AkademiEğitimEn GüncelİKÇU

İKÇÜ’de Stratejik Planlama Ekibinin İlk Toplantısı Gerçekleşti

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nin 2025-2029 Dönemi Stratejik Planlama hazırlıkları, Stratejik Planlama Ekibinin ilk toplantısıyla başladı

İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut başkanlığında, kurul ve ekip üyelerine yönelik olarak düzenlenen bilgilendirme toplantısında, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Strateji Geliştirme Daire Başkanı Erkan Küçükkılınç, dekanlar ile akademik ve idari personel hazır bulundu.

İKÇÜ’yü Geleceğe Taşıyacak Bir Plan

Daha önce 2014-2018 ve 2020-2024 dönemlerini kapsayan iki stratejik planın başarıyla tamamlanmasının ardından yeni dönem çalışmalarına Rektör Prof. Dr. Saffet Köse’nin liderliğinde hızla başlanıldığını kaydeden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut, ekip üyelerinin belirlenmesinin ardından girilen sürece İKÇÜ’nün tüm fertlerinin katkı sunacağına inançlarının tam olduğunu söyledi. Prof. Dr. Akbulut, “Tüm birimlerin yöneticilerinin, personelinin ve paydaşlarımızın katılımları ve verecekleri katkılar gerçekçi, uygulanabilir ve üniversitemizi geleceğe taşıyacak bir planın ortaya çıkması açısından son derece kıymetlidir. Stratejik planlama sürecinde neredeyiz, nereye ulaşmak istiyoruz, hedefe nasıl ulaşabiliriz, ulaştığımız başarıları nasıl takip edebiliriz ve değerlendirebiliriz sorularının cevaplarını ekip olarak en gerçekçi bir şekilde ortaya koymaya çalışacağız” dedi.

Planlama Aşamasını Bitirmek Üzereyiz 

İKÇÜ’nün gelecek tasarımında görevlendirilen ekip üyeleri ile aşama aşama belirlenen süreçleri takip ederek bir taslak metin oluşturulacağını aktaran Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Akbulut süreçle ilgili bilgilendirmede bulundu. Prof. Dr. Akbulut, “Şu anda sürecin planlama aşamasını bitirmek üzereyiz. Hazırlık programını tamamlayıp ay sonu itibariyle yayınlamayı hedefliyoruz. Çalışmalarımız ‘Neredeyiz’ sorusuna cevap arayacağımız durum analizi ile sürecek. Bu aşama bizim için çok önemli. Bu analiz, kendimizi ve çevremizi daha iyi tanımamıza yardımcı olacak ve stratejik planlamanın diğer aşamaları için güçlü bir temel oluşturacaktır. Bu aşamayı da yıl sonundan önce bitirmeyi öngörüyoruz” diye konuştu.

Farklılaşma Stratejisi Unsurlarıyla Değerlendirme

Mevcut stratejik planda belirlenmiş olan misyon, vizyon ve temel değerlerde, ülkemiz ve dünya koşullarında değişen veya gelişen şartlara göre bir güncellemeye gerek olup olmadığının da ele alınacağını belirten Prof. Dr. Akbulut, sonrasında ise ulaşılması istenen noktanın tespit edileceğini söyledi. Prof. Dr. Akbulut, “Nereye ulaşmak istiyoruz” sorusunun cevabını önceliklerimize göre doğru bir zeminde belirleyerek, İKÇÜ’nün geleceğini farklılaşma stratejisi unsurlarıyla değerlendirmeye alacağız.  Üniversitenin vizyonuna ulaşmak için durum analizi sonucunda ortaya çıkan ihtiyaçlar ile konum, başarı bölgesi, değer sunumu ve temel yetkinlik tercihlerinden oluşan amaçlar ve bu amaçları gerçekleştirmeye yönelik hedefleri ortaya koyacağız. Son aşamada da izleme ve değerlendirme faaliyetleri sonucunda elde edilen bilgiler ışığında stratejik plana dair tespitlerimizi taslak halinde yönetimimize sunacağız” şeklinde konuştu.

Ekip Üyeleri Farklı Uzmanlık Alanlarından 

Strateji Geliştirme Daire Başkanı Erkan Küçükkılınç ise stratejik planlama ekibinin farklı uzmanlık alanlarında bilgi, birikim ve tecrübeye sahip akademik ve idari personelden oluştuğunu aktardı. Planlama sürecine dair ayrıntıları paylaşan Başkan Küçükkılınç, farklılaşma stratejisi kavramı üzerinde durarak; bu kavramın yeni kurulan ya da kurumsal gelişiminin başında olan üniversiteler için temel bir tercih olduğunu ve kurumun belirli alanlarda ihtisaslaşması için önemli bir fırsat oluşturduğunu söyledi. Başkan Küçükkılınç, temel kavramlar ve yasal dayanak, üniversitelerde stratejik planlamanın önemi, stratejik yönetim süreci, temel aktörler, stratejik yönetim sürecinin temel aşamaları, planlama sürecinin planlanması, durum analizi, geleceğe bakış, farklılaşma stratejisi, strateji geliştirme, eylem planı, performans programı, izleme ve değerlendirme gibi başlıklarda bilgilendirmede bulundu. 

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut’un başkanlığında yürütülecek tüm süreçlerin 30 Nisan 2024’te tamamlanarak tebliğ edileceğinin açıklandığı toplantı, ekip üyeleri ve alt çalışma gruplarının ilan edilmesiyle sona erdi.