AkademiEn GüncelİKÇU

İKÇÜ MOĞOLİSTAN MECLİS BAŞKANINA FAHRİ DOKTORA UNVANI VERDİ

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), Moğolistan Ulusal Büyük Meclisi Başkanı Zandanshatar Gombojav’a Türk İslam Arkeolojisi Anabilim Dalında fahri doktora unvanı verdi 

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) VIP Salonunda gerçekleşen Fahri Doktora Tevdi programının açılış konuşmasını yapan İKÇÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Muhsin Akbaş, “Türkiye Cumhuriyeti ve Moğolistan arasındaki ilişkilerin gelişmesine, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ile Moğolistan Devlet Üniversitesi (MUIS) ortaklığında kurulan İKÇÜ – MUIS Türkoloji Araştırmaları Enstitüsünün açılmasına, Türkiye ve Moğolistan’daki Türk Kültür Varlıklarına yönelik Üniversitemiz tarafından gerçekleştirilen ve halen yürütülmekte olan bilimsel çalışmalara vermiş olduğu kıymetli destekleri nedeniyle Saygıdeğer Rektörümüz Prof. Dr. Saffet KÖSE’nin önerisi üzerine, Moğolistan Meclis Başkanı Saygıdeğer Zandanshatar (Zandanşatır)  Gombojav’a Türk İslam Arkeolojisi Anabilim Dalı alanında Fahri Doktora unvanı verilmesine oy birliğiyle karar verildiğini sizlerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Fahri Doktora Unvanı İki Ülke Arasındaki İyi İlişkilerin Nişanesidir

Konuşmasına Amasra’daki maden ocağında gerçekleşen patlamada hayatını kaybeden işçilere duyduğu üzüntüyü ifade ederek başlayan Moğolistan Meclis Başkanı Zandanshatar Gombojav, kendisine tevdi edilen fahri doktora unvanının iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin nişanesi olduğunu ve gelecekte kurulacak ilişkilerin daha da gelişmesi için bir zemin hazırladığını söyleyerek iki ülke arasındaki tarihi bağların binlerce yıllık geçmişe dayandığını vurguladı. İki halk arasında derin kültürel bağlar bulunduğunu ifade eden Gombojav, Moğol İmparatorluğu dönemine ait onlarca eserin Anadolu’nun çeşitli yerlerinde keşfedildiğini, Moğolistan coğrafyasında da Türk kültürüne ait çok sayıda eserin gün yüzüne çıkartıldığını kaydetti. İki ülkenin bilim insanlarının Van’da çalışmalar yaptığını aktaran Gombojav, yapılan çalışmaları Moğol bilim tarihi açısından yeni bir sayfa olarak niteledi. Gombojav TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile iki ülke bilim insanlarının yaptığı çalışmaların belgesel haline getirilmesi kararını aldıklarını da aktararak, konuşmasını Türkçe cümlelerle “Komşu komşunun külüne muhtaçtır.” diyerek noktaladı.

Moğolistan’da ve Türkiye’de Gerçekleştirilen Çalışmalar Ciddi Önem Taşıyor

İKÇÜ-MUIS Türkoloji Araştırmaları Enstitüsünün Moğolistan’da gerçekleştirdiği kazı çalışmaları ve yüzey araştırmalarının Türk tarihi açısından ciddi önem taşıdığını dile getiren İKÇÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Muhsin Akbaş ise Gombojav’ın İKÇÜ ile Moğolistan Devlet Üniversitesi (MUIS) ortaklığında kurulan İKÇÜ – MUIS Türkoloji Araştırmaları Enstitüsünün açılmasına ve Türkiye ve Moğolistan’daki Türk kültür varlıklarına yönelik İKÇÜ tarafından yürütülen bilimsel çalışmalara büyük destek verdiğini belirtti. Prof. Dr. Akbaş, İKÇÜ ile Moğol üniversitelerinin iş birliğinin, Türkiye ve Moğolistan arasında ilişkilerin daha da güçlenmesi ve yeni iş birliklerinin oluşturulması için köprü görevi de göreceğini kaydederek, “Gelecekteki bu ve benzeri çalışmalarda saygıdeğer Meclis Başkanı Zandanshatar Gombojav’un desteklerinin büyük önem arz ettiği ortadadır.” dedi. İki ülke bilim insanlarının Van’da, birlikte yürüttüğü çalışmaları anlatan Prof. Dr. Muhsin Akbaş, “Türk ve Moğolistanlı tarihçi, arkeolog, Sinolog ve Türkologlardan oluşan ekip, Van çevresinde arkeolojik yüzey araştırmaları projesi kapsamında çalışmalar yapmaktadır. Bu kapsamda başta Van Müzesinde bulunan ve İlhanlı Hükümdarı Hülagü Han tarafından inşa ettirildiği düşünülen sarayda kullanıldığı tespit edilen eserleri incelemiştir. Çalışmalarını eserlerin bulunduğu tahmin edilen bölgede yoğunlaştıran ekip, İlhanlılar dönemine ait olabileceğini düşündükleri bir kervansaray ve seramik fırın kalıntıları tespit etmiştir. Bunlar da Hülagü Han’ın inşa ettirdiği yazlık sarayın da aynı bölgede olduğu değerlendirmelerinin yapılmasına yol açmıştır.” ifadelerini kullandı. 

Konuşmaların ardından Gombojav’a cübbe giydirilerek fahri doktora diploması takdim edildi.