İKÇÜ’de Filistin Günleri
Haber– Asya Meyda Birlik & Zeynep Yaşar
Fotoğraf– Ahmoudou Mohamed
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı (SKS) tarafından düzenlenen ve 4 gün boyunca sürecek olan “Filistin Günleri” yoğun bir katılımla başladı
İKÇÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı (SKS) tarafından düzenlenen “Filistin Günleri” 4 gün boyunca anlamlı etkinliklere sahne olacak. İsrail’in, başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere Filistin halkına yönelik katliamlarına ve yapılan zulümlere dikkat çekmek amacıyla düzenlenen program bir dizi etkinlikle ve yoğun bir katılımla başladı. İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu fuaye alanında açılan resim ve fotoğraf sergisi ile İKÇÜ’lü öğrenciler tarafından Filistinliler yararına düzenlenen kermes katılımcılardan büyük ilgi gördü.
Programın ilk gününde Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Akkuş Yiğit “Tarihi Perspektiften Kudüs ve Filistin” konulu açılış konuşmasını yaptı. Açılışa İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş ve Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Genel Sekreter Nurettin Memur, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikri Salman, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Dirik, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Ege ve Balkan Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Turan Gökçe, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Manevi Başkent Kudüs
Programın açılış konuşmasını Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Akkuş Yiğit “Tarihi Perspektiften Kudüs ve Filistin” konulu sunumu ile yaptı. Günümüzde yaşananları anlayabilmek için öncelikle Kudüs ve Filistin’in tarihinin bilinmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yiğit, Filistin coğrafyasını anlatarak sunumuna başladı. Prof. Dr. Yiğit günümüzde, Filistin coğrafyası diye adlandırılan bölgenin her zaman İsrail toprağı olduğu yönündeki söylentilere karşın, tarihi açıdan bakıldığında bu söylemlerin yanlış olduğunu belirtti. “Filistin” adının “Filistler”den geldiğini, Tevrat’ta Filistin kelimesinin en az 250 kez geçtiğini tarihsel kaynaklarıyla açıklayan Prof. Dr. Yiğit, Babil Sürgününden Haçlı Seferlerine ve 401 yıllık Osmanlı hâkimiyetinden günümüzdeki durumuna kadar Filistin ve Kudüs’ün tarihini anlattı. Kudüs’ün üç semavi dinin “manevi başkenti” olduğunu ve bu açıdan önemli bir konumda bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Yiğit, kaynaklarda “medeniyetlerin beşiği” olarak yazılan ve birçok peygambere ev sahipliği yapmış olan Kudüs’ün saygınlığının, şehrin çok kez saldırıya uğramasına da sebep olduğundan bahsetti.
İnanıyorum ki Adalet Yeniden Hakim Olacak
Filistin ve Kudüs’ün, Müslüman hâkimiyeti altında kaldığı süre boyunca herhangi bir sıkıntı olmaksızın her dinden insanın huzur içinde yaşadığı bir bölge olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yiğit, İsrail işgali sonrasında ise günümüzde ortaya çıkan tablonun oldukça üzücü olduğunu, Filistinlilerin kendi memleketlerinde mahalle değiştirmelerinin bile zorlaştığını, Filistin topraklarının yok denecek kadar azaldığını söyledi. Prof. Dr. Yiğit, işgal altındaki Gazze şeridine de değinerek, “Gazze şeridinde, kadın, çocuk, sivil ayırt etmeksizin şehrin yerle bir edilmesi karşısında sözler kifayetsiz kalıyor. Kudüs gerçekten çok kutsal, üç semavi din için de vazgeçilemeyecek bir mekân. Birçok kez işgal edilmiş, birçok kez de geri kazanılmış bir yer olması sebebiyle, bir tarihçi olarak bu coğrafyanın yeniden kazanılıp, yeniden inşa edileceğinden ümitliyim. İnanıyorum ki orada yeniden adalet hâkim olacak” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş’ın İKÇÜ SBBF Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Akkuş Yiğit’e teşekkür belgesi takdim etmesinin ardından sabah oturumu sona erdi.
Programın öğleden sonraki oturumunda ise Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necip Kutlu “Savaşta Kadınlar ve Anne Yoksunluğu” konulu bir konuşma yaptı.
Savaşın Ortasındaki Bir Anne Çocuğunun Geleceğini Şekillendiremez
Konuşmasına insanın doğumdan itibaren beyin gelişimi sürecinden bahsederek başlayan Prof. Dr. Necip Kutlu, “Bir çocuğun beyninin şekillenme sürecinde anne şefkati, anne teması elzemdir. Nasıl yaşayacağımızı, neleri sevip, nelerden nefret edeceğimizi bilinçli veya bilinçsiz olarak biz farkında olmadan annemiz öğretir” dedi. Prof. Dr. Kutlu, savaşın ortasında kalan, ağlayan, hatta şehit olan bir annenin çocuğuna yardım edemeyeceğini, geleceğini şekillendiremeyeceğini ve çocuğun şahit olduğu vahşi ortamın ilerde büyük travmalara yol açacağını dile getirdi. Travma yaşatılan bir annenin yetiştirdiği çocuğun beyin gelişiminin sağlıklı olamayacağından bahseden Kutlu, yetiştirilme tarzının çocuğun gelişiminde oldukça önemli olduğunu vurguladı.
Program sonunda İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necip Kutlu’ya teşekkür belgesi takdim etti.
İKÇÜ’nün “Filistin Günleri” programı farklı disiplinlerdeki akademisyenlerin Filistin’deki zulme bakışını yansıtan konferanslarla ve film gösterimleriyle 4 gün boyunca devam edecek. Program, 4’üncü günün sonunda İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’nin “İslam ve Savaş Ahlakı” başlıklı konuşmasıyla tamamlanacak.