AkademiEn GüncelİKÇU

İKÇÜ’de Dünya Biyolojik Çeşitlilik Gününde Anlamlı Etkinlik

Fotoğraf- Ecem Nur Tura

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Coğrafya Bölümü tarafından “Antroposen ve İklim Değişikliği Farkındalık Etkinliği” düzenlendi

Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin kabul ediliş yıl dönümü olan ve her yıl Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü olarak kutlanan 22 Mayıs kapsamında, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Coğrafya Bölümü tarafından düzenlenen “Antroposen ve İklim Değişikliği Farkındalık Etkinliği” Nizami-i Gencevi Konferans Salonunda gerçekleşti. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ecmel Erlat ile Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ökmen Sümer’in konuşmacı oldukları etkinliğe İKÇÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Ünal, Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özlem Gökkurt Demirtel ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İKÇÜ SBBF Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Ünal, günümüzde insan kaynaklı arazi değişimlerinin çok yoğun olarak gerçekleştiğini belirterek,  bu durumun özellikle ekosistemler üzerinde yarattığı streslerin yadsınamaz boyutlarda olduğunu kaydetti. Konu hakkında yapılan bilimsel çalışmaların, etkinlik ve toplantıların önemini vurgulayan Prof. Dr. Ünal, davetli konuşmacılara teşekkür ederek sözlerini noktaladı. 

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ökmen Sümer “Antroposen: Dünü, Bugünü ve Yarını” başlıklı konuşmasında, “Antroposen” kavramının tarihsel gelişimi ve günümüzdeki yerini anlatarak, insan kaynaklı iklim değişikliği konusunu yerbilimleri açısından yorumladı. 

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ecmel Erlat ise “İnsan Kaynaklı İklim Değişikliği” başlıklı konuşmasında, insan kaynaklı iklim değişikliğinin doğrudan ve dolaylı etkileri ile günümüzün ve geleceğin en önemli sorunları arasında yer aldığını ifade etti.

Etkinliğin kapanış konuşmasını yapan İKÇÜ SBBF Coğrafya Bölümü Fiziki Coğrafya Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Serdar Vardar, doğal çevre değişmelerinin dünya tarihi boyunca doğal bir süreç olarak her zaman var olduğunu, ancak özellikle günümüzde bu değişim olgusunda insanın katkıları ve etkilerinin bir gerçeklik olarak tecrübe edildiğini ifade etti. 

Etkinlik, teşekkür belgelerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.