EğitimEn GüncelİKÇUPolitika

İKÇÜ’de Ontolojik Güvensizlik ve Popülizm Konferansı

Muhabir: Aleyna Arslanbaş

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nde “Ontolojik Güven(siz)lik ve Popülizm” başlıklı konferans düzenlendi

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Nizam-i Gencevi Konferans Salonunda, İKÇÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen ve Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahar Rumelili’nin konuşmacı olduğu konferansa İKÇÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nesrin Demir, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seçkin Barış Gülmez ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Konuşmasına ‘ontolojik güvenlik’, ‘ontolojik güvensizlik’ ve ‘popülizm’in tanımını yaparak başlayan Prof. Dr. Rumelili, ontolojik güvensizliğin hangi durumlarda ortaya çıktığından, popülizm ile ontolojik güvenlik arasındaki ilişkiden ve bu olguların siyaset ile olan bağlantısından bahsetti.

Ontolojik güvenliği, bireyin kendi varlığının ve dış dünyanın istikrarlı ve devamlı bir şekilde süreceğine duyduğu temel güven duygusu olarak tanımlayan Prof. Dr. Rumelili, ontolojik güvensizliği de bu duygunun sarsılması şeklinde açıkladı. Modernite ile birlikte doğaya egemen olan insanın fiziksel korkularının yerini kaygıların aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Rumelili, bu süreçte modern bürokratik gereçlerin de gelişmesiyle dini otoritenin yerini alan modern devletin ontolojik güvenlik çerçevesi sunan bir aktör halini aldığını belirtti. Geç modernite döneminde ulus devleti de aşan küreselleşmenin ise ontolojik güvensizliği tetikleyen bir olgu olduğunun altını çizen Prof. Dr. Rumelili, bu dönemde popülist anlatıların geniş halk kitleleri tarafından kabul görmesinin, halkın cahil ve kolay kandırılabilir olmasından kaynaklanmadığını, bu anlatıların ontolojik güvenlik sağlayan sosyo-psikolojik etkisine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.