AkademiEn GüncelİKÇU

İKÇÜ’de Kadına Yönelik Şiddete Karşı Farkındalık Paneli Düzenlendi

Fotoğraf- Rüzgar Dede

Haber- Şule Dürgün, Hazal Aladağ

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Kadına Yönelik Şiddete Karşı Farkındalık Paneli düzenlendi

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, İKÇÜ Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, İzmir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile İKÇÜ SKS Kadın ve Aile Çalışmaları Topluluğu katkılarıyla “Şiddetle Mücadelede Sen de Var mısın?” başlıklı bir panel düzenlendi. 

Nizami-i Gencevi Konferans Salonunda gerçekleşen, Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikri Salman, İKÇÜ Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fatma Akkuş Yiğit ile akademisyenlerin ve öğrencilerin katıldığı panelde İzmir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde görevli Psikolog Ceren Erdur ile Şiddet Önleme ve İzleme Merkez Müdürü Güliz Kuli konuşmacı olarak yer aldı.

Psikolog Ceren Erdur, kadına yönelik şiddetin tek bir kişinin değil, herkesin meselesi olduğunu belirtti. Fiziksel, psikolojik, cinsel, ekonomik, ısrarlı takip ve siber şiddet şeklindeki şiddet türlerine ilişkin detaylı bilgiler veren Erdur, şiddet mağdurlarının hangi şiddet türüne uğradığını anlamasının önemli olduğunu vurguladı. Erdur, şiddetin tek seferlik olmadığına dikkat çekerek, belirli davranış biçimlerinin tekrar etmesi şeklinde bir döngüsü olduğunu belirtti.

Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Güliz Kuli ise, şiddete maruz kalan kadınların başvuracağı noktalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Kuli, şiddete maruz kalan kişinin içinde bulunduğu durumu algılamakta ve kabullenmekte zorlandığını dile getirerek, başvuru süreçleri ve mekanizmaları ile ilgili açıklamalar yaptı ve Türkiye’de konu ile alakalı birim ve kurumları tanıttı. Şiddete maruz kalınması halinde başsavcılıklara, aile mahkemelerine ve en yakın kolluk birimlerine başvurulması gerektiğini aktaran Kuli, adli süreçlerden sonra ise psikososyal süreçlerin başladığını, bu süreçte de Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezlerinin, kadın sığınma evlerinin ve sosyal hizmet merkezlerinin şiddet mağduru kadınlara destek olduklarını bildirdi.