AkademiEğitimEn GüncelİKÇU

Açılış Dersi Rektör Köse’den

İslami İlimler Fakültesi birinci sınıf öğrencilerinin 2022-2023 akademik yıl açılış dersi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse tarafından verildi. Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Mehmet Dirik, Doç. Dr. İsmail Arıcı, akademisyenler ve öğrencilerin izlediği derste Rektör Prof. Dr. Köse,  ‘İlahiyatçı Olmak Üzerine Hasbihal’ başlığıyla gençlere seslendi.

Samimiyetsiz İlmin Faydası Olmaz

Üniversite hayatına yeni başlayan genç ilahiyatçılara önemli tavsiyelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Köse, doğru davranışlarla mesleklerini temsil etmelerinin önemine değindi. Rektör Köse, “Toplumda başkalarına model olan kişilerin eylemleri çok önemlidir. ‘Cahillerin delili, âlimlerin davranışıdır’ diye bir söz vardır. Meslekleriniz sizin aynanız olacak. Bunun farkında olarak yaşantınıza yön vermeniz gerekir. Çünkü sizin yaşam şekilleriniz toplumda da rol model olacak. Samimiyetsiz ilimin faydası olmaz. Takvasız, yaşantıya dönüşmemiş ilmin Allah katında bir değeri olsaydı varlıkların en şereflisi iblis oldurdu. Peygamber Efendimiz ‘Allah’ım! Fayda vermeyen ilimden, huşu duymayan kalpten, kabul olunmayan duadan, doymayan nefisten sana sığınırım’” buyurmuşlardır”  dedi. 

Türkiye Din Eğitiminde Çok Şanslı

Sağlıklı bir din eğitiminin toplumların vazgeçilmez bir unsuru olduğuna işaret eden Prof. Dr. Köse, fakültelere, akademisyenlere ve öğrencilere çok önemli görevler düştüğünü kaydetti. Rektör Köse, “Din, insanların bireysel ve toplumsal hayatında en etkili güçtür. İnsanlara sağlıklı bir din eğitimi vermezseniz bunun yıkıcı toplumsal sonuçlara neden olması kaçınılmazdır. Dünyanın birçok Müslüman ülkesinden Türkiye’nin diyanet programlarını incelemeye geliyorlar. Türkiye’nin şansı birbirinden değerli fakültelerimiz, imam hatip liseleri, diyanet teşkilatı ve elbette siz öğrencilerimizsiniz. Örneğin Pakistan’da gruplar birbirlerinin camilerini bombalıyor. Artık dünyada dini gruplar, etnik yapılar üzerinden toplumlar şekillendiriliyor. DAEŞ’i, PKK’yı, FETÖ’yü kim kurdu? Bunlar laboratuvarda üretilmiş örgütlerdir. Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil der ki ‘Din alelade inançtan çok daha farklı bir şeydir.’ İnsanları neye inandırırsanız onu yaptırırsınız” diye konuştu.

Tüm Disiplinleri Öğrenmelisiniz

İslami ilimlerdeki tüm disiplinlerin birbirini tamamladığını aktaran Rektör Prof. Dr. Köse, her disiplinin önemle irdelenmesi gerektiğini vurguladı. “İslami disiplinler bir bütündür.  İyi bir dinler tarihi okumazsanız bütünü anlayamazsınız. Lisans seviyesinde size sunulan tüm disiplinleri tanımanız gerekir. Öğrenmezseniz iyi bir ilahiyatçı olamazsınız” dedi. Rektör Prof. Dr. Köse, kendisiyle görüşmek isteyen tüm öğrencilere her zaman kapısının açık olduğunu sözlerine ekledi.