AkademiEğitimEn GüncelGenelİKÇU

Rektör Köse’ye KAP Öncesi Bilgilendirme Sunumu

Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yapılan değerlendirme sonucunda 2023 yılı Kurumsal Akreditasyon Programına (KAP) başvurusu kabul edilen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nde Kalite Koordinatörlüğünce düzenlenen odak grup toplantılarının sonuncusu Rektör Prof. Dr. Saffet Köse’ye yapılan bilgilendirme sunumuyla devam etti

Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş ve Prof. Dr. Yasin Bulduklu ile Kalite Koordinatör Yardımcıları Doç. Dr. Melike Tekindal, Doç. Dr. Onur Karadal ve Dr. Öğr. Üyesi Halil Koyu’nun da hazır bulunduğu toplantıda Rektör Köse’ye süreçle ilgili gelinen noktayı aktaran Kalite Koordinatörü Doç. Dr. Funda İfakat Tengiz, üç aşamalı akreditasyon yolculuğunun son aşamasında olan İKÇÜ’de tüm süreçlere hâkim bir yapının oluşturulduğunu kaydetti. 

Koordinatörlükçe tüm akademik ve idari birimlerle yapılan toplantılar hakkında bilgi alan Rektör Prof. Dr. Saffet Köse ise, kaliteyi kurum kültürü haline getirmeyi hedefleyen ve tüm çalışmalarında kaliteyi önceleyen bir yönetim anlayışıyla çalıştıklarını ifade etti. 

Çalışmalar YÖKAK Rehberliğinde Sürdürülüyor

Kalite Koordinatörlüğü ve birim kalite ekipleri tarafından yürütülen tüm çalışmaları yakından takip ettiklerini ve özellikle öğrencilerden gelen geri dönüşlere oldukça önem verdiklerini aktaran Rektör Prof. Dr. Köse, “Akreditasyonda sürecin sürekli olarak gözden geçirilmesi, elde edilen verilere göre adımların belirlenip;  yeniden planlama ve uygulama süreçlerinin yürütülmesi, kısaca PUKÖ (Planla, Uygula, Kontrol et, Önlem al) döngüsünün sürekli olarak kurumda işler hale getirilmesi son derece önemlidir. YÖKAK, üniversitelerin gelişmesi ve kalite süreçlerini sürdürülebilir kılması için önemli ve öncü bir konuma sahiptir. Biz de Yükseköğretim Kalite Kurulunun rehberliğini, çalışma ve yönlendirmelerini üniversite geneline yaymak için çalışmaktayız” dedi.

PUKÖ Döngüsü Ölçütü Değerlendirilecek

Kalite Koordinatörü Doç. Dr. Funda İfakat Tengiz de belirlenen odak gruplarının bu süreçteki önemli misyonuna değinerek YÖKAK tarafından görevlendirilen değerlendirme takımı çalışma programı hakkında bilgilendirmede bulundu. Doç. Dr. Tengiz, “Takvimimizde, uzaktan (çevrim içi) saha ziyareti olarak ön ziyaret ve daha sonra Kasım-Aralık aylarında üniversitemize yapılacak bir saha ziyareti programı yer almaktadır.  Yükseköğretim Kalite Kurulunca, bağımsız bir değerlendirme takımı tarafından eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme, toplumsal katkı ile idari hizmet süreçlerindeki “planlama, uygulama, izleme ve iyileştirme (PUKÖ)” döngüsünün olgunluk düzeyi temel alınarak ölçütlerle buluşma seviyesinin nitel ve nicel olarak değerlendirilmesi yapılacaktır. Ekip üyeleri, yüz yüze ziyaretlerinde üst yönetim, senato, kalite komisyonu, birim kalite ekipleri, idari birim yöneticileri, uygulama ve araştırma merkezleri, öğrenciler, dış paydaşlarla yapacakları odak grup görüşmelerinde, kalite güvence sisteminin çıktıları ile ilgili bilgi alacaktır. Kalite sistemi 4 ana başlık, 14 ölçüt ve 46 alt ölçüt içerikleriyle değerlendirilir. Bu görüşmelerde, 2022 yılı Birim Iç Değerlendirme Raporu (BİDR), 2023 yılı Birim Geri Bildirim Raporu (BGBR) 2022 yılı Birim Faaliyet Raporu ile Birim Kalite Eylem Planı göstergelerimiz olacaktır.  Üniversitemizin Kalite Güvence Sistemi adına yaptığı tüm çalışmalara Kalite Koordinatörlüğünün web sayfasından ulaşılabilir” diye konuştu.

Değerlendirmelerde doküman inceleme, gözlem, odak grup görüşmeleri ve diğer yöntemlerin uygulanacağını kaydeden Doç. Dr. Tengiz, değerlendirme takımının ilk görüşmesinin Rektör Prof. Dr. Saffet Köse ile başlayacağını sözlerine ekledi.