AkademiEn GüncelİKÇU

Dünya Çevre Gününde İKÇÜ’de İklim ve Çevre Paneli Düzenlendi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nde 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında “İklim ve Çevre” konulu panel düzenlendi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), her yıl 5 Haziran’da çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve eylemde bulunulması amacıyla kutlanan Dünya Çevre Günü’nde anlamlı bir etkinliğe imza attı. Orman Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sürdürülebilirlik Koordinatörlüğü tarafından “İklim ve Çevre” konulu panel düzenlendi. Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda gerçekleşen panele Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Eşen, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökçen Bombar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Eşen, Dünya Çevre Günü’nün bu yıl “Bizim Toprağımız Bizim Geleceğimiz” temasıyla kutlandığını belirterek, bilim adamlarının 1970’li yıllardan itibaren çevreyle ilgili uyarılar yaptıklarını ve günümüzde çevresel sorunların insan yaşamını doğrudan tehdit eder hale gelmesiyle birlikte, çevreyle ilgili çalışmaların da daha popüler hale geldiğini dile getirdi. Prof. Dr. Eşen, “Çevresel felaketlerin arkasındaki en önemli sebep tüketim çılgınlığı. Geri dönüşüm konusu evet gündemimize girdi ama henüz istediğimiz seviyede değil. Tüketicinin bilinçlenmesi ve sürdürülebilir ürünleri tercih etmesi bu noktada çok önemli. Öncelikle ilk ve orta dereceli okullarda bununla ilgili programların olması gerekiyor. Çocukların çevreyle ilgili konuları bir beka meselesi olarak algılaması lazım” dedi. Dünyadaki biyoçeşitliliğin büyük ölçüde ormanlarda bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Eşen, ormanların, iklim değişikliğinin en önemli sebeplerinden olan havadaki karbondioksit miktarını absorbe ettiğini ve sabitlediğini belirtti ve iklim değişikliğine karşı bir tampon görevi gören ormanların korunması ve arttırılmasının gerekli olduğunu dile getirdi. 

Panelde, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Mühendislik Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Can “Küresel Isınmanın Çevre Üzerindeki Etkileri”; Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Barbaros “Küresel İklim Politikaları”; Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cenk Durmuşkahya “Bilim Teknoloji ve Çevremiz”; Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayşe Kalaycı Önaç “İklim Değişikliği ile Mücadelede Kentsel Adaptasyon ve Azaltım Stratejileri” ve Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Özkan “İklim Değişikliği Sürecinde Arazi Kullanımının Önemi ve Türkiye Ormanları” başlıklı sunumlarını yaptılar.  

İklim ve Çevre paneli, panelistlere teşekkür belgesi takdim edilmesinin ardından sona erdi.