AkademiEn GüncelİKÇUSağlık

İKÇÜ’de Hemşirelik Haftası Dolu Dolu Bir Programla Kutlandı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünce düzenlenen programlarla Hemşirelik Haftası kutlandı

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya’nın ev sahipliğinde düzenlenen programa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Hemşirelik Bölümü Başkanı, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü  Prof. Dr. Hatice Yıldırım Sarı, İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tülay Yavan, İzmir Şehir Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Uzm. Hemşire Fatma İncekara Aydın, Müdür Yardımcısı İpek Soner çok sayıda akademisyen ve öğrenci  katıldı.

Her Şeyin En İyisini Hak Ediyorlar 

Açılışta konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, sağlık iş gücünün hemen hemen yarısını oluşturan hemşirelik alanının küresel bazda üstlendiği kilit role dikkat çekti. Ulusal ve küresel sağlık hedeflerine ulaşmak ve herkesin her yerde ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetini alabilmesi için hemşirelerin güçlendirilmesinin hayati önem taşıdığını aktaran Prof. Dr. Bulduklu,  “Covid-19 mücadele sürecinde de ülkemiz dâhil tüm dünyada hemşirelik mesleğinin ne kadar önemli olduğu, nitelikli ve deneyimli hemşireler olmadan, ülkelerin salgınlara, afetlere karşı dirençli olamayacağı, dünyanın sağlığına kavuşmasında hemşirelerin kilit sağlık çalışanı olduğu anlaşılmıştır. Bu topraklarda da baktığınızda isimli isimsiz pek çok hemşirenin zor zamanlarda milletinin, devletinin yanında olduğunu görüyorsunuz.  Elbette yoğun çalışma temposunun ve artan iş yükünün oluşturduğu güçlükler ortaya çıkabiliyor. Ama tüm olumsuzluklara rağmen hemşirelerin zor koşullarda en iyi hizmeti sunma gayreti içinde olduklarını da görüyoruz. Hem üniversite hem de devlet kaynakları çerçevesinde sağlık sistemine yapılan yatırımlar artsa da nihayetinde sağlık ordusunun tüm temsilcileri her şeyin en iyisini hak ediyor” dedi.

Kalitenin tescili Akreditasyon

Her geçen gün gelişen bir bilim alanı olan hemşireliğin, eğitim müfredatının da uluslararası standartlara uygun olmasının gerekli bir unsur olduğunu aktaran Prof. Dr. Bulduklu, İKÇÜ’de verilen hemşirelik eğitiminin kalitesinden duydukları memnuniyeti paylaştı. Prof. Dr. Bulduklu, “Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yetkilendirilen, Hemşirelik Eğitim Programlan Akreditasyon ve Değerlendirme Demeğince 30 Eylül 2025’e kadar geçerli akreditasyon belgesine sahibiz.  Bu da İKÇÜ’nün ilk kurulan fakültelerden olan Sağlık Bilimleri Fakültesinin kuruluşundan bu yana gösterdiği ivmenin çok güzel bir göstergesidir. Ben hem bölümün akreditasyonunda görev alan hocalarıma, katkı veren sağlık bilimleri fakültesine üniversitemiz adına şükranlarımı sunuyorum. Hemşirelik mesleğinin tüm mensuplarının, hocalarımızın haftasını kutluyorum” şeklinde konuştu.

Hemşirelik Mesleği Ekonomik Büyümeyi Teşvik Etmekte

Konuşmasında, Uluslararası Hemşireler Birliğinin 2024 yılı temasının “Hemşirelerimiz Geleceğimiz: Bakımın Ekonomik Gücü” olduğunu hatırlatan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, hemşireliğin sağlık sistemlerinin sürdürülebilirliği açısından kritik bir öneme sahip olduğunu kaydetti.  Hemşirelik bakımının ekonomik gücünün ekonomik büyümeye olan etkisine işaret eden Dekan Prof. Dr. Kaya, “Hemşirelik bakımının ekonomik gücü sadece sağlık hizmetlerinin maliyet etkinliği ile sınırlı değildir. Aynı zamanda, hemşirelik mesleğinin istihdam yaratma potansiyeli, ekonomik büyümeyi teşvik etmekte ve toplumsal refahı artırmada rol oynamaktadır. Hemşirelik bakımının ekonomik gücünü tam olarak anlamak, sadece sağlık sektörü için değil, aynı zamanda toplumun genel refahı için de önemlidir” dedi.

