En GüncelİKÇUSosyal

İKÇÜ’de Engelsiz Yaşam Konferansı Düzenlendi

Fotoğraf– Umut Aybars Sürmeli

Muhabir-Tuğçe Yetgin

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında “Engelsiz Yaşam Konferansı” düzenlendi

3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında İKÇÜ Nizami-i Gencevi Konferans Salonunda düzenlenen ve Engelsiz Üniversite Koordinatörü Doç. Dr. Zümrüt Gedik tarafından verilen konferansa öğrenciler katıldı.

Engelli bireylere yönelik uzun süredir çalışmalar yaptığını belirten Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve İKÇÜ Engelsiz Üniversite Koordinatörü Doç. Dr. Zümrüt Gedik, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün amacının engelliliğe dair farkındalığı arttırmak olduğunu dile getirdi. Bireylerin engelliliği ile ilgili deneyimlerinin bilinmesi ve anlaşılmasının öneminden söz eden Doç. Dr. Gedik, engellilere yönelik yaklaşımların nasıl olması gerektiğine değindi. Doç. Dr. Gedik, “İnsanları nesneleştirmemek, onların da birer birey oldukları anlayışını içselleştirmek gerekiyor. Doğamız gereği, bizden farklı olanı anlamakta ya da kendimiz gibi düşünmekte zorlanıyor olabiliriz. Bunu aşmanın en iyi yolu engelli bireylerle daha fazla temas içinde bulunmaktan geçiyor” dedi. Engelli bireylerin gündelik hayatta karşılaştığı zorluklardan da bahseden Doç. Dr. Gedik, onların istekleri doğrultusunda yardım edilmesinin, özel durumlarının dikkate alınmasının, özel alanlarına saygı duyulmasının ve mahcubiyet hissetmelerinin önüne geçilmesinin önemini anlattı.