AkademiEn GüncelİKÇUSağlıkSosyal

Rotterdam Erasmus MC Transplant Institute ile Sassari Üniversitesi Heyeti İKÇÜ’yü Ziyaret Etti

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı öğretim üyelerinin yürütücüsü oldukları Erasmus Projesi kapsamında iş birliği yapılan Rotterdam Erasmus Üniversitesi (Rotterdam Erasmus MC Transplant Institute) ve İtalya Sassari Üniversitesi öğretim üyeleri Rektör Prof. Dr. Saffet Köse’yi ziyaret etti

Proje çerçevesinde, Tıp Fakültesi ile Bilimsel Araştırmalar Topluluğu (İKÇÜBAT) tarafından düzenlenen kongreye katılmak üzere İKÇÜ’ye gelen yabancı konuklar, daha sonra organ nakli alanında iki üniversitenin de dâhil olacağı araştırmaların görüşüldüğü, İzmir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. M. Emre Erkuş’un da yer aldığı toplantıya katıldı.

Toplantıya Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş ve Prof. Dr. Yasin Bulduklu ile proje yürütücüleri İKÇÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Hücre, Doku, Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İbrahim Pirim, Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalından Prof. Dr. Mustafa Soyöz, İKÇÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi EAH Çocuk Kemik İliği Nakli Merkezinden Doç. Dr. Salih Gözmen, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Melek Pehlivan, Rotterdam Erasmus Üniversitesinden (Erasmus MC Transplant Institute, Department of Internal Medicine, University Medical Center, Rotterdam) Prof. Dr. Carla Baan ile Dr. Martin Hoogduijn, İtalya Sassari Üniversitesinden Prof. Dr. Margherita Maioli ile Dr. Sara Cruciani katıldı. 2 bin 60 yatak kapasitesiyle Ege Bölgesi’nin en büyük, Türkiye’nin dördüncü büyük hastanesi olarak hasta kabulüne önümüzdeki günlerde başlayacak olan İzmir Bayraklı Şehir Hastanesinde yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi veren İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Erkuş, organ nakilleri ile ilgili özel bir çalışma alanı oluşturulduğunu kaydetti.  Tüm organizasyonun hazır olduğu merkezde, nakil servisi, ameliyathanesi, yoğun bakımı ile tam teşekküllü bir hizmet sunulacağını vurgulayan Doç. Dr. M. Emre Erkuş, “Böylece İzmir’deki mevcut hastanelerimizin fiziki imkân ve kabiliyetlerini arttırmış olacağız. Bu bölgede helikopterle gerçekleştirilen nakiller de dâhil olmak üzere tüm nakiller buraya gelecek. 374 yoğun bakımı yatağı kapasitemiz mevcut ve bu sayı daha da artacaktır” dedi.

“İzmir şu anda organ bağışı konusunda Türkiye’de birinci sırada” diye konuşan İzmir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. M. Emre Erkuş, Ege Bölgesinde kalp transplantasyonun, İzmir’de, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde yer alan merkezde başarıyla yapıldığını belirtti. Rotterdam Erasmus Üniversitesinden gelen araştırmacıları, Bayraklı Şehir Hastanesi’ne davet eden İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Erkuş, özellikle Genetik Laboratuvarı ve Dijital Patoloji Laboratuvarında incelemelerde bulunabileceklerini aktardı. 

Rektör Prof. Dr. Saffet Köse de organ nakli konusunda İKÇÜ İlahiyat Fakültesinin İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ile yaptığı protokolü hatırlatarak protokol kapsamında İzmir’in tüm ilçelerinde ve Manisa’da vatandaşlara yönelik düzenlenen panellerle bilgilendirmelerde bulunduklarını kaydetti ve organ naklinin İslami açıdan hiçbir sakıncası olmadığını belirtti.

İKÇÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Pirim ile Prof. Dr. Mustafa Soyöz ise, Rotterdam Erasmus Üniversitesi ile İKÇÜ arasında yürütülen “Böbrek Nakillerinde ve Hastalarında Mezenkimal Kök Hücrelerin Potansiyel Kullanımına İlişkin Mesleki Yeterliliklerin Geliştirilmesi” başlıklı Erasmus KA210 projesi hakkında bilgilendirmede bulundu.