AkademiEğitimEn GüncelİKÇUİzmirTeknoloji

KUZEY İZMİR TEKNOLOJİ BÖLGESİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI 

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ve Yaşar Üniversitesi işbirliği ile İKÇÜ Çiğli Ana Yerleşkede kurulması planlanan Kuzey İzmir Teknoloji Bölgesi (KİTGEB) için strateji belirlemek üzere istişare toplantısı gerçekleştirildi

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Çiğli Ana Yerleşkesi, VIP Salonunda gerçekleşen toplantı programı, AK Parti Milletvekili Necip Nasır, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Cemali Dinçer, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Prof. Dr. Süleyman Akbulut ile Genel Sekreter Nurettin Memur’un sabah kahvaltısında bir araya gelmesi ile başladı. Ardından söz alan İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut, katılımcılara Kuzey İzmir Teknoloji Bölgesi (KİTGEB) hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Projenin önemi ile ilgili konuşan Prof. Dr. Akbulut, İzmir’in güneyi olarak ifade edilen bölgede 4 Teknopark bulunduğunu, kuzey aksında ise sanayi bölgelerinin yoğun olmasına rağmen Teknopark bulunmadığını vurgulayarak, bölgedeki bu açığın İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ile Yaşar Üniversitesi işbirliğinde kurulacak olan Kuzey İzmir Teknoloji Bölgesi (KİTGEB) projesi ile kapatılacağını söyledi.  

“Yeni Teknoloji Üssü Olmak İstiyoruz”

Teknoparkların üniversiteler ve sanayi kuruluşları arasındaki işbirliğinin görünür hale geldiği organize araştırma ve iş geliştirme ekosistemleri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akbulut, kurulması planlanan Kuzey İzmir Teknoloji Bölgesi (KİTGEB) projesinin amacını şu sözlerle dile getirdi: “Özellikle İzmir’in kuzey bölgesindeki sanayi kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu üniversite ve AR-GE kuruluşlarındaki yetişmiş insan gücünden yeni girişimciler yaratmak, birikmiş bilginin ve yeni fikirlerin kurulan teknoloji odaklı firmalar aracılığıyla katma değeri yüksek ürünlere ve ekonomik değere dönüşümünü sağlamak istiyoruz.” KİTGEB projesini birlikte yürüten İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ile Yaşar Üniversitesi’nin başarıları ve potansiyelleri hakkında veriler sunan Prof. Dr. Akbulut, her iki kurumun da bu proje için doğru paydaşlar olduklarını sayısal bilgilerle ortaya koydu. Kuzey İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi (KİTGEB)’nin İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin Çiğli Ana Yerleşkesinde bulunan 12.500 metrekarelik alanda kurulacağını söyleyen Akbulut, bu lokasyonun hem İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) hem de Yaşar Üniversitesi açısından İzmir’in diğer üniversiteleri, teknoparkları, sanayi ve iş dünyası ile yakınlık kurulabilecek en uygun konum olduğunu vurguladı. Akbulut: “Kuzey İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Kuzey Ege Otoyoluna bağlanan İzmir Çevreyolu üzerindedir. Kentin kuzey kesimine yönelen tüm ulaşım kanalları bu çevre yoluna bağlanmaktadır. Kentin ulaşım ağlarının birleşme noktalarından biridir. Kısaca, ulaşım açısından mükemmel bir konumdadır. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin tüm AR-GE bölümleri ise yerleşke içerisindedir ve İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) ile sınır komşusudur. Paydaş üniversitemiz Yaşar Üniversitesi de Teknopark’ın kurulacağı Çiğli Ana Yerleşkeye yakın bir mesafededir. Sonuç olarak biz bu proje ile İzmir’in yeni teknoloji üssü olmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu. 

“Önce İzmir’in Sonra Türkiye’nin Gelişimine Katkı Sağlayacağız”

Üniversitelerde teorik anlamda çok değerli çalışmalar yapıldığını vurgulayarak bu çalışmaları sanayinin birikimi ve alt yapısı ile buluşturmak gerektiğine dikkat çeken İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse: “Milletin vergisi ile kurulmuş olan bu yapıların, yine bu millete gerçekten değerli bir katkısı da olsun istiyoruz. Bu açıdan iki sanayi bölgesinin ortasında kalan İKÇÜ’nün KİTGEB’e ev sahipliği yapması oldukça önemli bir kazanım olacaktır.” dedi. İzmir’in kuzey aksında Teknopark kurulmasının bir ihtiyaç olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, otomotiv, enerji ve savunma sanayii alanlarında büyük firmaların bulunduğu İzmir’in kuzey bölgesinde bu ihtiyacı karşılamak için 11. Kalkınma Planı, Milli Savunma, Milli Teknoloji, Avrupa Birliği ve Dünya Bankası gibi ulusal ve uluslararası kaynak ve stratejilerin destek ve işbirliği ile Kuzey İzmir Teknoloji Bölgesi (KİTGEB)’ni kurmak istediklerini ifade etti. Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Cemali Dinçer ise, Yaşar Üniversitesi olarak İKÇÜ ve Karşıyaka Belediyesi ile birlikte kurdukları Kuzey İzmir Teknoloji Merkezi (TEKMER)’ndeki başarılı sinerjiyi KİTGEB’e de taşıyacaklarının altını çizerek: “Üniversite olarak üniversite-sanayi işbirliklerine çok önem veriyor ve üretilen bilginin sektör tecrübesiyle birleştirilmesini hedefliyoruz. KİTGEB Teknoparkı ile önce İzmir’in, sonra da bölgenin ve Türkiye’nin gelişimine katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz.” dedi. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ve Yaşar Üniversitesi işbirliğinde gerçekleşmesi planlanan projeden duyduğu memnuniyeti ifade eden İzmir Milletvekili Necip Nasır, KİTGEB’in İzmir’de büyük bir açığı kapatmakla kalmayıp birlikte hareket etme anlayışını da tesis ederek çok güzel bir katkı sağlayacağına dair inancını paylaştı. Nasır: “Bu, hem Cumhurbaşkanımızın teşvik ettiği hem de bakanlıklarımızın desteklediği bir model. Bakanlıklarımızın üretim yapan kesimlerin projelerini teşvik eden, destekleyen özel çabaları var. Yaptığımız projeler artık üç beş yıllık değil; gelecek yirmi yılı, otuz yılı içeren projelerdir. Bu projelere vermiş olduğunuz önem, gösterdiğiniz çabalar için sizlere teşekkür ediyorum. Bu girişiminize ilişkin davetiniz için de ayrıca teşekkür ederim.  Yapılması gerekenlerle ilgili de birlikte güzel bir çalışma ortamı oluşturmayı temenni ediyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.