En GüncelİKÇUSağlık

İKÇÜ SKS Psikoloji Topluluğundan “Bağımlılık Sürecinde Psikolojik Destek” Etkinliği

Fotoğraf- Nurselin Bostan

Muhabir- Asya Meyda Birlik

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) SKS Psikoloji Topluluğu, “Bağımlılık Sürecinde Psikolojik Destek” konulu bir etkinlik düzenledi

İKÇÜ SKS Öğrenci Toplulukları Etkinlik Salonunda gerçekleşen ve çok sayıda öğrencinin katıldığı etkinlikte Sosyal Hizmet Uzmanı Merve Ayhan Özel ve Uzman Psikolog Serkan Bozkurt konuşmacı olarak yer aldı. 

“Bağımlı Olmam” Söylemi Yanlış

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi AMATEM’de görevli Bağımlılık Danışmanı ve Uzman Psikolog Serkan Bozkurt, bağımlılık sürecinin nasıl geliştiğini ve ilerlediğini anlatırken, “Bağımlı olmadan önce insanlar ‘ben bağımlı olmam’, ‘ben sosyal içiciyim’ gibi söylemler üreterek bahanelerin arkasına sığınıyorlar. Sosyal çevrelerinden artık bırakmaları gerektiğini duyana kadar da bağımlı olduklarına inanmıyorlar. İstedikleri zaman bırakabileceklerini düşünüyorlar. Sağlıkları konusunda; aile ve meslek hayatlarında sıkıntılar yaşamaya başladıkları noktada artık bırakmaları gerektiğini kabullenme eşiğine geliyorlar. Farkındalık aşamasından sonra ise kişi karar aşamasına geliyor. Artık hayatında bu bağımlılığı istemediği ve son verme noktasına geldiğinde eyleme geçip ya kendi kendine bağımlılığını bırakmaya çalışıyor ya da bununla ilgili bir tedavi görüyor. Bunun sonrasında da en önemli aşama olan sürdürme aşaması geliyor. Bıraktıktan sonra bunu sürdürebilmek sürecin başarıya ulaştığını gösteriyor” ifadelerini kullandı. Uzman Psikolog Bozkurt, bağımlılıktan kurtulmak için psikolojik destek alan kişilere yönelik gerekli motivasyonu sağlamanın, “nasıl bırakacağım?” sorusunu cevaplamanın ve o doğrultuda ilerlemenin önemine de değindi. 

İyileşmenin Kilit Noktası Tedavide Kalmak

Dünyada bağımlılık ile ilgili tedavi modellerinden ve Türkiye’de bağımlılık profillerinden bahseden Yeşilay Danışmanlık Merkezi Sosyal Hizmet Uzmanı Merve Ayhan Özel ise, aile ve kültürel yapı araştırmasından sonra Türkiye’de nasıl bir modele ihtiyaç olduğu belirlenerek bize özgü bir model tasarlandığını söyleyen Merve Ayhan Özel, “Bağımlılıkta iyileşmenin en kilit noktası bireyin tedavide kalması. Düzenli olarak görüşmeye gittiği, tedavi aldığı bir merkez olursa, iyileşme süreci büyük ölçüde güçlenir. Aksi takdirde bağımlılığın iyileşmesi dalgalı bir düzende olur ve o dalgaları yakalamak ancak düzenli tedaviyle mümkün hale gelir” şeklinde konuştu. Yeşilay danışma hattında yapılan ön görüşmede kişinin nasıl bir tedaviye ihtiyacı olduğunun tespit edilip uzman ekipler tarafından yönlendirme yapıldığını aktaran Sosyal Hizmet Uzmanı Özel, bu uygulamanın tamamen ücretsiz, gönüllülük esasına göre ve  gizlilik içerisinde yapıldığını belirtti.

Etkinlik öğrencilerden gelen soruların yanıtlanmasıyla son buldu.