İKÇÜ’de “28 Şubat Sürecinde Kadın ve Aile” Konulu Panel Düzenlendi
Haber- Asya Meyda Birlik
Fotoğraf- Umut Aybars Sürmeli
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) “28 Şubat Sürecinde Kadın ve Aile” konulu panele ev sahipliği yaptı
İKÇÜ ev sahipliğinde düzenlenen panel, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) İzmir Şubesi ve İnsan ve Medeniyet Hareketi (İMH) İzmir Şubesinin katkılarıyla İKÇÜ Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda gerçekleşti. 1997 yılında gerçekleşen 28 Şubat postmodern darbe girişiminin 27’nci yılı olması münasebetiyle İKÇÜ SKS Genç Kadın ve Demokrasi Öğrenci Topluluğu ve SKS Genç Düşünce Fikir, Sanat ve Medeniyet Topluluğunun düzenlediği “28 Şubat Sürecinde Kadın ve Aile” panelinin moderatörlüğünü İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş yaptı. İKÇÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kerem Batır, 28 Şubat Öğrenci Derneği Genel Bşk. Emine İlyas ve Eğitimci Sıdıka Çetin’in konuşmacı olduğu panele akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
“28 Şubat Hepimizin Ortak Hassasiyeti”
Panelin açılış konuşmasını yapan İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, 28 Şubat’ın hafızalarda bıraktığı izlerden bahsederken, “28 Şubat toplumun bilincini derinden yaralayan bir olay. Hepimizin ortak hassasiyeti. Etkilerini günümüzde hala bireyler üzerinde görebildiğimiz bir travma” ifadelerini kullandı. Tarih bilincinin bir toplumu toplum yapan en önemli özelliklerden biri olduğunu ve zaferler kadar acıların da unutulmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Akbaş, “Bir milleti millet yapan en önemli özellik tarih bilincidir. Eğer biz aynı coğrafyada yaşayan bir milletsek, ortak değerleri olan, milli bilince sahip bir topluluksak en önemli unsur tarihimizi bilmektir. Tarihimiz hiçbir zaman ihmal edilmemeli ve nesilden nesile taşınmalıdır. Genellikle zaferler üzerine bir tarih bilinci inşa etmiş olsak da 28 Şubat sürecinde yaşanan acıların da zaman içinde devamlı olarak anılması ve hatırlanması gerekiyor. Acılarımızı hatırlamayı zaman zaman ihmal ediyoruz. Tekrar 28 Şubat’lar yaşanmasın diye bu acıları hatırlamak ve anmak bizlerin tarihsel görevidir” dedi.
“Kadınlar ve Ailelerinin Yaşadığı Mağduriyet Hafızamıza Kazındı”
İMH İzmir Şube Başkanı Uğur Bayrak panelin açılış konuşmasında, süreç hakkında gençleri bilgilendirmenin çok önemli olduğundan bahsederken, 28 Şubat deyince akıllara başörtüsü yasağının geldiğini, bu sürecin en çok da kadınları ve ailelerini derinden etkilediğini belirtti. Süreçte mağdur olan insanların direnişinin unutulmaması gerektiğine değinen Bayrak, “Bu süreci konuşmamız, tekrar yaşanmamasını dilediğimiz için. Bugün başörtüsünün her yerde serbest olması, o dönemde verilen mücadelelerin sonucudur. Üniversite hayatını, mesleğini geride bırakan kardeşlerimizin direnişi sayesinde bu bilince sahibiz. 28 Şubat’la yapılmak istenen her ne ise bugün siyonist İsrail’in Gazze’de yaptığı şey ile aynıdır. Bugünlerimizi korumak için çok çalışmalıyız. Gençlerimiz bu bilinci sürdürmeli” şeklinde konuştu.
“28 Şubat Sürecinde Kadın ve Aile” paneli açılış konuşmalarının ardından panelist sunumları ile devam etti.
“28 Şubat’ta Olmayan Bir Yasa İcat Edildi”
İKÇÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kerem Batır, “28 Şubat’ta İnsan Hakları” konulu konuşmasında, süreçle alakalı şahsi deneyimlerini aktararak temel haklar bağlamında 28 Şubat Süreci’nin nereye tekabül ettiğine değindi. 28 Şubat Süreci’nin arka planındaki olaylardan ve başörtülü kadınların kamuda yer almaya başlamasıyla dönemin hükümetine karşı ciddi bir tavır sergilendiğinden bahseden Prof. Dr. Batır, “28 Şubat 1997 tarihinde yapılan Milli Güvenlik Kurulu Toplantısı’nda birtakım kararlar alındı, o kararlar imzalandı fakat yaz dönemine kadar uygulanmadı. Ne anayasamızda ne yasalarda başörtüsünün yasak olduğuna dair hiçbir hüküm yok. 28 Şubat gerçekleştiğinde aslında olmayan bir yasa icat edildi. Daha sonra bu yasayı uygulamaya başladılar. Başörtülü öğrenciler fakültelere ve derslere alınmadılar. 2002’ye kadar devam eden bu süreçte her ne kadar sakallı erkekler de eğitime katılamasa da, süreçten asıl etkilenenler kadınlar oldu.” şeklinde konuştu.
28 Şubat Süreci’nde Kadınlar
28 Şubat Öğrenci Derneği Genel Başkanı Emine İlyas, darbelerin sadece dindar kesimi mağdur eden bir olaymış gibi düşünülmemesi gerektiğini, darbelerin ekonomik anlamda ülkenin her kesimini ilgilendirdiğini söyledi. Bu olaylardan ders çıkarılıp tekrarlanmaması için çabalamak gerektiğine değinen Emine İlyas, “Travmasını yaşadığım bir olay olduğu için anlatmakta zorlansam da gençlere bunları olabildiğinde duyurup, bilinçlenmelerini sağlamalıyız. Verilen hak mücadelesini sadece 28 Şubat’ta değil her zaman anlatarak bilinçleri uyandırmalıyız. Ben 19 yaşındayken gelen bu yasak, okumak için gittiğimiz üniversitelerimizde kendimizi ikna odalarında bulmamıza sebep oldu” dedi.
Eğitimci Sıdıka Çetin ise, “28 Şubat belli bir kesimin kendisini ülkenin tek sahibi olarak görmesinden doğan acı dolu bir süreç. Birçok disiplinde yansımaları ayrı ayrı incelenebilecek bir olay. Başörtülü kadınlar bu dönemde itibarsızlaştırılmaya çalışıldı. İzmir’de üniversite okuduğum o dönemde karşılaştığım muamele dolayısıyla kendimi kamyon çarpmış gibi hissetmiştim. Bu hafızalarımızdan hiçbir zaman silinmeyecek bir travma. Kimsenin tekrar bu tarz hukuksuz uygulamaları yaşamamasını diliyorum. Sadece başörtüsü konusunda değil, herhangi bir nedenle insanların birilerinin istedikleri gibi kalıba sokulmaya çalışılması kabul edilemez. Bu konuda bilinçlenmeliyiz ki tekrarları yaşanmasın” ifadelerini kullandı.