İKÇÜ’lü Bilim İnsanlarından Ofis Ortamındaki Canlı Bitkilerin Etkileri Hakkında Önemli Tespitler
Muhabir- Tuğraecem Çiçek
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Kalaycı Önaç ve ekibi, ofis ortamındaki canlı bitkilerin, insanın stres ve kaygı seviyesini düşürdüğünü tespit etti
Ofis ortamındaki canlı bitkilerin insan fizyolojisi ve psikolojisi üzerindeki etkilerini multidisipliner bir yaklaşımla ele alan araştırma ile ilgili bilgi veren İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayşe Kalaycı Önaç, “Araştırma kapsamında katılımcıların kan basıncı, kalp atış hızı, vücut sıcaklığı gibi yaşamsal fonksiyonlarının yanı sıra tükürük örneğinden kortizol seviyesi gibi fizyolojik parametrelerini ölçtük, elektroensefalografi (EEG) ile beyin aktivitelerini kaydettik ve dikkat ve anksiyete testleri uyguladık. Sonuç olarak canlı bitkinin çalışma ortamında bulunmasının stres ve kaygı seviyesini oldukça anlamlı düzeyde düşürdüğünü, dikkat ve konsantrasyonu ise ciddi oranda artırdığını tespit ettik” dedi. Bitkilerin insana hem ruhsal hem fiziksel açıdan iyi geldiğini belirten ve bunu bilimsel açıdan inceleme motivasyonuyla hareket ettiklerini dile getiren Doç. Dr. Önaç, canlı bitkilerin, bulunduğu ortama estetik değer katmalarının yanı sıra, çalışma ortamında bulunmalarının stres ve kaygı düzeyini azaltırken dikkat ve odaklanma seviyesini de önemli ölçüde artırdığını tespit ettiklerini kaydetti.
Çalışmanın EEG kayıt alma ve bu kayıtların değerlendirme aşamasında çalışmalar yapan İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Özlem Karabiber Cura ise “EEG kayıtları kişilerin beyin aktiviteleri üzerindeki değişiklikleri; farklı uyaranların, ortamların ya da durumların insanlar üzerinde etkisini gözlemleyebilmek için sıklıkla kullanılan bir ölçüm yöntemi. Biz EEG kaydı öncesi hem çiçekli ortamda hem de çiçeksiz ortamda kişilerden fizyolojik parametreler aldık. Dikkat testini ve anksiyete testlerini tekrarladık. Önce çiçekli ortamda daha sonra çiçeksiz ortamda kişilerden 14 kanallı EEG cihazı ile kayıt alındı. Bu EEG’lerden zaman ekseninde, spektrumda lineer olmayan parametreler hesaplandı. Sonuç olarak çiçekli bir ortamda çalışmanın kaygı ve stres seviyesi üzerinde azalmayı sağladığı görülürken dikkat düzeyinde de artış yaşandığı tespit edildi. Çiçeksiz ortamda ise kaygı ve stres çiçekli ortama göre daha yüksek çıktı. Çiçekli ortamda dikkatteki artışı da özellikle EEG’de frekans ekseninde hesaplanan parametrelerden çok net şekilde gözlemleyebildik. Ayrıca kişilerde kaygı düzeylerinde de azalma gözlemlendi. Çiçekli ve çiçeksiz ortamda kişilerin konsantrasyon düzeylerindeki değişim, hesaplanan EEG parametreleriyle de doğrulanmış oldu” ifadelerini kullandı.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Kalaycı Önaç yürütücülüğündeki projede, İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşe Akbıyık, İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Akan, Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kübra Yazıcı, İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Özlem Karabiber Cura ile İç Mimar Ahenk Karcı yer alıyor.