İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülşah Kaner Tohtak’ın yürütücüsü olduğu, ortaokullarda sürdürülebilir ve sağlıklı beslenme konusuna odaklanan proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı
İKÇÜ SBF Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülşah Kaner Tohtak’ın yürütücüsü olduğu “Sürdürülebilir Gelecek İçin BesleneBİLSEM” başlıklı proje; doğa, bilim ve teknoloji konularında farkındalık yaratmak amacıyla hedef kitlenin bilimsel konu, kavram ve süreçleri gözlem ve uygulamalarla anlamasına olanak sağlayan ve belirli bir program dahilinde gerçekleştirilen etkinlikleri desteklemeyi içeren TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye değer bulundu.
Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Tohtak, “Erken ergenlik döneminde verilen beslenme eğitiminin, birçok yeterliliğin kazanılması ve bu yeterliliklerin kalıcı olması yönünden önemli olduğu biliniyor. ‘Sürdürülebilir Gelecek için BesleneBİLSEM’ projesini bu felsefeden yola çıkarak, ülkemizin geleceğini inşa edecek ortaokul öğrencilerinde sürdürülebilir ve sağlıklı beslenme konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla tasarladık. Projenin hedef kitlesini; İzmir’de küme örnekleme yoluyla belirlenen Bilim ve Sanat Merkezlerine (Bornova, Karabağlar, Çiğli, Aliağa, Bayraklı, Urla, Gaziemir) devam eden 6. ve 7. sınıfa kayıtlı 30 ortaokul öğrencisi oluşturuyor. Proje kapsamında 4 gün süre ile laboratuvar, sanat çalışmaları, teknik gezi, doğada ve açık alanda dijital oryantiring uygulamaları planlandı. Proje ile öğrencilerin daha çok teorik tarzda bildiği beslenme ile ilgili bilgileri hiç unutamayacakları, görsel, uygulamalı, etkileşimli ders materyalleri kullanarak, drama eğitimleri ile zenginleştirilmiş bir tarzda öğrenmelerine fırsat tanıyarak sağlıklı beslenme bilincinin yerleşmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Proje kapsamında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) merkez kampüste ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde çalışmalar gerçekleştirileceğinin bilgisini veren Prof. Dr. Tohtak, “Sürdürülebilir Akdeniz Diyetini Öğreniyorum”, “Besin Ayak İzimizi Phyton Programı ile Hesaplayalım”, “Sağlıklı Beslenme Çantamı Hazırlayalım”, “Guiseppe Arcimboldo ile Sağlıklı Portre”, “Beslenmemizdeki Görünmeyen Yağlar ve Beyaz Düşmanlar”, “Kefir ve Yoğurt Atölyesi”, “Besin Etiketi Okuryazarıyım”, “Fark Etmeden Yediklerimiz: İşlenmiş Besinler”, “Besin Ayak İzi”, “Atıksız Mutfak Atölyesi”, “Sürdürülebilir Bir Süt: Yulaf Sütü Hazırlayalım”, “Çevremizdeki Yenilebilir Otları Tanıyalım, Koruyalım”, “Bilimsel Bitki Ressamlığıyla Zeytin ve Tıbbi-Aromatik Bitkiler Etüdü”, “Mutfaktan Doğaya, Besinden Enerjiye Dönüşüm Koşusu: Beslenme ve Fiziksel Aktivite Temelli Oyun Uygulamaları” başlıklı eğitim programlarıyla öğrencilerin sürdürülebilir ve sağlıklı beslenme konusunda bilinç kazanmalarının planlandığını aktardı.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhan Elmalı, İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ezgi Bellikçi Koyu, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Selay Doğan ve İzmir Karşıyaka Aydoğan Yağcı Bilsem Merkezi’nden Bilim Uzmanı Emine Ece Güleç ise “Sürdürülebilir Gelecek için BesleneBİLSEM” projesinde uzman olarak yer alıyor.