En GüncelİKÇUSosyal

İKÇÜ’den Dünya Su Gününde Anlamlı Etkinlik

Fotoğraf – Tuğçe Yetgin

Muhabir- Zeynep Yaşar

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nde 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında bilinçsiz su tüketimine ve kaynak kıtlığına dikkat çekmek için bir etkinlik düzenlendi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) SKS Beslenme ve Diyet Topluluğu tarafından Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda düzenlenen etkinlikte İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Biyomühendislik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Can konuşmacı olarak yer aldı. Etkinliğe Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökçen Bombar, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan iklim değişiklikleriyle dünyamızdaki su oranının büyük ölçüde azaldığını ve gerekli önlemler alınmadığı takdirde azalmaya devam edeceğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Can, dünyamızın ve vücudumuzun yaklaşık %70’inin su olduğunu dolayısıyla suya olan ihtiyacımızın oldukça fazla olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Can, küresel iklim değişiminin sonucunda su kaynaklarımızda oluşan tahribatları; sulak alanların yaklaşık yarısının son 100 yılda yok olması, dünyada tatlı su balıklarının %20’sinin kaybolması, ormanların yarısının tüketilmesi, ağaç türlerinin %9’unun yok olma riski taşıması, balık avlama alanlarının %70 oranında aşırı avlanmaya maruz kalması, son 50 yılda tarım alanlarının 2/3’ünün erozyon sebebiyle verimsizleşmesi ve orman alanlarının 1/3’ünün tarım alanına dönüşmesi şeklinde sıraladı.

Kaynakların verimli kullanılmasına ve su kıtlığının önüne geçilmesine yönelik alınması gereken önlemlerden de bahseden Prof. Dr. Can, bu noktada bireysel duyarlılığın attırılmasına, gerekli yasal düzenlemelerin oluşturulmasına ve uygulamadaki sorunların ortadan kaldırılmasına ilişkin çalışmalar yapılmasının ve tedbirler alınmasının önemine vurgu yaparak, bunların gerçekleşmemesi halinde tüm dünyayı çok ciddi bir su kıtlığı sorununun beklediğinin altını çizdi.

Etkinlik, katılımcılardan gelen soruların cevaplanmasının ardından Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökçen Bombar tarafından İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Biyomühendislik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Can’a teşekkür belgesi takdim edilmesi ile son buldu.