En GüncelİKÇUSağlıkVideo

İKÇÜ’LÜ ÖĞRENCİLERDEN ANLAMLI ETKİNLİK

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) öğrencileri kanser hastalığına dikkat çekmek için “Farkındalık Ağacı” temasıyla etkinlik düzenledi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün yayımladığı veriler, dünyada her beş kişiden birinin yaşam süresi boyunca kansere yakalandığını gösteriyor. Kanser kaynaklı ölüm ise, dünya genelinde yaşam kaybı istatistiklerine göre ilk on neden arasında gösteriliyor. Her 8 erkekten 1’i ve her 11 kadından 1’inin kanser nedeniyle yaşamını yitirdiği biliniyor. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) öğrenci topluluklarından “Fayda Topluluğu” öğrencileri, bu duruma dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için, her biri kanserin bir türünü sembolize eden farklı renklerdeki kurdeleleri, kampüsün en yoğun bölgelerinden biri olan Yabancı Diller Yüksekokulu’nun önünde “Farkındalık Ağacı” ismini verdikleri ağacın dallarına bağlayarak, kanserle ilgili bilgilendirme yapıyor. 

Beş gün boyunca sürecek olan “Farkındalık Ağacı” etkinliğinde pembe renk kurdele meme kanserini temsil ediyor, turuncu renk lösemiyi; sarı renk çocukluk çağı kanserlerini simgelerken mor renk kurdele tüm kanser türlerini kapsıyor. “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” olan Ekim ayı ile Kasım ayının ilk haftası boyunca sürecek olan “Lösemili Çocuklar Haftası” arasında gerçekleşen “Farkındalık Ağacı” etkinliği ile “dünya genelinde oldukça yaygın bir hastalık olan kanser hastalığına öğrenci arkadaşlarımızın dikkatini çekmek, çocukların ve yetişkinlerin kanser tedavilerinde erken teşhisin önemi hakkında farkındalık oluşturmak istiyoruz.” diyor İKÇÜ Fayda Topluluğu Başkanı ve Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Tuğba Tezcan. 13-14 yaşlarındayken Nazofarenks Kanseri (üst yutak kanseri)’ni atlatan topluluk üyesi ve Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi 3. Sınıf öğrencisi Berke Deniz Duman ise kanser hastalığında erken teşhisin ne denli önemli olduğunu bizzat deneyimlediğini belirterek kendi hastalık öyküsünü bir farkındalığa dönüştürebilmek amacıyla topluluğa katıldığını söylüyor. “Kötü alışkanlıklar ve kötü beslenme kansere sebep olabiliyor” diyen Berke Deniz Duman, erken teşhisle kanser hastalığının tedavisinin daha iyi sonuçlanabildiğini vurguluyor.