En GüncelİKÇUKongreKültür - Sanat

İKÇÜ SBBF  “Milli Mücadelede Mehmet Akif” Konulu Konferans Düzenledi

Fotoğraf- Umut Aybars Sürmeli

Muhabir- Asya Meyda Birlik

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Cumhuriyetin 100. Yılı Etkinlikleri kapsamında “Milli Mücadelede Mehmet Akif” konulu konferans ve şiir dinletisi programı düzenledi

İKÇÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hanife Yasemin Mumcu’nun konuşmacı olduğu “Milli Mücadelede Mehmet Akif” konulu konferans Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Programa Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Zümrüt Gedik ile Dr. Öğr. Üyesi Erdem Geçit, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Akif, 63 Yıllık Yaşamına Tek Bir Leke Düşürmemiştir

Mehmet Akif Ersoy’un ölümünün 87. Yılında konuşma yapmak üzere sahnede bulunmaktan duyduğu heyecanı dile getirerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Hanife Yasemin Mumcu, İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’u şu sözlerle anlattı, “Mehmet Akif Ersoy, büyük bir şair ve büyük bir mütefekkirdir. 63 yıllık ömrünü bütünüyle bu millete, Türklüğe ve İslam’a adamıştır. Şehir şehir, kasaba kasaba dolaşıp şiirleri, yazıları ve vaazlarıyla bu vatanın kurulmasında büyük emeği olmuştur. 63 yıllık yaşamına tek bir leke, gölge düşürmemiştir”

“Dava Adamı Mehmet Akif”

İstiklal savaşına girdiğimiz yıllarda Mehmet Akif Ersoy’un da ön saflarda yer aldığını ve fikir ayrılıklarına düşenleri İslam çatısı altında toplayarak doğru yolu göstermeye çalıştığını anlatan Prof. Dr. Mumcu, “Mehmet Akif’i unutturmayan, ölümsüz yapan şey, dinine ve vatanına duyduğu imandır. Dava adamı Mehmet Akif, öncelikle İslamiyet’in anlaşılmasını ve ona uygun yaşanmasını gaye edinmiştir. İkinci adım ise şerefli ve müstakil bir millet olma davasıdır. Onun din kadar iman ettiği diğer bir kavram, vatandır. Vatanın bağımsızlığıdır” dedi. Genç nesle bu bilincin aşılanması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Mumcu, “Çocuklarımıza, gençlerimize bu bilinci aktarmak, başta Mustafa Kemal Atatürk ve Mehmet Akif Ersoy olmak üzere başını vatan yoluna hiç çekinmeden koyan tüm kahramanlarımıza boynumuzun borcudur. Tüm kalbimle Akif’in ‘Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın’ şeklindeki duasını tekrarlayarak büyük kurtarıcımız Mustafa Kemal Atatürk ve vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u saygıyla anıyorum” sözleriyle konuşmasını bitirdi.

Konferans bitiminde şiir dinletisi yapıldı. Öğrenciler Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerini seslendirdi. Öğrenci Berk Sarıkaya, “Hakk’ın Sesleri” şiirini okurken Eda Alp de “Bülbül” adlı şiiri okudu. Etkinlik, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan’ın teşekkür belgelerini takdim etmesiyle son buldu.