AkademiEğitimEn GüncelİKÇU

Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nin “Kariyer Günü Etkinlikleri” Başladı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi tarafından online olarak düzenlenen “Kariyer Günü Etkinlikleri” başladı

İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi tarafından öğrenciler ile sektör temsilcilerini bir araya getirerek öğrencilerin sektör hakkında bilgi edinmelerini, iş hayatına hazırlanmalarını ve staj, kariyer olanaklarından haberdar olmalarını sağlamak amacıyla bu yıl ilki düzenlenen, deprem felaketinin ardından uzaktan eğitime geçilmesi nedeniyle online olarak gerçekleşen ve gün boyu sürecek olan Kariyer Günü Etkinlikleri başladı. Etkinliğin açılışına İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökçen Bombar, İKÇÜ Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Esen ile akademik ve idari personel, sektör temsilcileri ve çok sayıda öğrenci katıldı. 

En Büyük Arzumuz Etkinliğimizin Gelenekselleşmesi

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökçen Bombar, bu yıl online olarak ilki düzenlenen ve tüm gün sürecek olan etkinlik hakkında katılımcılara bilgi verirken: “Etkinlik boyunca, İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi bünyesindeki Metalurji ve Malzeme, Biyomedikal, Elektrik-Elektronik, Harita, Makine, Mekatronik, İnşaat ve Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümlerimizin her biri için ardışık 8 ayrı oturum gerçekleştireceğiz. Kendi mezunlarımız da dahil olmak üzere akademi, özel sektör ve çeşitli kurum-kuruluşlardan 20 konuşmacı bizlerle birlikte olacak ve deneyimlerini paylaşıp öğrencilerimizin sorularını yanıtlayacaklar. Her oturumun moderatörlüğünü ise öğrencilerimizin yakından tanıdıkları bölüm hocaları yapacaklar” ifadelerini kullandı. Ülkemizi yasa boğan 6 Şubat tarihindeki Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi nedeniyle eğitimin online-hibrit yöntemlerle sürdürülmesinden dolayı bu yıl ilki düzenlenen Kariyer Günü Etkinlikleri’ni online gerçekleştirmek zorunda kaldıklarını belirten Prof. Dr. Bombar: “En büyük arzumuz, öğrencilerimiz ile sektör temsilcilerinin ilk defa bir araya geldiği ve online olarak düzenlenen kariyer günü etkinliğimizin gelenekselleşerek ileriki yıllarda yüz yüze devam etmesi” dedi. 

Kariyerinizi İnşa Etmek Zorundasınız

Ülkemizde 1800’lü yıllarda başlayan mühendislik eğitiminin tarihine değinen İKÇÜ Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Esen, mühendislik mesleğinin tercih noktasında popülerliğini her zaman koruduğunu belirtti. Mühendislik mesleğinin gelecekte de revaçta bir meslek olacağı öngörüsünde bulunan Doç. Dr. Esen, mühendis adayı öğrencilere kendilerini geleceğe hazırlamaları konusunda tavsiyelerde bulundu. Gelecekte mesleğe dair dinamikler nasıl oluşursa oluşsun, iyi bir mühendis olmak için yapılması gereken ilk şeyin gerekli yetkinlikleri kazanmak olacağının altını çizen Doç. Dr. Esen, sonrasında kendini sürekli güncelleyerek, yeterli entelektüel donanımla dünya ölçeğinde rekabet edebilir duruma gelmek gerektiğini vurguladı. Kariyer planlaması hakkında da konuşan Doç. Dr. Esen: “Kariyer planlaması birtakım tercihlerden oluşmaz, kariyerinizi inşa etmek zorundasınız. Birey kendisinde güçlü olan, gelişmeye açık olan yanları değerlendirir, çevresindeki fırsatları ve olası tehditleri görür ve kariyerini bütün bunların üzerine inşa eder. Bütün branşlarda 4’üncü seneyi bitirdikten sonra önünüze 4 tane kapı açılır. Özel sektörde mesleğinizi icra edebilirsiniz, KPSS ile kamuda bir pozisyona sahip olabilirsiniz, akademik kariyer yapabilirsiniz veya sahip olduğunuz iş fikrinizi girişimcilikle taçlandırabilirsiniz. Bu 4 kapı o kadar yapısal bir şey ki, bunlardan herhangi birine karar verdiğinizde, mesleğinizin gerekliliğini yerine getirebileceğiniz sayısız iş ve eylem sizi bekliyor olacak” ifadelerini kullandı.

Öğrenci ve Mezunlarımıza Rehberlik Yapıyoruz

“Hepimiz bu etkinliğin yüz yüze gerçekleşmesini arzu ediyorduk, ancak Şubat ayında yaşamış olduğumuz deprem felaketi nedeniyle üniversitelerde eğitimin online olarak devam etmesi, sonrasında da hibrit eğitime geçilmesi nedeniyle online gerçekleştirmek zorunda kaldık. Bu vesileyle konuşmama, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm ülkemize baş sağlığı dileyerek başlamak istiyorum” diyen İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinatörlüğünde, Ege Bölgesi’nde geçen yıl Ege Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan bu yıl ise Pamukkale Üniversitesi’nde yapılması planlanan, ancak deprem felaketi nedeniyle ileri bir tarihe ertelenen ve iş dünyası ile öğrencileri bir araya getirmek amacıyla düzenlenen kariyer fuarlarının önemine dikkat çekti. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından yine iş dünyası ile öğrencilerin bir araya getirilmesi amacıyla oluşturulan ‘yetenek kapısı’ uygulamasının aktif bir şekilde kullanılmasını öneren Prof. Dr. Akbulut, İKÇÜ bünyesinde yer alan Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde de İKÇÜ öğrenci ve mezunlarına kariyer bilinci oluşturma, bilgi ve yeteneklerini geliştirme ve kariyer planlarını yapma konularında rehberlik hizmeti verildiğini belirtti.  “Kariyer Günü Etkinlikleri” açılış konuşmalarının ardından, farklı mühendislik alanlarındaki sektör çalışanlarının tecrübelerini aktardıkları oturumlarla devam etti.