En GüncelİKÇU

İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi 2. Akdeniz ve Karadeniz Balıkçılık Bilimi Forumunda 

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi, Akdeniz ve Karadeniz’deki balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği ile ilgili konulardaki en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyan Akdeniz ve Karadeniz Balıkçılık Bilimi Forumu’nda temsil edildi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu (GFCM) tarafından düzenlenen, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde Antalya’da gerçekleştirilen forumda 47 ülkeden 400’den fazla katılımcı bir araya geldi.

İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakkı Dereli ile doktora öğrencisi Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü İstatistik ve Bilgi Sistemleri Daire Başkanı Hüseyin Akbaş’ın katılım sağladığı forumda “Fuel use and carbon footprint of the Turkish Atlantic bluefin tuna (Thunnus thynnus) fleet / Türkiye mavi yüzgeçli orkinos (Thunnus thynnus) filosunun yakıt kullanımı ve karbon ayak izi” başlıklı sözlü bildirim sunuldu. Bildiride, iklim değişikliğiyle önemi son yıllarda daha da artan karbondioksit emisyon değerlerinin ve yakıt girdilerinin Türk balıkçılık filosu için de tespit edilmesi gerekliliği vurgulandı.

Etkili balıkçılık yönetimi için bilimi yaygınlaştırma ortak hedefiyle düzenlenen Forumda, balıkçılık bilimindeki güncel gelişmelerin yanı sıra en son teknolojiye sahip çevresel, oşinografik, sosyo-ekonomik araştırmalar ve bunların nasıl gerçekleştirileceği tartışıldı. Forum’da konferanslar, paneller, çalıştaylar ve sergiler kapsamında üç ana tema “Daha iyi tavsiyeler için daha iyi bilim”, “Sağlıklı denizler ve sürdürülebilir balıkçılık” ve “Ekonomik ve teknik inovasyon” ele alındı.