EğitimEn GüncelİKÇUSosyal

İKÇÜ’de Rekorlarla 2023 Türkiye Turizmi Paneli Düzenlendi

Fotoğraf– Zeynep Yaşar

Muhabir-Nurdan Ünlüoğlu

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Turizm Fakültesi tarafından “Rekorlarla 2023 Türkiye Turizmi” paneli düzenlendi

İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda düzenlenen, moderatörlüğünü Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emre Güler’in üstlendiği panele Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Altıntaş, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Kurumsal İletişim Direktörü Canan Soysal, Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) Başkanı A. Haluk Özsevim, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) İzmir BTK Başkanı Kıvanç Meriç, İzmir SKAL Yönetim Kurulu Başkanı Güner Güney ile akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan İKÇÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emre Güler, son yıllarda yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen ülkemize gelen turist sayılarının artış gösterdiğini belirtti. Prof. Dr. Güler, “2023 yılını kapatırken İKÇÜ Turizm Fakültesi olarak ‘Rekorlarla 2023 Türkiye Turizmi’ başlıklı etkinliğimizi düzenledik. Türkiye, 2023 yılında da turizm alanında çekiciliğini korudu; bu bağlamda sektör temsilcileri olan konuklarımız, 2023 yılı Türkiye turizmini değerlendirerek, görüşlerini sizlerle paylaşacaklar. Katılımlarınız için hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

TGA’nın Amacı Türkiye’de Turizmin 81 İle ve 12 Aya Yayılmasıdır

Türkiye’nin son üç yıllık turizm istatistiklerinden bahseden Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Kurumsal İletişim Direktörü Canan Soysal “Türkiye 2023 yılının 11 ayında toplam 52 milyon 742 bin 526 ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Ocak-Kasım 2023 döneminde Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 10,82’lik bir artış görüyoruz. Ülkenin turizm tanıtımı için 2019 yılında Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı kuruldu. TGA, Türkiye’nin iç ve dış turizm pazarında bir marka ve cazibe merkezi haline gelmesi; somut ve somut olmayan doğal, kültürel, biyolojik ve insan ürünü mirasların keşfedilmesi, geliştirilmesi ve tanıtılması; kısa, orta ve uzun vadeli iletişim/pazarlama çalışmalarıyla Türkiye turizm kapasitesi ve turizm yatırımlarının ülke ekonomisindeki payı ve hizmet kalitesinin arttırılması amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Hedefimiz, Türkiye’de turizmin 81 ile yayılmasını sağlamaktır” ifadelerini kullandı.

Global Anlamda İyi Stratejiler Oluşturmaya Başladık

Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) Başkanı A. Haluk Özsevim, “Turizm kırılgan bir sektör, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen gerek Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TGA’nın gerekse acentaların yurt dışındaki faaliyetleriyle birlikte çok kısa bir sürede toparlama gerçekleştirdik. Bana göre bu büyük bir başarı. İçinde bulunduğumuz dönemi ve imkanları değerlendirmek gerekir; değerlendirmelerimiz ve attığımız adımlarla 2023’ün turizm açısından başarılı bir yıl olduğunu söyleyebilirim. TGA’nın kurulması Türkiye için çok hayırlı bir iş oldu, global anlamda iyi stratejiler oluşturmaya başladık” diye konuştu.

Fuarlarda Türkiye Ön Planda

Acentaların gözünden turizmi anlatan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) İzmir BTK Başkanı Kıvanç Meriç ise, “2023 yılı, verilere bakıldığında seyahat acentaları açısından güzel bir yıl oldu. İzmir için de güzel bir sezon yaşadık. Türkiye turizmi ilk beşte; şampiyonlar ligindeyiz. Biz bir turizm ülkesiyiz. Pandemi sonrası müşterilerin beklentileri değişti, yeni bir müşteri kitlesi oluştu. Bunlar da daha çok münferit seyahat etmek isteyen aileler, kişilerdir. Bu kişilerin tercihi İzmir olmaya başladı. Biz her zaman Avrupa’ya endekslenmiş bir turizm anlayışı içindeydik ama artık bu zincirleri kırdık. Türkiye turizmi dünyanın her yerinde pazarlanıyor. İlerleyen zamanlarda Türkiye Cumhuriyeti nüfusu kadar insan burada tatil yapmaya gelecek. Fuarlarda da Türkiye her zaman ön planda” dedi.

Türkiye ve İzmir Turizmine Katkı Sağlıyoruz

İzmir SKAL Yönetim Kurulu Başkanı Güner Güney, SKAL’ın dünyanın en eski turizm örgütü olduğunu söyledi. 1932’de Fransa’da kurulan SKAL’ın, İzmir’de 1966 yılında faaliyete girdiğini belirten Güney, Türkiye ve İzmir turizmine katkı sağlamaya devam ettiklerini dile getirdi. Güney, “Her sene dünya çapında yapılan kongreleri çok önemsiyoruz, çünkü turizm, karar vericilerinin olduğu bir kulüptür. Tur operatörleri, seyahat acentaları, otel sahipleri üyelerimizdir. Bu bize direkt uçuş, otel yatırımı, tur operatörlerinin İzmir’e düzenleyeceği turlar olarak dönebilir. Kurullarımızla çok iyisini yapmak için çabalıyoruz ve umutluyuz. İzmir ve Türkiye turizmi için çalışmaya devam edeceğiz. Aynı zamanda TGA’nın Türkiye turizmine olan katkısından memnunum. Öğrencilere tavsiyem STK’lara üye olmaları, Türkiye ve dünyada neler olduğunu öğrenmeleri; akademik eğitime devam ederken sahadan da bilgi almak önemlidir. Young SKAL olarak sizleri aramızda görmek ve kariyer planınızı desteklemek isteriz” şeklinde konuştu.

Rekorlar, Eğitim ve Öğrenciler Olmadan Kırılmaz

Panelin kapanış konuşmasını gerçekleştiren Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Altıntaş, “Rekorlar ve eğitim ilişkisiyle ilgili birkaç başlık paylaşmak istiyorum. Birkaç hafta önce Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın Bakü’de turizm eğitimi ve bölgedeki önemine ilişkin gerçekleştirdiği toplantıya Türkiye Cumhuriyeti’nden çağırılan üç üniversiteden biriyiz. Rekorları konuşuyorsak, turizm eğitimi ve turizm istihdamı noktasında sizlerin ve gelecekteki yapacaklarınızın son derece önemli olduğunu belirtmek isterim. Konuşulan bir turizm meslek yasası var, bunu hak etmiş bir sektörüz. Bu sizler ve turizm eğitimi açısından çok büyük bir önem taşıyor. Pandemi döneminde, biz çok ciddi bir kriz dönemi yaşadık. Bu dönemde oluşturulan bilim kurulundan sonra turizmde kriz öncesi- sonrası veya kriz dönemine ilişkin, turizm camiasının bir arada olacağı bir alan yaratılması gerektiğini düşünüyorum. Biz kırılan rekorlara, turizm eğitiminin fakülteleşmesiyle birlikte, istihdam yaratan bir turizm üniversitesi olmayı da eklemek istiyoruz. Kültür turizmi noktasında uzmanlaşan üniversite modelimi de paydaşlarımıza ve TGA’ya iletmek istiyorum. Rekorlar, eğitim olmadan, siz öğrenciler olmadan kırılmaz” diye konuştu.

Panel, katılımcılardan gelen soruların cevaplanmasıyla sona erdi.