En GüncelGenelİKÇUPolitikaSosyal

Rektör Köse, Filistinli Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinde (İKÇÜ) lisans, lisansüstü doktora ve uzmanlık eğitimi alan Filistinli öğrencilerle bir araya geldi

VİP Salonda düzenlenen ve Gazze’de yaşanan katliamın bir kez daha kınandığı buluşmada Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Prof. Dr. Yasin Bulduklu ve Prof. Dr. Süleyman Akbulut da hazır bulundu. Filistinli öğrenciler ile tek tek sohbet eden, talep ve isteklerini dinleyen Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, Gazze’deki son durum ile ilgili öğrencilerden bilgi aldı.

Dualarımız Filistin Halkıyla Beraber

İKÇÜ olarak tüm imkânlarıyla yanlarında olduklarını ifade eden Prof. Dr. Köse, “Savaşlar her zaman meydanlarda verilmez. Günümüzde artık dördüncü nesil savaşlar var. Teknolojik iletişim araçları kullanılarak,  terörist saldırılarla etnik çatışmalar çıkararak, kültürleri yok ederek, psikolojik unsurlarla ve bilhassa medyayı manipüle ederek yapılan saldırılar bunlar. Sizden ricam eğitiminize eskisinden daha sıkı sarılın. Çünkü sizin birlik ruhu ile bir arada olmanız, ülkenizin yarınlarında önemli roller üstlenmeniz gerekiyor. Filistin’in kurtuluşuna sizler vesile olacaksınız. Bu davaya sahip çıkmanın yolu aldığınız eğitimlerden geçiyor. Vatanınızın baş aktörleri sizler olacaksınız, ülkenizin yarınları sizlersiniz. Filistin halkının bu durumdan alnının akıyla çıkacağına inancımız tam ve dualarımız onlarla beraber” dedi.

Filistin Halkına Çifte Standart Uygulanıyor

Aileleri ve yakınları ile ilgili hissettikleri endişeyi paylaşan Filistinli öğrenciler de yaşananlar hakkında dünyanın suskunluğuna anlam veremediklerini paylaştı. Öğrenciler adına duygularını ifade eden Diş Hekimliği Fakültesi uzmanlık öğrencisi Asad R. Shamasna, “Gazze’deki yıkım daha önce hiç görülmemiş boyutlarda. Aldığımız bilgilere göre insani olarak yaşam koşulları yok; fırınlar çalışmıyor, su yok, enerji yok. Sivillerin ve altyapının sürekli hedef alınması uluslararası kanunlara göre suç sayılıyor. Ukrayna’da sivil kayıplardan endişe edenlerin Gazze’de binlerce çocuğun katledilmesine tepki dahi vermemesi çifte standart” diye konuştu.

Sosyal Medyada Katliama Karşı Paylaşım Yapmak Yasak

Ailesinin Kudüs’te yaşadığını ve Kudüs’teki Filistinlilerin de çeşitli sebeplerle zorbalığa uğradığını aktaran Shamasna, “Gazze ile ilgili fotoğraf v.b. paylaşımı yapılmış diye çevirmelerde telefonlara bakılıyor. Eğer telefonda görüntü varsa askerler tarafından şiddet uygulanıyor. Örneğin bizim tarafta sosyal medyada paylaşım yapmak yasak. Medyada çıkan uluslararası paylaşımlara da engel konuluyor. Medya ise tek taraflı, burada hiçbir şey olmuyor gibi bir algı yaratılmış durumda. Maalesef karşı tarafta aileleri yaşayan arkadaşlarımın ailelerinden kötü haberler almaya devam ediyoruz. Yapılan soykırımın bir an önce durdurulmasını bekliyoruz” dedi.

Öğrencilerle sohbet eden Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Prof. Dr. Yasin Bulduklu ve Prof. Dr. Süleyman Akbulut da kalplerinin ve dualarının Filistin ile olduğunu tekrarladı.