Doç. Dr. Enkhtur Altangerel, 2022 Yılında Bulunan “İlteriş Kağan Anıt Külliyesi” Hakkında İKÇÜ’de Seminer Verdi
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), Göktürk Arkeolojisinde Yeni Bir Keşif “İlteriş Kağan Anıt Külliyesi” konulu seminer kapsamında Doç. Dr. Enkhtur Altangerel’i ağırladı
Uluslararası Türk Akademisi ile Moğol Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü iş birliğinde Moğolistan’ın Ötüken bölgesinde yürütülen ve 2022 yılında Göktürk Devleti’nin hükümdarları Bilge Kağan ve Kül Tigin’in babası İlteriş Kağan’ın külliyesinin bulunması ile sonuçlanan bilimsel kazı çalışmalarını konu alan seminerde, kazının Moğolistan tarafı başkanı Doç. Dr. Enkhtur Altangerel ağırlandı.
Göktürk döneminin en eski yazılı anıtı olarak kabul edilen, Göktürk Kağanlığını yeniden canlandıran Kül Tigin ve Bilge Kağan’ın babası İlteriş Kutluk Kağan’a ithaf edilen ve ‘Türk’ adının ilk kez geçtiği “İlteriş Kağan Anıt Külliyesi” ile ilgili bilgi vermek amacıyla düzenlenen seminer, Öğrenci Toplulukları Etkinlik Salonunda gerçekleşti.
İKÇÜ SKS Türk İslam Arkeolojisi Topluluğu, Edebiyat Topluluğu ve Tarih Kültür Topluluğu’nun ortaklaşa organize ettiği seminere Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan, SBBF Türk İslam Arkeolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ersel Çağlıtütüncigil ile akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Son yıllarda Moğolistan’da Göktürk dönemine ait çok sayıda çalışma yapıldığını belirten Doç. Dr. Enkhtur Altangerel, Uluslararası Türk Akademisi ile Moğol Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü’nün 2019 yılında başlattığı, 2022 yılında Göktürk Devleti’nin hükümdarları Bilge Kağan ve Kül Tigin’in babası İlteriş Kağan’ın külliyesinin bulunması ile sonuçlanan Nomgon ovası araştırmasının bu çalışmaların en önemlilerinden olduğunu söyledi. Bu araştırmada, hepsi de Göktürk dönemine ait toplam 9 tane anıt külliyesi bulunduğunu anlatan Doç. Dr. Altangerel, “İlteriş Kağan Anıt Külliyesi”nin özellikleri hakkında detaylı bilgiler verdi. Doç. Dr. Altangerel, Nomgon ovası araştırmasının en önemli kısmı olan, üzerinde “Tanrı”, “Türk”, “Kutlug”, “Tümen” gibi bir dizi kelimenin tespit edildiği ve “Türk” adının ilk kez geçtiği Göktürk döneminin en eski yazılı anıtı olarak kabul edilen İlteriş Kağan Yazıtı ile ilgili de bir sunum yaptı.
Seminer, katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi.