En GüncelİKÇUKültür - Sanat

Çini Sanatçısı Bahar Tosun İKÇÜ’nün Konuğu Oldu

Fotoğraf- Ali Yaman

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Çini Atölyesine konuk olan Çini Sanatçısı Bahar Tosun, İKÇÜ’lü öğrencilerle bir araya geldi

İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Halil İbrahim Eryılmaz tarafından verilen “Süsleme Sanatları” dersi kapsamında geleneksel çini sanatı mirasını gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlayan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), Çini Sanatçısı Bahar Tosun’u ağırladı. İKÇÜ’lü öğrencilere Çini tarihi ile ilgili bilgiler veren Bahar Tosun, ardından öğrencilerle tek tek ilgilenerek uygulamalar gerçekleştirdi. 

İKÇÜ’de, hem İlahiyat Fakültesi öğrencilerine hem de Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi’nin çeşitli bölümlerinde okuyan öğrencilere seçmeli ders olarak Çini Eğitimi verildiğini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Eryılmaz, “Burada, hem kendi kültürümüzü, tarihimizi ve geleneksel sanatlarımızı tanıtmayı ve bu konuda farkındalık oluşturmayı hem de öğrencilerimizin estetik duygularının gelişmesine katkı sunmayı amaçlıyor ve olumlu geri dönüşler alıyoruz” dedi. 

İKÇÜ’de konuk olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Çini Sanatçısı Bahar Tosun ise, Mehmet Gürsoy ve Mehmet Koçer gibi çini sanatçılarından dersler aldığını anlatarak yıllarını çini sanatına verdiğini dile getirdi. Yaklaşık bin yıllık bir tarihi bulunan çini sanatının inceliklerinden bahseden Bahar Tosun, geleneksel çini sanatının hazırlık sürecinden son fırınlanma bölümüne ve “Ateşte Açan Çiçekler” olarak da adlandırılan çini eserlerinin ortaya çıkışına kadar olan aşamalar hakkında detaylı bilgiler verdi.