AkademiEğitimEn GüncelİKÇUİzmir

İKÇÜ GEMİ İNŞAATI VE DENİZCİLİK FAKÜLTESİ KAPILARINI İLK ÖĞRENCİLERİNE AÇTI

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi 2022-2023 Eğitim Öğretim yılında ilk öğrencilerini aldı

2010 yılında kurulan ve bünyesinde Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği, Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği bölümlerini barındıran; Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği ile Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği bölümlerinde lisans düzeyinde gemi inşa ağırlıklı eğitim programlarıyla Ege ile Akdeniz bölgelerinde tek olan, bu yönüyle büyük bir açığı kapatması beklenen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi, Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisliği Bölümü’ne bu yıl kabul ettiği 26 öğrenciyle eğitim-öğretim faaliyetine başladı. “Gemi inşaatı ve denizcilik fakülteleri özellikle kıyı şeridinde Türkiye’nin birçok bölgesinde yerleşmiş durumda, fakültemiz alanın İzmir ayağının açıklarını kapatmaya çalışacak” diyen İKÇÜ Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebru Yeşim Özkan, İzmir gibi denizle bağlantısı olan köklü bir şehirde, eğitim hayatına yeni başlamış bir fakülte olarak sorumluluklarının farkında olduklarının altını çizdi. Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi’nin 12 yıl önce kurulduğunu, akademik kadronun yurt içi ve yurt dışında lisansüstü eğitimlerini tamamlayıp gelmesiyle de gerekli şartları oluşturup ilk olarak Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Bölümü’nü açtıklarını aktaran Prof. Dr. Ebru Yeşim Özkan, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği ile Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği bölümlerini açmak için de çalışmalara devam ettiklerini söyledi. Gemi İnşaatı ve Denizcilik sektörünün Türkiye’de çok gelişmiş ve geçerli bir alan olduğunu vurgulayan; fakülteden mezun olanların özel sektörde iyi şartlarda çalışma imkânı bulabileceklerini ve sektörün yurt dışı bağlantılarının oldukça fazla olduğunu belirten Prof. Dr. Ebru Yeşim Özkan: “Bu yıl ilk öğrencilerimizi aldığımız için açıkçası çok mutluyuz. Yeni açılmış bir fakülte için sevindirici bir durum bu. Biz, öğrenci memnuniyetini ön plana alan, öğrenci odaklı ve onlara sektörü sevdirecek bir fakülte olmak için çalışıyoruz.” dedi.

İKÇÜ Türkiye’de Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği’nin Kurulduğu İkinci Üniversite

Fakülte akademik kadrosunun, Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen üniversitelerinde eğitim gören akademisyenlerden oluştuğunu açıklayan İKÇÜ Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kafalı, mevcut kadronun farklı alanlarda uzmanlaşmış kişilerden meydana gelmesinin üniversite ve fakülte adına bir avantaj olduğunu söyledi. 2010 yılında fakülteyle birlikte kurulan ve kısa vadede açılması planlanan Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği Bölümü’nün ise Türkiye’de yalnızca iki üniversitede bulunduğunu, bunlardan birinin de İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kafalı, Türkiye’nin son yıllarda Karadeniz ve Akdeniz’de yoğun olarak petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri yürüttüğünü, bu faaliyetlerde kullanılan deniz yapılarının özellikle Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği Bölümü’nün çalışma alanı içinde olduğunu vurguladı. Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kafalı: “Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği Bölümü’nden mezun olanlar konvansiyonel gemi mühendisliğinin yanında deniz yapıları, petrol platformları ve son zamanlarda özellikle revaçta olan çevreci enerjiler sınıfındaki rüzgâr, akıntı, dalga gibi denizel enerji üretim teknolojilerinin geliştirilme alanlarında görev yapabilecekler. Ülkemizin son zamanlarda yöneldiği ve tam da ihtiyacı olduğu bu alanlarda nitelikli mühendisler yetiştirmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Hedefimiz Dünyaya Açık Öğrenciler Yetiştirmek

Gemi ve Denizcilik sektörünün uluslararası arenaya çok fazla açık olduğunu vurgulayan Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Önal “hedefimiz, öğrencileri edinecekleri donanım ile dünyaya açık bir şekilde yetiştirmek” dedi. Öğrencilerin mezun olduktan sonra sektörde mesleklerini icra edecekleri alanların uluslararası boyutta olacağının altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Önal, özellikle dışa dönük projelerde İKÇÜ Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi’nin çok aktif rol alacağını, bunun da öğrencilere ulusal ve uluslararası anlamda sektöre uyumlu bir nitelik kazandıracağını söyledi. İzmir’in Türk kültüründe Çaka Bey’den günümüze kadar gelinen noktada denizcilik faaliyetlerinin aktif olarak yürütüldüğü bir şehir olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Önal, üniversite ile İzmir’deki denizcilik sektörü arasında kurulması gereken ilişkiyi şu sözlerle ifade etti: “İKÇÜ Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi’nin İzmir’de bulunuyor olması sektörle iç içe olacak bir anlayışı kendiliğinden doğuruyor. Çünkü İzmir, Türkiye’nin denize kıyısı olan en önemli şehirleri arasında yer alıyor. İzmir’in geneline bakıldığında özellikle tekne imalatı noktasında fakültemizle sektör arasında çok yakın ilişkiler kurulabileceğini; şehrin potansiyelleri göz önüne alındığında ise sektördeki birçok farklı alanın üniversite-sanayi işbirliğine çok fazla seçenek ve olanak oluşturabileceğini düşünüyorum.”