İKÇÜ’de Blokzincir Buluşması
Fotoğraf- Nurselin Bostan
Muhabir- Aleyna Arslanbaş
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) SKS IEEE Topluluğu tarafından “Blokzinciri Buluşması” düzenlendi
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) öğrenci topluluklarından SKS IEEE (The Institute of Electrical and Electronics Engineers) Topluluğunun düzenlediği “Blokzinciri Buluşması” Hekim Hacı Paşa Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Etkinliğe çok sayıda öğrenci katılım sağladı.
Ortak Bir Dil Oluşturulması Gerekiyor
Blok zincirini sadece teknolojisiyle almanın çok büyük bir yanılgı olduğunu ve bu durumun buglara yol açacağını söyleyerek sözlerine başlayan Blok zincir Eğitmeni İsmail Hakkı Polat, konu hakkında disiplinlerarası çalışmanın önemine değindi. Alanda, etik ve mahremiyet gibi çeşitli konularda eksiklerin bulunduğunu ve bunun üstesinden gelinmesi için teknolojinin de ötesinde düşünmek gerektiğini vurgulayan Polat, “Kod yazarken protokol dediğiniz şey artık bir işleyiş, yasa tasarımı. Dolayısıyla hukukçunun da, sosyoloğun da, psikoloğunda, iletişimcilerin de işin içine girmesi ve ortak bir dil oluşturulması gerekiyor” dedi. Merkezsizleşmenin internetin doğasında bulunduğunu dile getiren Polat, “Para toplumla devlet arasında bir güven sözleşmesidir” diyerek insanların ilk defa bu sözleşmeyi 2008 yılı krizinde fark ettiğini aktardı ve 30 yıllık çalışmalar sonucu bulunan Bitcoinin 2008 yılında para ile yıkılan bu güveni tekrar ,0sağladığını ifade etti.
Öğrenciler Bu Alanlarda Uzmanlaşmalılar
Paranın tekrardan tanımlanması gerekliliğinin doğduğundan bahseden CDAA Dijital Varlık Eğitmeni Türker Balkar, yeni ürünlerde nasıl fırsatların ortaya çıktığına ve hangi alanlarda uzmanlaşılabileceğine dair görüşlerini paylaştı. İlk aldığı hisse senetlerinin battığından bahseden Balkar, öğrenme sürecine dair tecrübelerini aktardı. Balkar, “Kiminiz bu işe yazılımcı olarak başlayacak, üreteceksiniz; kiminiz yatırımcısı olacaksınız, al satlar yapacaksınız, kimisi bu işin içindeki diğer alanların herhangi birinde iş bulacak, topluluk yönetimi veya pazarlama alanında ilerleyecek” diyerek bu alandaki çalışma olanakları hakkında bilgi verdi. Blok zinciri teknolojisinin bir şirket açmaktan farkının olmadığını vurgulayan Balkar, yakın gelecekte çoğu kurumun blok zinciri teknolojisi üzerinde çalışmalar yapacağını söylerek öğrencilere bu alanlarda uzmanlaşmalarını tavsiye etti.
“Yatırımcı Olmanın Bir Takım Kuralları Var”
Olguya yazılımcı olarak baktığında saf bilgisayar projeleri gördüğünü söyleyen Mindstone Blockchain Labs CEO’su Tansel Kaya, Bitcoin’in yapısını dosya paylaşım programlarına benzettiğini aktardı. Bir ürünü erken dönemde elde etmenin fayda sağladığını, asıl büyük kazançların bu şekilde elde edildiğini ve erken erişim sürecinin kişilere tecrübe sağladığını söyleyen Kaya, ilk Airdrop denemesini öğrencilerle paylaştı. Blok zincirinde var olan farm ve stake gibi mekanizmalar hakkında bilgiler aktaran ve “Herkes yatırımcı olamaz, yatırımcı olmanın bir takım kuralları var” diyen Tansel Kaya kazanmak için sabırlı olmanın, iyi fiyatın ne olduğunu bilmenin ve iyi zamanlama yapmanın önemli unsurlar olduğunu söyledi.
Program, öğrencilerden gelen soruların yanıtlanmasının ardından düzenlenen ödüllü bilgi yarışması ile birlikte sona erdi.