AkademiEn GüncelİKÇU

Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğrencileri Transatlantik İlişkileri Simüle Ettiler

Fotoğraf- Umut Aybars Sürmeli

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) SKS Uluslararası İlişkiler Topluluğu tarafından “Transatlantik ve AB Ordusu” konulu bir simülasyon etkinliği gerçekleştirildi

İKÇÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Siyasi Tarih Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Makbule Didem Buhari tarafından organize edilen etkinlikte, öğrenciler bir simülasyon gerçekleştirerek ABD ile Avrupa Birliği ilişkilerini tartıştılar. Etkinliğe çok sayıda öğrenci katıldı. 

Etkinlik hakkında bilgi veren Prof. Dr. Makbule Didem Buhari, AB ülke ve kurumlarını, ABD’yi ve NATO Genel Sekreterliği’ni temsil eden öğrencilerin, özellikle Rusya ve Çin’in yükselişine karşı Batı ittifakında yer almayı simüle ederek “Avrupa Birliği Ordusu Kurulmalı mı?” sorusunu müzakere ettiklerini anlattı. Prof. Dr. Buhari, “Genel olarak NATO Genel Sekreteri rolünü oynayan öğrenci, daha kurumsal bir yapıda Batı İttifakının geleneksel çizgide kalmasını savunurken Avrupa Birliği ve Fransa’yı temsil eden öğrenciler başta olmak üzere Avrupacı ülkelerin rolünü oynayan öğrenciler ise Avrupa Birliğinin NATO’dan ve Amerika’dan bağımsız olarak kendi askeri gücünün ve savunma politikasının geliştirilmesini istiyorlar. Polonya gibi Atlantikçi Avrupa Birliği üyesi ülkeler ise buna karşı fren görevi görerek, NATO’nun hala çok önemli olduğunu ifade edecekler. Müzakereler sonucunda uluslararası ilişkilerdeki mevcut eğilimleri tespit etmeye çalışacağız” ifadelerini kullandı.