AkademiEn GüncelİKÇU

Prof. Dr. Demirkıran’ın “Yerüstü ve Yeraltı” Belgeselinin İlk Gösterimi 15. TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri’nde Gerçekleşti

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Demirkıran’ın “Yerüstü ve Yeraltı” belgeselinin ilk gösterimi, 15. TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri’nde yapıldı. Prof. Dr. Demirkıran, programda ayrıca belgesel filmini konu alan bir söyleşi de gerçekleştirdi

İKÇÜ SBBF Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Demirkıran’ın TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri özel seçkisinde yer alan “Yerüstü ve Yeraltı” adlı belgesel filminin prömiyeri, dünyanın içinde bulunduğu kaosa, savaş tehditlerine ve başta Gazze’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekmek amacıyla “Ne Kadar Uzak Olsa da Aslında Çok Yakın” mottosuyla bu yıl 15’incisi düzenlenen “TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri” programında gerçekleşti. 

15. TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri “Ulusal Profesyonel Kategori” jüri ekibinde yer alan Prof. Dr. Demirkıran festivalde, Karaman’ın Ayrancı İlçesi Divle Köyü çevresinde fay kırığının oluşturduğu mağarada bekletilerek yapılan, dünyanın en iyi peynirleri arasında sayılan ve Türk rokforu olarak da bilinen Divle Obruk Peynirinin meralardaki üretim sürecini ve peynir üreticilerinin günlük yaşamını konu alan “Yerüstü ve Yeraltı” belgeseli hakkında bir söyleşi de gerçekleştirdi. 

“Yerüstü ve Yeraltı” belgesel filminin fikri arka planı ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Demirkıran, “Aslında filmin fikir aşaması çok eskiye dayanıyor. Ben 2013 yılında Kırgızistan Manas Üniversitesi’nde çalışırken, şu anda Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Ercan Oktay’la beraber çalışıyorduk. Manas Üniversitesi kampüsünde, gece birlikte yürüyüş yaparken, ben daha önce bir süre Fransa’da bulunduğum için konu Rokfor peynirinden açıldı. Prof. Dr. Oktay bana, ‘bizim rokfora rakip bir peynirimiz var Karaman’da’ dedi. Türkiye’ye döndükten yaklaşık 3 buçuk yıl sonra Karaman’da, üniversitede film atölyesi yaparken bu peyniri tatma imkanım oldu. Cevize benzeyen bir tadı vardı Obruk peynirinin. Belgesel filmini yapmaya karar verdik. Kitlesel fonlama yerine biz, yöresel bir fonlamaya girdik. Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Yeni Medya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Can’ın da dahil olduğu ekiple birlikte esnafın tek tek kapısını çaldık, yörenin ileri gelenlerinden belli bir ölçüde yapım desteği aradık. Süreç böyle başladı” dedi. 

Türk rokforu olarak da bilinen Divle Obruk Peynirinin meralardaki üretim sürecini ve peynir üreticilerinin günlük yaşamını konu alan “Yerüstü ve Yeraltı” belgesel filminin çekim sürecini ve bu aşamada karşılaştıkları zorlukları anlatan Prof. Dr. Demirkıran, dünyanın en iyi peynirleri arasında yer alan ürünü, tanıtım filmine kaçmadan belgesel olarak gösterme kaygısı ile hareket ettiklerini, belgeseli hem festivallerin hem de dijital platformların diline uygun bir biçimde hazırladıklarını belirtti. “Anadolu çok derin bir kültür harmanı” diyen Prof. Dr. Demirkıran, Türkiye’deki kültürel mirasın korunması, gelecek nesillere bırakılması ve sürdürülebilirliğin sağlanmasında belgeselin ve görselleştirmenin gücünden yararlanılmasının önemini vurguladı.