İKÇÜ Orman Fakültesinden Orman Yangını Uyarısı
Ege Bölgesi’nin tek orman fakültesi olan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Orman Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi İsmail Baysal, hava sıcaklıklarının yükselmesi ile birlikte orman yangını risklerine dikkat çekti
İKÇÜ Orman Fakültesi Orman Entomolojisi ve Koruma Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi İsmail Baysal, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte sıcaklıklardaki hissedilir derecedeki yükselişin ve bağıl nem değerindeki düşüşlerin orman yangınlarının sayısı ve alansal büyüklüğü üzerinde önemli ölçüde etkili olduğuna dikkat çekti. Dr. Öğr. Üyesi Baysal, uzun süreli ortalama sıcaklıklar göz önüne alındığında, sıcaklıklardaki artışa da bağlı olarak bu sene ve gelecek yıl orman yangınlarının ülkemizde sıkıntılar yaratabileceğini söyleyerek, sıcaklık artışları ile birlikte tek yıllık otsu bitkilerin kurumasının da yangınların başlangıcı ve gelişimi için oldukça elverişli bir zemin hazırladığını belirtti.
Türkiye’nin önemli bir bölümünde Akdeniz iklimi ve bitki örtüsünün hâkim olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi İsmail Baysal, yangınların Türkiye coğrafyasının göz ardı edilemeyecek bir gerçeği olduğunu kaydetti. Dr. Öğr. Üyesi Baysal: “Yangınlar, başta Akdeniz, Ege ve Marmara bölgeleri olmak üzere birinci ve ikinci derece hassas ormanlık alanları etkileyen ve yenileyen, bu ormanlık alanlardaki ormancılık çalışmalarını belirleyen ve ormancılık faaliyetlerine yön veren en önemli doğal güçlerden biri konumundadır. Ülkemizde son 86 yılda yanan toplam ormanlık alanın varlığı, dünya genelinde bir yılda yanan ormanlık alan varlığının yüzde 3’üne bile karşılık gelmemektedir” dedi. Ülkemizdeki orman yangınları sonrasında gündeme gelen “ormanlık alanlara çam ağacı dikilmeli mi?” Sorusuna da açıklık getiren Dr. Öğr. Üyesi İsmail Baysal, orman biliminin doğayı taklit eden bir bilim dalı olduğunu vurgulayarak; çam ağaçlarının Akdeniz orman kuşağının doğal yayılış gösteren bir türü olmasından dolayı, ormanlık alanların yangınlardan sonra ağaçlandırılmasında aynı tür ağaçların kullanılmasının doğru olduğunu ifade etti.
Orman yangınlarının çıkış nedenlerine bakılarak iki türü olduğuna da değinen Dr. Öğr. Üyesi İsmail Baysal, ‘doğal yollardan çıkan orman yangınları’nın en önemli sebebinin yıldırım düşmesi olduğunu belirterek, yıldırımılar haricinde volkanizma faaliyetlerinin, göktaşı düşmesinin ve eğimli bölgelerde kayaların yuvarlanması esnasında ortaya çıkan kıvılcımların da yangınlara sebep olabildiğini aktardı. Dr. Öğr. Üyesi Baysal, “doğal olmayan yollardan çıkan orman yangınları’nın ise büyük ölçüde insanın çeşitlilik gösteren faaliyetlerinin sonucunda ve insan kaynaklı meydana geldiğini söyledi. Türkiye’nin son on yıllık orman yangını verilerini açıklayan Dr. Öğr. Üyesi Baysal, “Son 10 yıllık verilere bakarsak, yangınların yüzde 34,6’lık bölümünü ihmal, dikkatsizlik ve kaza, yüzde 4,9’luk bölümünü kasıt, yüzde 12’lik bölümünü yıldırım düşmesi sonucu çıkmış yangınlar, yüzde 48,5’lik bölümünü ise çıkış nedeni belirlenemeyen yangınlar oluşturuyor” dedi.