İKÇÜ’lü Eczacıların Beyaz Önlük Heyecanı
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Eczacılık Fakültesi öğrencileri “Beyaz Önlük Giyme” töreniyle mesleğe ilk adımlarını attılar
İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda düzenlenen ve 90 eczacılık öğrencisinin beyaz önlük giydiği törene İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş ve Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Evren Atlıhan Gündoğdu, Genel Sekreter Nurettin Memur, dekanlar, akademisyenler, sektör temsilcileri ile çok sayıda öğrenci ve öğrenci yakını katıldı.
Türkiye’de, Dünya Çapında Eczacılar Yetişiyor
Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, Cumhuriyetin ikinci yüzyılına girilirken Türkiye’nin birçok alanda önemli mesafeler aldığını, özellikle sağlık alanında çok iyi yerlere gelinildiğini ifade ederek konuşmasına başladı. Eczacılık mesleğinin bu topraklardaki tarihine değinen Prof. Dr. Köse, “Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde 17. Yüzyılda İstanbul’da 2000 civarında aktarın bulunduğunu anlatıyor. Bunlar, o zamanın şartlarına göre ilaç üreten ve sunumunu yapan, kısaca eczacılık hizmeti veren insanlar. Bunun yanı sıra 300 civarında da gezgin aktarın olduğu söyleniyor. Ülkemizde eczacılık, profesyonel anlamda ilk defa 1854 yılında, Kırım Harbi sırasında İstanbul’a gelen İngiliz ve Fransız hekimlerin desteği ve teşvikiyle başlıyor. 1868 yılında ise İstanbul’da 50 civarında eczane var. 1900’lü yıllarda da İstanbul’da 200 civarı eczane bulunuyor. Bugün Türkiye’de eczacılık eğitimi veren 59 fakülte var ve bu alanda dünya çapında çok değerli eczacılar yetişiyor. 100’üncü yılını kutladığımız Cumhuriyetimizin geldiği noktayı göstermesi bakımından bu tablonun son derece değerli olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
İKÇÜ Eczacılık Fakültesi 8’inci Sırada
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin 2010 yılında kurulduğunu, Eczacılık Fakültesi’nin ise 2018 yılında ilk öğrencilerini aldığını hatırlatan Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, kısa sayılabilecek bir zaman içerisinde öğrenci tercihlerine göre Türkiye’deki 59 eczacılık fakültesi arasında 8. Sırada bulunan İKÇÜ Eczacılık Fakültesinin çok özel bir yere geldiğini belirtti. Prof. Dr. Köse, İzmir’de genç ve dinamik bir üniversitede eczacılık eğitimi almalarının öğrenciler için bir ayrıcalık olduğunu dile getirdi. Beyaz önlüğün sağlık alanındaki saflığı ve meslek etiğinin sahiplenildiğini gösteren bir simge olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Köse, “Bugün en çok da bu saflığa ve ahlaka ihtiyacımız var. Ünlü ahlakçı Ross Poole’un ‘modern dünya en fazla ahlaka ihtiyaç duyuyor ama ahlakı imkansız kılan da bizzat kendisi’ şeklinde bir sözü var. O yüzden biz, bu kısır döngüden ne pahasına olursa olsun çıkıp, meslek etiğini zirvede tutmalıyız” dedi. Öğrencilerin çok iyi hocalardan dersler alarak, gelişmiş laboratuvar imkanlarından yararlanarak iyi bir donanımla İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nden mezun olacaklarını ifade eden Prof. Dr. Köse, onlara anne babalarına değer vermelerini tavsiye etti. Prof. De. Köse, “Anne babanızın desteği sizin bilginiz kadar değerli. Ehl-i hikmet’ten birinin ‘zaman çok iyi bir öğretmendir ama zamandan öğrenen çok kötü bir öğrencidir’ şeklinde bir sözü var. Anne ve babalarınız çok şey biliyorlar, çok şey öğrendiler, hayat tecrübeleri var, onlara saygıda kusur etmeyin” şeklinde konuştu.
