İKÇÜ’lü Bilim İnsanlarından Uluslararası Yayın Dünyasına Önemli Katkı
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nesrin Horzum Polat’ın editörlüğünü yaptığı, İKÇÜ’lü akademisyenlerin bölüm yazarı olarak katkıda bulunduğu “Nanozymes: Approachable Bio-Applications” adlı kitap, uluslararası yayınevi Elsevier tarafından yayımlandı
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Mühendislik Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nesrin Horzum Polat’ın editörlüğünde yayımlanan “Nanozymes: Approachable Bio-Applications”, nanozimlerin biyolojik uygulamalarına dair en son bilimsel gelişmeleri ele alan kapsamlı bir kaynak olarak bilim dünyasına kazandırıldı.
Nanozimlerin geniş uygulama alanlarını disiplinler arası bir yaklaşımla ele alarak okuyuculara kapsamlı bir bilgi birikimi sunmayı amaçlayan bu önemli eser, farklı kıtalardan uzmanları bir araya getirdi. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nden Doç. Dr. Didem Şen Karaman ve Doç. Dr. Nermin Topaloğlu Avşar ile Eczacılık Fakültesi’nden Doç. Dr. Muhammed Üçüncü, Dr. Öğr. Üyesi Yamaç Tekintaş ve Dr. Öğr. Üyesi Aybala Temel de nanozimlerin çeşitli biyolojik ve çevresel uygulamaları üzerine yazdıkları bölümlerle esere katkıda bulundu.
Eserle ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Nesrin Horzum Polat, “Editörlüğünü yaptığım ‘Nanozymes: Approachable Bio-Applications’ adlı kitap, geleneksel enzimlerin yerine geçebilecek nanomalzemeleri ve bu yenilikçi yapılarla gerçekleştirilen biyolojik uygulamaları detaylı bir şekilde inceleyen çalışmaları içeriyor. Geleneksel enzimlerin düşük operasyonel stabilite, yüksek maliyetli üretim ve zorlaştırılmış saflaştırma süreçleri gibi bazı sınırlamaları bulunuyor. Nanozimler ise bu sorunların üstesinden gelebiliyor. Nanozimler, biyoteknoloji ile nanoteknolojiyi bir araya getirerek, katalitik aktiviteleri olan nanomalzemeler aracılığıyla yeni ve etkili çözümler sunuyor. Biraz daha anlaşılır bir şekilde, kitabın nanozimlerin temel özelliklerinden başlayarak, kanser tedavisinden bakteriyel enfeksiyonların önlenmesine, bitki gelişiminin teşvik edilmesinden çevresel kirliliklerin giderilmesine kadar geniş bir yelpazede uygulama alanlarını ele aldığını söyleyebiliriz. Özellikle kanser tedavisi ve tanısındaki uygulamalar, insan patojenlerinin nanozimler aracılığıyla tespiti, diyabet ve ürik asit gibi biyolojik olarak önemli küçük moleküllerin izlenmesi gibi konular kitapta detaylı bir şekilde işlenmiştir. Kitabın bölümleri, nanozimlerin gıda teknolojilerindeki kalite koruma, gıda güvenliği ve saflık tespitleri ile çevresel kirleticilerin (ağır metaller, pestisitler, antibiyotikler) tespiti ve giderilmesi gibi konulara da değinmektedir. Ayrıca kitapta, COVID-19 pandemisi sırasında SARS-CoV-2’nin tespitinde nanozimlerin nasıl kullanıldığına dair bölümler de yer almaktadır” şeklinde konuştu.
“Nanozymes: Approachable Bio-Applications”, nanozimler alanında çalışan araştırmacılar için önemli bir başvuru kaynağı oluşturmayı hedefliyor.