En GüncelİKÇUSağlıkVideo

İKÇÜ TIP FAKÜLTESİNDEN HAYAT KURTARACAK PROJE

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesinin “Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarır!” sloganıyla planladığı sosyal sorumluluk projesi hayata geçiyor

T.C. Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı verilere göre meme kanseri, dünyada ve Türkiye’de en sık rastlanan kanser türü olarak ilk sırada yer alıyor. Aynı zamanda kadınlarda en fazla ölüme neden olan bu kanser türünün meme dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile ortaya çıktığı biliniyor. Bu yıl içerisinde ülkemizde yaklaşık olarak 18 bin kadına meme kanseri tanısı konulması ise bu kanser türünde erken teşhisin önemi ile ilgili soruları akla getiriyor. Bakanlığın sunmuş olduğu veriler, erken evrelerde tespit edilen meme kanseri tedavisinin daha başarılı olduğunu ortaya koyuyor. Kendi Kendine Meme Muayenesi Eğitimi (KKMM)’nin de meme kanserinin erken teşhisinde önemli bir tarama ve tanı yöntemi olduğu belirtiliyor. 

Meme kanserinde erken teşhisin önemi ve meme kanseri farkındalığını vurgulamak için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün 2004 yılından itibaren her yıl Ekim ayını “Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı” olarak ilan etmesi ile konuya dikkat çekmek ve insanları bilinçlendirmek için Ekim ayı boyunca dünya ölçeğinde birçok etkinlik düzenleniyor. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesinin “Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarır!” sloganıyla düzenlediği sosyal sorumluluk projesi de bu etkinliklerden yalnızca biri. 

İKÇÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı yürütücülüğünde, İKÇÜ Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Anabilim Dalı, İKÇÜ Sürekli Tıp Eğitimi Kurulu ve Bayraklı İlçe Sağlık Müdürlüğü iş birliğinde, “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” kapsamında meme kanserinin erken teşhisinin önemine dikkat çekmek ve katılımcıları bilgilendirmek amacıyla düzenlenen proje kapsamında Ekim-Kasım-Aralık ayları boyunca eğitimler verilmesi planlanıyor. İKÇÜ öğrencilerine, personeline ve vatandaşlara açık olan ve gönüllülük esasına dayanan eğitim programlarının üç ay boyunca perşembe ve cuma günleri 11.00-14.00 saatleri arasında İKÇÜ Simülasyon Laboratuvarında gerçekleştirileceği belirtiliyor. Mevcut maketler üzerinde, katılımcılara Kendi Kendine Meme Muayenesi Eğitimi (KKMM) ile birlikte kanser hastalığının erken tanısının önemi hakkında da bilgilendirme yapılacağına dikkat çekiliyor.