AkademiEğitimEn GüncelGenelİKÇU

İKÇÜ’LÜ ECZACILARIN BEYAZ ÖNLÜK HEYECANI

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Eczacılık Fakültesi öğrencileri “Beyaz Önlük Giyme” töreniyle mesleğe ilk adımlarını attılar

İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda düzenlenen ve 110 eczacılık öğrencisinin beyaz önlük giydiği törene İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Evren Atlıhan Gündoğdu, Genel Sekreter Nurettin Memur, dekanlar, akademisyenler, İzmir Eczacı Odası Denetleme Kurulu Üyeleri Ecz. Belgin Bayer ve Ecz. Aslı Çelebi, Aydın Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Sefa Karaarslan, Bursa Eczacılar Kooperatifi İzmir Şube Müdürü Rabia Çam, Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Gökçen Söker, Selçuk Ecza Deposu İzmir Şube Müdürü Savaş Akyazı ile çok sayıda öğrenci ve öğrenci yakını katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan İKÇÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mutlu Aytemir, ilk öğrencilerine 2018 yılında kapılarını açan İKÇÜ Eczacılık Fakültesi’nin henüz genç bir fakülte olmasına rağmen, alanında nitelikli ve dinamik bir kadro yapısına sahip olduğunu belirterek sözlerine başladı. Öğrenci odaklı, ezberden uzak ve inovasyonun önemini kavramış, gelişen ve değişen dünyaya ayak uydurabilen bir eczacılık eğitimi verdiklerinin altını çizen Prof. Dr. Mutlu Aytemir: “Onurlu mesleğimiz adına beş yıl boyunca kritik bir eğitimle Türkiye’nin ihtiyacı olan; çağın gereksinimlerine uygun ilaç üretiminden başlayarak ilaçların hastaya ulaştırılmasına ve son olarak da hastanın takibine kadar her safhada sorumluluk alabilecek girişimci, donanımlı ve mesleğini seven, ahlaki yetkinliği olan eczacılar yetiştirmeyi hedeflemekteyiz” dedi. 

Beyaz Önlük Saflık, Doğruluk, Dürüstlük ve Temizliğin Sembolü

Eczacılığın insanların hastalıklara karşı verdiği mücadelede tedavi sürecinin en önemli paydaşlarından biri olarak varlığını ve işlevselliğini koruyup vazgeçilmezliğini sürdüren bir meslek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mutlu Aytemir, Covid 19 pandemisi ile birlikte eczacıların birinci basamak sağlık hizmetleri sunucusu olduğunun halkımız tarafından da takdir edildiğini belirtti. Hayatın her alanında önemli kısıtlamalara neden olan pandemi sürecinde, 2021-2022 Eğitim ve Öğretim yılı güz döneminde İKÇÜ’nün eczacılık eğitiminin temel unsurlarından olan laboratuvar derslerini yüz yüze sürdürebilen tek devlet üniversitesi olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Aytemir, henüz mezun bile vermemiş bir fakülte olmalarına rağmen öğrencilerinin ulusal ve uluslararası yarışmalarda birçok başarıya imza attıklarını sözlerine ekledi. Prof. Dr. Aytemir: “Ankara Eczacı Odası Gençlik Komisyonu tarafından düzenlenen 18. Ulusal Hasta Bilgilendirme Yarışması’nda 27 eczacılık fakültesi arasında kazandığı birincilik ödülüyle bizleri onore eden öğrencimiz Buse Nur Koca’ya ve dünyanın önde gelen ilaç şirketlerinden biri olan ‘Amgen’ firmasının düzenlediği ‘I am Genius Biyoteknolojik Fikirler Yarışması’nda 300 aday arasından birincilik ödülü kazanan öğrencimiz Ezgi Aydın’a teşekkür ederiz. Elde ettiğimiz bu başarılarda fakültemizin kuruluşundan bugüne kadar özveriyle yanımızda olarak bizi cesaretlendiren sayın rektörümüz Prof. Dr. Saffet Köse’ye de şükranlarımızı sunuyoruz.” dedi. Yetkin bir kadroyla eğitime devam ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Aytemir, bu kadar kısa bir zaman içerisinde çok sayıda eczacılık öğrencisine öğretim üyeleri tarafından yürütülen TÜBİTAK destekli bilimsel araştırma projelerinde bursiyer olma şansı tanındığını, hatta öğrencilerin de TÜBİTAK-2029 projelerinde, proje yürütücülüğü yapabileceklerini, bütün bu çabaların sonucunda ise 2 yıl gibi bir süre içinde 10 farklı projenin TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulunduğunu açıkladı. Sözlerinin sonunda öğrencilere hitap eden Aytemir, beyaz önlüğün ne anlama geldiğini şu sözlerle ifade etti: “Sevgili öğrencilerim, bugün kutsal eczacılık mesleğinin simgesi olan beyaz önlüklerinizi giyeceksiniz. Bugün giyeceğiniz beyaz önlük saflığın, doğruluğun, dürüstlüğün ve temizliğin sembolüdür. Giydiğiniz bu beyaz önlükle onurlu mesleğinize yönelik ilk adımı atmış olmaktasınız. Mesleğinizde insanlığa hizmet etmeyi seven, nitelikli birer eczacı olmak için hayat boyu öğrenmeyi görev bilerek çok çalışmalısınız.”