İKÇÜ SBF Hemşirelik bölümünün altyapısı ve donanımlı kadrosuyla kuruluşundan bu yana yakaladığı ivmeye vurgu yapan Dekan Prof. Dr. Kaya, kaliteli eğitimiyle, nitelikli ve mesleğinde donanımlı hemşireler yetiştirme konusunda üzerlerine düşen görevin sorumluluğuyla özverili çalışmalara imza attıklarını kaydetti. Dekan Prof. Dr. Kaya, “2011-2012 Eğitim Öğretim yılında eğitime başlayan Hemşirelik Bölümümüz 2023-2024 Eğitim Öğretim yılı itibari ile 41 öğretim elemanı, 781 öğrenci ve yüzde 100 doluluk oranı ile Türkiye’de ve Ege Bölgesi’nde tercih edilen Hemşirelik Bölümü olarak eğitime devam etmektedir. İlk mezunlarını 2015 yılında veren Hemşirelik Bölümü, eğitime başladığı yıldan itibaren lisans düzeyinde toplam 1411 hemşireyi ülkemizin güçlü sağlık ordusuna kazandırmıştır. Sevgili öğrenciler, sizler bu değerli mesleğin geleceğisiniz. Gelecekte, sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve ekonomik gücünün artırılmasında sizin rolünüz çok büyük olacaktır. Tüm hemşirelerimizin ve hemşirelik öğrencilerimizin haftasını kutluyorum” diye konuştu.

Hemşireliğe Yatırıma Katkı Sağlıyoruz 

Hemşirelik Bölüm Başkanı ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hatice Yıldırım Sarı ise İKÇÜ’de verilen hemşirelik eğitiminin, Avrupa Birliği standartlarına göre ana hatları çizilen, YÖK tarafından yayınlanmış Ulusal Çekirdek Eğitim Müfredatına göre yürütüldüğünü aktardı. 2022 yılında akredite olan hemşirelik bölümünden mezun öğrencilerin başarılarıyla gurur duyduklarını ifade eden Prof. Dr. Sarı, hemşire eğitimciler olarak öğrencilerini çok yönlü eğiten bir yapıyla çalıştıklarını vurguladı. Prof. Dr. Sarı, Teknolojinin geliştiği, eğitim ortamının, kuşakların değişim gösterdiği günümüzde mesleklerde değişiyor. Pandemi döneminde toplumsal önemi daha fazla görünür olan hemşirelikte öğrencilerimizi çok yönlü eğiterek bu değişime hazırlamamız gerektiğinin bilincindeyiz. Günümüzde hemşirelik bilim dünyasına çok sayıda nitelikli araştırma ile katkı sunuyor. Öğrencilerimiz hem ülkemizde hem uluslararası alanda başarıyla mesleklerini yürütüyor ve mezun oldukları üniversitelerini en iyi şekilde temsil ediyorlar. Mezunlarımızla, öğrencilerimizle gurur duyuyoruz. Biz Hemşire eğitimciler nitelikli bir eğitim sunarak temel düzeyde hemşireliğe yatırıma katkı sağlıyoruz” dedi. 

Dr. Öğr. Üyesi Simge Evrenol Öçal danışmanlığında Tiyatro Topluluğu tarafından hazırlanan “Hemşireliğe Tarihi Bir Yolculuk” adlı tiyatro oyunuyla devam eden açılış programında, bilimsel ve sosyal projelerde başarı kazanan öğrencilere ve danışman akademisyenlere belgeleri takdim edildi. 

İKÇÜ, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi, İzmir Bakırçay Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir Tınaztepe Üniversitesi Hemşirelik öğrencilerinin takımlar halinde yarıştığı bilgi yarışması ilgiyle takip edilirken; Sanat ve Tasanm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikri Salman ve atölye öğrencileri tarafından sağlık temasında hazırlanan resim sergisinin açılışı programa katılan protokolce yapıldı. Ayrıca Arş. Gör. Dr. İsmail Ayvaz koordinatörlüğünde ilki yapılan Hemşirelik Futbol Turnuvasında dereceye giren öğrencilere kupaları takdim edildi.

Program, SBF Dekanı Prof.Dr. Derya Özer Kaya ile Prof.Dr. Elif Ünsal Avdal’ın oturum başkanlığındaki “Klinik Hemşirelik Bakımının Ekonomik Gücü” başlığıyla İzmir Şehir Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Uzm. Hemşire Fatma İncekara Aydın’ın panelist olduğu ilk oturumun ardından farklı başlıkların ele alındığı panellerle devam etti.