Kısa Sürede Önemli Başarılar Elde Ettik
Törenin açılış konuşmasını yapan İKÇÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mutlu Aytemir, 2018 yılında ilk öğrencilerini kabul eden fakülte hakkında bilgilendirmede bulundu. Geçtiğimiz yıl ilk mezunlarını veren Eczacılık Fakültesinin alanında nitelikli ve dinamik bir akademik kadro yapısına sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Aytemir, öğrenci odaklı, ezberden uzak ve inovasyonun önemini kavramış, gelişen ve değişen dünyaya ayak uydurabilen bir eczacılık eğitimi verdiklerinin altını çizdi. İKÇÜ Eczacılık Fakültesi’nin henüz yeni kurulan bir fakülte olmasına rağmen tercih sıralamalarında Türkiye’de, Türkçe eczacılık eğitimi veren 29 üniversite arasında 8’inci sırada yer aldığını kaydeden Prof. Dr. Aytemir, öğrencilerin de kısa zamanda önemli başarılara imza attıklarını ifade etti. Prof. Dr. Aytemir, TÜBİTAK 2209 Öğrenci Projeleri Destekleme Programında, İKÇÜ Eczacılık Fakültesi öğrencilerinin 2023 yılı içerisinde 16, toplamda 26 projesinin desteklenmeye değer bulunduğunu aktardı. Prof. Dr. Aytemir, “Onurlu mesleğimiz adına beş yıl boyunca kritik bir eğitimle Türkiye’nin ihtiyacı olan; çağın gereksinimlerine uygun ilaç üretiminden başlayarak ilaçların hastaya ulaştırılmasına ve son olarak da hastanın takibine kadar her safhada sorumluluk alabilecek girişimci, donanımlı ve mesleğini seven, ahlaki yetkinliği olan eczacılar yetiştirmeyi hedeflemekteyiz” dedi.
Beyaz Önlük Saflığı ve Dürüstlüğü Simgeliyor
Cumhuriyetin 100’üncü Yılında genç eczacıları; Türk milletini çağdaşlaşma ve ilerleme yolunda cesaretlendiren; bilim, eğitim ve eşitlik ilkelerini teşvik eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı yolda en iyi şekilde geleceğe hazırlayacaklarını dile getiren Prof. Dr. Aytemir, geleceğin eczacıları olan öğrencilere seslenerek, onlara beyaz önlüğün saflığın, dürüstlüğün, doğruluğun ve temizliğin sembolü olduğunu hatırlattı. Prof. Dr. Aytemir, “Giydiğiniz bu beyaz önlükle, onurlu mesleğinize yönelik ilk adımınızı atmış olacaksınız. Mesleğine ve insanlığa hizmet etmeyi seven, nitelikli birer eczacı olmak için hayat boyu öğrenmeye devam etmeyi görev bilerek çok çalışmalısınız” dedi. Elde edilen başarılarda, fakültenin kuruluşundan beri her aşamada kendilerini destekleyen İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’ye teşekkür ederek konuşmasına devam eden Prof. Dr. Aytemir, “Tüm süreçlerde bizlerden desteğini esirgemeyen İzmir Eczacı Odası Başkanı sayın Ecz. Tuncay Sayılkan’a, Aydın Eczacı Odası Başkanı Sayın Ecz. Sefa Karaarslan’a, Manisa Eczacı Odası Başkanı Sayın Uzm. Ecz. Devrim Bali’ye teşekkür eder saygılarımızı sunarız. Ayrıca destekleri ile her zaman yanımızda olan ve bu yıl öğrencilerimizin beyaz önlüklerini hediye eden Bursa Eczacılar Kooperatifine teşekkür ederiz. İlk mezunlarımız için bu yıl öğrencilerimizin cübbelerini hediye eden Selçuk ve As Ecza Deposu ile birlikte, fakültemiz öğrencilerinden desteklerini esirgemeyen İstanbul Eczacı Kooperatifine de teşekkür eder saygılarımızı sunarız “ şeklinde konuştu.
Fakülteye derece ile giren öğrenciler ile TÜBİTAK tarafından projeleri kabul edilen öğrencilere başarı belgelerinin takdiminin ardından, protokol tarafından öğrencilere mesleğe geçişin simgesi olan beyaz önlüklerinin giydirilmesi ile tören son buldu.