“Hayaliniz Hedefiniz Olmalı, Azminiz Çalışmanızı Tetiklemelidir”

Eczacılığın geçmişinin, tabiatın ve nebatatın gizemini çözmeye yönelik ilk çalışmalara kadar uzandığını, bu anlamda beyaz önlük giyecek öğrencilerin kadim bir mesleğe adım attıklarını söyleyen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, bu denli köklü geçmişe sahip olan bir mesleğin icra edilişinde insana ve canlıya faydalı olma fikrinin temel motivasyon kaynağı olması gerektiğini ifade etti. Pandemi sürecinde eczacılık mesleğinin öneminin daha iyi anlaşıldığının altını çizen Rektör Prof. Dr. Köse: “Sağlık sektörünün en önemli bileşenlerinden biri olan eczacıların bilgi ve donanımına her dönem ilk sıralarda ihtiyaç duyulmuştur. Yaşadığımız pandemi süreci bu gerekliliği daha açık biçimde gösterdi. Sağlık hizmetlerinde olası krizlerin önlenmesinde eczacılar son derece önemli roller üstlenmişler ve hayati düzeyde sorumluluklar almışlardır. Ben bu vesileyle pandemi sürecinde büyük özveri gösteren tüm eczacılarımıza teşekkürlerimi bir kez daha ifade etmek istiyorum” diye konuştu. “Hayaliniz hedefiniz olmalı, azminiz çalışmanızı tetiklemelidir” diyerek öğrencilere eğitim ve meslek hayatlarına dair tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Köse, canı ve canlıyı değerli görmeyi gerektiren bu mesleği icra etmek için ülkemizin iyi yetişmiş eczacılara ihtiyaç duyduğunu anlattı. Eczacıların görevinin sadece yazılan reçeteyi hastalara vermek olmadığını; üreten, geliştiren ve katma değer oluşturan eczacılara ülkece ihtiyaç duyduğumuzu vurgulayan Prof. Dr. Köse, bu hedefler için bugünden itibaren çalışmanın, düşünmenin ve hayal etmenin zorunlu olduğunu ifade etti. “İKÇÜ’lü olmak farklı olmayı ama farkında olmayı gerektirir. Sizler İKÇÜ’lü eczacılar ailesine katılarak zaten “farklı” olduğunuzu ortaya koydunuz. Şimdi hedefinizin “farkında” olmalısınız.” diyen Prof. Dr. Köse, öğrencilerin kişisel hedeflerinin yanında ülkenin gelişimine ve stratejik hedeflerine katkı vermelerinin de öncelikleri olması gerektiğine işaret etti. Prof. Dr. Köse: “Bildiğiniz gibi Türkiye, diğer alanlarda olduğu gibi sağlık sektöründe de oyun kurucu olma yolunda hızla ilerliyor ve önemli başarılara imza atıyor. Bu başarıda tüm sağlık çalışanlarımız gibi eczacılarımızın da önemli katkıları var. Tüm alanlarda lider ülke olma amacına ulaşmak için birlikte çalışma kültürünü içselleştirmeye ihtiyacımız olduğunun altını çizmek isterim. Her bir meslek mensubunun elini taşın altına koyması halinde hedefimize ulaşabileceğimizi unutmayın.” diyerek öğrencilere uyarılarda bulundu. Hastalara yardımcı olmak için onlarla aynı dili konuşmanın ve aynı duyguyu paylaşmanın gerekliliği üzerinde duran Prof. Dr. Köse, meslekte değişmeyen tek kuralın ‘insanı sevmek’ olduğunu hatırlatarak sözlerini noktaladı.

Konuşmaların ardından fakülteye derece ile giren ve ulusal yarışmalarda başarı gösteren öğrencilere ödülleri takdim edilirken; protokol tarafından öğrencilere beyaz önlüklerinin giydirilmesi ile tören son buldu.