AkademiEn GüncelİKÇU

İKÇÜ Tıp Fakültesinin Beceri Eğitimlerini Yenilemek İçin Video Materyal Oluşturma Projesi Hayata Geçiyor

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesinin, son sınıf öğrencilerine eğitimlerinin ilk yıllarında öğrendikleri bilgileri hatırlatmayı amaçlayan video materyal hazırlama projesi hayata geçiyor

Video materyaller hazırlanarak, öğrencilerin intern eğitimi öncesi ders dönemlerinde edindikleri pratik deneyimleri canlandırmayı ve mesleki becerilerini güçlendirmeyi hedefleyen “Temel Beceri Eğitimlerinin Yenilenmesi Konusunda Video Materyal Oluşturulması” projesi İKÇÜ Tıp Fakültesi tarafından hayata geçiriliyor. 

Yürütücülüğünü Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Agah Tekindal’ın üstlendiği projede, Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Funda İfakat Tengiz ile birlikte, İKÇÜ Medya Merkezi Müdür Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Ümit Aydoğan ile Dr. Öğr. Üyesi Halit Kartal, Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Göktuğ Efgan, Tıp Fakültesi Arş. Gör. Seçil Özçiftçi, İntern Dr. Erald Bakiu ve lisans öğrencileri yardımcı araştırmacı olarak görev yapıyor. 

İKÇÜ Tıp Fakültesi Temel Mesleksel Beceriler Laboratuvarında çekimi yapılan video materyallerin içeriğini ise, tıbbın klinik temel becerilerini oluşturan izolasyon becerileri (el yıkama ve eldiven, maske, bone giyme), anamnez alma, steril ve non steril eldiven giyme, antropometrik ölçümler, temel yaşam desteği, dış kanamayı durdurma ve bandaj uygulama, ilaç uygulamaları (uygulanacak ilaçları doğru şekilde hazırlama ve oral, rektal, vaginal, topikal ilaç uygulama), enjeksiyon (intramuskuler, intravenöz, subkutanöz, intradermal), intravenöz girişim, venöz kan alma, kan basıncı ölçümü, sütur atma ve alma, nasogastrik tüp uygulama ve mide yıkama, üretral sonda uygulama, rektal muayene yapma ve meme muayenesi becerileri oluşturuyor. 

Teknolojik araçlar kullanılarak öğrencilere özelleştirilmiş bir öğrenme deneyimi sunmayı amaçlayan proje kapsamında oluşturulan video serisi, mobil cihazların sağladığı imkanlar sayesinde ihtiyaç duydukları koşullarda tüm tıp fakültesi öğrencilerinin erişimine açık olacak.

Özelleştirilmiş Bir Öğrenme Deneyimi Sunulacak

Proje hakkında bilgi veren İKÇÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Agah Tekindal, öğrencilerin intern eğitimi öncesi ders dönemlerinde edindikleri pratik deneyimlerini ve mesleksel becerilerini güçlendirecek interaktif video derslerle, teknolojik araçları da kullanarak etkileşimli öğrenmelerini sağlamayı ve öğrencilere özelleştirilmiş bir öğrenme deneyimi sunmayı hedeflediklerini belirtti. Prof. Dr. Tekindal, “Bu video ders içerikleriyle, tıp fakültesinde beş dönem eğitim görmüş öğrencilere, altıncı dönem eğitimlerine başlamadan önce geçmiş senelerde görmüş oldukları mesleksel beceri uygulamalarını hatırlatmayı, ayrıca 21. Yüzyıl becerilerini ve teknolojilerini kullanarak gelecek nesiller için yararlı bir eğitim aracı sunmayı amaçlıyoruz. Bu sayede, öğrenciler zaman farkı gözetmeksizin video materyallere ulaşarak aldıkları eğitim süresince öğrendikleri temel mesleksel becerileri daha iyi pekiştirme şansı yakalayacaklar. Aynı zamanda, ülkemizin diğer üniversitelerinde tıp eğitimi alan öğrencilerin faydalanmasını sağlamak için bu video dersleri açık erişime de sunacağız” ifadelerini kullandı. 

Tüm Tıp Fakültesi Öğrencilerine Açık Olacak

Hekim olma sürecinin zorluklarına ve projenin önemine değinen Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Funda İfakat Tengiz ise, “Hekim adaylarımız bilgi, beceri ve tutum geliştirmek amacıyla beyinleriyle, elleriyle ve yürekleriyle çalışıyorlar. Temel mesleksel beceriler ise hekimlik pratiğinin önemli bir bileşenini oluşturuyor. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesinde dönem 1-2-3’te manken, maket ve simüle ortamlar kullanarak mesleksel beceriler uygulamalı dersleri veriyoruz. Dönem 4-5’te ise öğrencilerin mesleksel becerileri uygulaması ve geliştirmesi, hastanemizde ve gerçek hastaların bakımı sırasında sağlanıyor. Dönem 6’ya gelen intern öğrencimizden beklediğimiz ise beş yıl boyunca öğrendiklerini uygulamasıdır. Bu projeyi, öğrencilerimizin eski bilgilerini ve unuttukları becerilerini tekrar tekrar izleyerek hatırlamalarına olanak sağlamanın öğrenmeye büyük katkısı olacağını düşünerek hazırlamaya karar verdik. Temel motivasyonumuz teknolojinin getirdiği kolaylıkları kullanmaktı. İKÇÜ Medya Merkezi tarafından yapılan profesyonel çekimlerle de hedefe ulaşmayı tasarladık. Temel mesleksel beceriler listemizi UÇEP 2020 konu başlıklarından ve intern hekimlerin ihtiyaç duydukları ve sık uyguladıkları becerilerden oluşturduk. Sesli ve görüntülü teknolojileri kullanarak hazırladığımız, öğrencilerimiz için yararlı olacağını düşündüğümüz bu kaynak materyalleri tüm tıp fakültesi öğrencilerinin kullanımına açık şekilde sunacağız” diye konuştu.