EğitimEn GüncelİKÇUSağlık

İKÇÜ’de Hemşirelik Öğrencilerinin Hemşirelikte Yönetim Yetkinliklerinin Geliştirilmesi Çalıştayı

Fotoğraf- Nurselin Bostan

Muhabir- Zeynep Yaşar-Nurdan Ünlüoğlu

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından “Hemşirelik Öğrencilerinin Hemşirelikte Yönetim Yetkinliklerinin Geliştirilmesi Çalıştayı” düzenlendi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda düzenlenen çalıştaya Hemşirelik Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Betül Aktaş, Hemşirelik Bölümü Hemşirelikte Yönetim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Melek Ardahan, Türk Hemşireler Derneği (THD) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Bilişik, Öğrenci Hemşireler Derneği (ÖHDER) Yönetim Kurulu Başkanı Görkem Gülsoy, İzmir Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli yönetici hemşireler ile akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Çalıştay, Hemşirelik Bölümü 4. Sınıf öğrencisi İrem Kaya ile 2. Sınıf öğrencisi Berke Tokat’ın müzik dinletisi ile başladı. Çalıştayın açılış konuşmalarını Hemşirelik Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Betül Aktaş ve Hemşirelik Bölümü Hemşirelikte Yönetim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Melek Ardahan yaptı.

Hemşirelik Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Betül Aktaş, hemşirelik öğrencilerinin yetkinliklerini arttırmak ve yeterliliklerini ölçmek için sürekli çalıştıklarını söyleyerek, çalıştayı da bu amaca katkıda bulunmak için düzenlediklerini vurguladı. Doç. Dr. Aktaş, “4. Sınıf öğrencilerimiz de çok kısa bir süre sonra mezun olup sahada yerlerini alacaklar. Biz bu süreçte, bölüm öğretim elemanları olarak, sahadaki meslektaşlarımızın da katkı ve destekleriyle öğrencilerimizin yeterliliklerini arttırmaya çalışıyoruz. Bugün yine çok özel bir amaç için burada bulunmaktayız. Bu çalıştayı, öğrencilerimizi mezuniyet sonrasına hazır hale getirip, yönetim becerilerini geliştirmeye destek olmak amacıyla düzenledik” diye konuştu. Doç. Dr. Aktaş, çalıştaya katkıda bulunan yönetici hemşirelere ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerine Hemşirelik Bölümü adına teşekkür ederek konuşmasını noktaladı.

Programın akışı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Melek Ardahan, katılımcıların hemşirelikte yönetim yetkinliklerinin arttırılmasını sağlamak amacıyla; yönetici hemşirelerin rol, görev ve yetkilerini anlatacaklarını, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de ilgili kuruluşlardaki faaliyetleri ve deneyimleri ile ilgili bilgi vereceklerini dile getirdi. Bu yıl ilk defa hemşirelikte yönetimle ilgili staj uygulaması başlattıklarını belirten Prof. Dr. Ardahan, Hemşirelik Bölümü öğrencilerine seslenerek, “Staj uygulamasının sizlere çok şey kattığını düşünüyoruz. Uygulama hastanelerindeki sorumlu hemşirelerin ve hemşirelik hizmetleri müdürlerinin yanında bulundunuz, onlarla iletişim halinde oldunuz ve hemşirelikte yönetim alanını yerinde görerek deneyimlediniz. Bununla birlikte, soramadığınız, merak ettiğiniz birtakım sorular da olabilir. Bugün burada onları da paylaşmanızı bekliyoruz. Çalıştayımızın herkes adına yararlı sonuçlar vereceğine eminim. Burada olduğunuz için hepinize teşekkür ediyor güzel bir çalıştay diliyorum” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. Çalıştayın Hemşirelik Bölümü Hemşirelikte Yönetim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Melek Ardahan başkanlığındaki Yönetici Hemşirelerin Rol ve Sorumlulukları” başlıklı birinci oturumunda İzmir Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli yönetici hemşireler konuşmacı olarak yer aldı.

İKÇÜ SBF Hemşirelik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Ayhan Öncü başkanlığındaki “Sivil Toplum Kuruluşlarının Hemşirelikte Yönetim ile İlgili Yürüttüğü Faaliyetler” başlıklı İkinci oturumun konuşmacıları ise Türk Hemşireler Derneği (THD) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Bilişik ile Öğrenci Hemşireler Derneği (ÖHDER) Yönetim Kurulu Başkanı Görkem Gülsoy oldu.

Çalıştay, grup çalışmasının ardından sona erdi.