En GüncelİKÇUSosyal

Gazeteci Turan Kışlakçı’dan İKÇÜ’de “Gazze ve Yeni Dünya Gençlik Devrimi” Söyleşisi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) SKS Genç Düşünce Sanat ve Medeniyet Topluluğunun konuğu olan Gazeteci-Yazar Turan Kışlakçı “Gazze ve Yeni Dünya Gençlik Devrimi” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi

İsrail’in, Filistin halkına yaptığı soykırımı ve soykırıma karşı birleşen dünya genelindeki üniversite gençlerini konu alan söyleşi İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleşti. Gazeteci-Yazar Turan Kışlakçı’nın konuk konuşmacı olduğu ve İKÇÜ’lü gençlerin yoğun ilgi gösterdiği söyleşiye İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Dirik, Topluluk Danışmanı İlahiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Dursun, İnsan ve Medeniyet Hareketi Ege Bölgesi Başkanı ve İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Hizmetleri İl Müdür Yardımcısı Ahmet Gülcan, İnsan ve Medeniyet Hareketi İzmir İl Başkanı Uğur Bayrak ile akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Program Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. 

Zulüm ile Abad Olunmaz 

İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse açılış konuşmasında, bazı İslam düşünürlerinin modern dünyayı “çağdaş cahiliye” diye tanımladığını belirtti ve Gazze’de yaşanan katliamların bunu doğruladığını vurguladı. Batının Müslümanlar karşısında ikiyüzlü bir tavır takındığını anlatan Prof. Dr. Saffet Köse, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde atıf yapılan insan onuru, insan dayanışması ve insanlığın eşitliği gibi vurguların Müslümanlar söz konusu olduğunda geçersiz sayıldığını dile getirdi. Prof. Dr. Köse, “Peygamber efendimiz zamanındaki cahiliye toplumu, şimdikilerin bu tutumuyla küreselleşmiş durumda. Gazze bunları ifşa etti. Zulmün bu şekilde devam etmeyeceğini de söylemek isterim. Çünkü ilahi bir yasadır; tefsir kitaplarında da halk arasındaki sözlerde de vardır “küfür ile abad olunur ama zulüm ile abad olunmaz”. Bu zulmün sonu elbette gelecek ama önemli olan bizim nerede durduğumuz. O yüzden bizler, elimizden geldiğince, imkanlar ölçüsünde her zaman Gazze’nin yanındayız. Bugün bunun için buradayız” ifadelerini kullandı.

Açılış ve selamlama konuşmalarının ardından SKS Genç Düşünce Sanat ve Medeniyet Topluluğu üyesi Filistinli Rana Süleyman’ın “Kudüs ve Gazze” şiirini okumasıyla duygu dolu anlar yaşandı. 

Çağımızda Bilginin Değeri Kalmadı

18 yaşındayken Pakistan’a gittiğinde, orada bir hocanın kendisine Hacı Halife’yi sormasıyla başlayan bir anekdot anlatan Gazeteci-Yazar Turan Kışlakçı,  o zamanlar hiç duymadığı bu ismin Kâtip Çelebi’nin diğer adı olduğunu öğrendiğini belirterek, yıllar sonra İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin konuğu olmaktan duyduğu memnuniyeti paylaştı. Kâtip Çelebi’nin bütün eserlerini okuduğunu söyleyen Kışlakçı, “Batı, 2. Dünya Savaşından itibaren büyük bir çöküş yaşıyor. Yeni bir düşünce üretemediler. Dünyaya söyleyecek bir sözümüz olması için bizim Kâtip Çelebilere ihtiyacımız var. Kâtip Çelebi Üniversitesi’nden çıkıp dünyaya Keşfü’z-Zunûn, Mîzânü’l-Hakk gibi eserleri yazabilecek gençlere ihtiyacımız var. Sizler bunu yapabilirsiniz” dedi. Çağımızda bilginin değerinin kalmadığını belirten Kışlakçı, “Malumatfuruşluğun zirve yaptığı bir devirdeyiz, hele ki sosyal medyada. Çünkü bilgi yok. Bilginin olmadığı yerde bilgelik olmaz. Bilgeliğin olmadığı yerde de anlamsızlık olur. Bugün dünya genelinde 10 yaşındaki çocuk da 90 yaşındaki insan da bunalımda” ifadelerini kullandı.

Dünyada Büyük Bir Gençlik Uyanışı Söz Konusu 

Sokrates’in gençleri yoldan çıkardığı ithamıyla zehirlendiğini hatırlatan Kışlakçı, peygamberlerin de benzer ithamlarla suçlandığını dile getirerek, gençlerin hakikate sahip çıkma konusunda her zaman önde olduklarını ifade etti.  ABD’deki, Avrupa’daki ve Latin Amerika’daki bütün üniversitelerde gençlerin Gazze için sokaklara çıktığını belirten Kışlakçı, “ABD’de yapılan anketlerde gençlerin yüzde 90’ı Gazze’den yana fakat yaşlıların yüzde 45’i ya sessiz ya da İsrail’i destekliyor. Dünyada büyük bir gençlik uyanışı söz konusu. Statükoya meydan okuyan, var olanı değiştirmek isteyen gençler zulme, katliamlara sessiz kalmak istemiyor. Gazze’de yaşanan şey savaş değil, soykırım. Gazze 8 aydır havadan, karadan ve denizden bombalanıyor. 17 yıldır etrafı kuşatılmış durumda, kimsenin dışarı çıkmasına izin verilmiyor. Gazze, 30-40 yıldır katliamlarla boğuşuyor. Tarihte, hiçbir yerde bu kadar uzun bir kuşatma olmamıştır. İşte dünya gençlerinin isyan ettiği nokta bu. Dünya gençleri, ‘Gazze’de 40 bine yakın kadın ve çocuk öldürüldü, bunlara sessiz kalamayız’, diyorlar” ifadelerini kullandı. 

Ateşe Su Taşıyan Karıncalar Misali

Programın selamlama konuşmasını yapan Topluluk Danışmanı İlahiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Dursun, başta Filistin’de olmak üzere dünya genelinde gerçekleşen zulümlere, katliamlara, cinayetlere ve soykırımlara karşı SKS Genç Düşünce Sanat ve Medeniyet Topluluğunun düzenlediği etkinliğin Hz. İbrahim’in atıldığı ateşe su taşıyan karınca misali bir tavır olduğunu söyledi. Filistin’de Müslümanlar tarafından İsrail’e, Amerika’ya ve Avrupa’ya karşı şanlı bir direniş gösterildiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Dursun, zaferin Müslümanların olacağını vurguladı. Dr. Öğr. Üyesi Dursun, katılımcılara topluluk adına teşekkür ederek sözlerine son verdi.

Bir Bilinçlenmeye Yol Açması Temennisiyle

İnsan ve Medeniyet Hareketi İzmir İl Başkanı Uğur Bayrak, yapmış olduğu selamlama konuşmasında, düzenlenen programın Gazze’de yaşananlar konusunda bir bilinçlenme haline sebep olması temennisinde bulundu ve programa ev sahipliği yapan İKÇÜ’ye ve katılımcılara teşekkür etti.