AkademiEn GüncelİKÇU

Ege Bölgesinin İlk ve Tek Orman Fakültesinde Mezuniyet Heyecanı

Ege Bölgesinin ilk ve tek orman fakültesi olma özelliğini taşıyan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Orman Fakültesi, Orman Endüstri Mühendisliği Bölümünde üçüncü dönem, Orman Mühendisliği Bölümünde ise ilk dönem mezunlarını uğurlamanın gururunu yaşadı

İKÇÜ Orman Fakültesini başarıyla tamamlayan 48 öğrenci mezun olma heyecanını yaşadı. Orman Endüstri Mühendisliği Bölümünün üçüncü dönem, Orman Mühendisliği Bölümünün ilk dönem 48 mezunu için Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda düzenlenen mezuniyet törenine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Eşen, İzmir Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz, Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Kerim Gençoğlu, Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, Türkiye Ormancılar Derneği İzmir Temsilcisi Ahmet Kenan Öztan, Orman Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Zülal Totan, Dekanlar, Dekan Yardımcıları, Bölüm Başkanları, akademik ve idari personel ile öğrenci aileleri katıldı. 

Orman Fakültesi öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Merve Engin Demirok’un kemanda, Arş. Gör. Ayberk Aydoğmuş’un ise gitarda yer aldığı müzik dinletisi ile başlayan program açılış konuşmaları ile devam etti. 

İKÇÜ Orman Fakültesi Her Daim Üst Sıralarda

Mezuniyet töreninde hem Rektörlüğü temsilen hem de Orman Fakültesinin bir mensubu olarak bulunmasından duyduğu mutluluğu ifade eden ve katılımcılara İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’nin selamını ileten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Orman Fakültesi’nin her geçen gün büyüyerek ilerlediğini ve çok kısa sürede Türkiye’deki Orman Fakülteleri arasında tercihlerde üst sıralarda yer aldığını kaydetti. Yaşamın sürdürülebilirliği açısından ormanların ve ormancılığın önemine dikkat çeken Prof. Dr. Akbulut, “Ormancılık, doğanın sürdürülebilirliğini sağlama, ekosistemleri koruma ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma görevini üstlenmiş kutsal bir meslektir. Yapacağımız her faaliyetin sadece kendi geleceğimize değil, aynı zamanında insanlığın geleceğine de etki edeceğinin farkındayız. Bu nedenle, ormancılar olarak ormanların korunması ve sürdürülebilir şekilde yönetilmesi, iklim değişikliğiyle mücadele, biyolojik çeşitliliğin korunması ve su kaynaklarının yönetimi gibi küresel çapta büyük etkileri olan konularda büyük sorumluluklar üstlenmiş bulunmaktayız” diye konuştu. 

Ormancılık Mesleği Kritik Bir Öneme Sahip

İKÇÜ Orman Fakültesi’nin bugünkü seviyeye gelmesinde ve öğrencilerin yetişmesinde emeği geçen tüm akademik ve idari personele teşekkür eden Prof. Dr. Akbulut, öğrenci ailelerine seslenirken, “Bugün, doğumundan itibaren sürekli üzerine titrediğiniz, emek verdiğiniz ve desteğinizi eksik etmediğiniz çocuklarınız mezun oluyorlar. Emeğiniz, desteğiniz ve fedakârlıklarınız için teşekkür ediyorum. Bundan sonraki yaşamlarında da kazanacakları başarılarla hem sizlerin hem de bizlerin emeklerini boşa çıkarmayacaklarına inancım tam” ifadelerini kullandı. Mezun öğrencilere mesleğin kıymetini bilmelerini tavsiye eden Prof. Dr. Akbulut, “Ormancılık mesleği, günümüz dünyasında hiç olmadığı kadar kritik bir öneme sahip. İklim değişikliği, çevresel tahribat ve sürdürülebilirlik gibi konular, sizlerin uzmanlığına ve bilgi birikimine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyor. Her şeyin çok hızlı değiştiği günümüz dünyasında, bu ihtiyaca karşılık verebilmek için bilim, teknoloji ve sanayideki güncel gelişmeleri takip ederek yeni bilgi ve yetenekler kazanmaya ve kendinizi geliştirmeye devam edin. Dürüst, ülkesini seven, kendine inanan ve güvenen meslek sahibi gençler olarak kendiniz, aileniz ve ülkeniz için çok önemli işler yapabilecek kapasiteye sahip olduğunuzu unutmayın” diye konuştu.  

Sizi Bekleyen Önemli Görevler Var

Ormanların ve ormancılık mesleğinin ekonomik ve sosyal açıdan önemini vurgulayarak konuşmasına başlayan İKÇÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Eşen, iklim değişikliği ve bunun sonucunda oluşan kuraklık, orman yangınları ve aşırı sıcaklıklar gibi çevresel sorunların azaltılmasında ormanların işlevine de değindi. Orman Fakültesinin 48 mezununa mesleğin değerini bilmelerini tavsiye eden Prof. Dr. Eşen, “Sizler zorlu bir yolculuğu başarıyla tamamladınız ve artık birer Orman Mühendisi ve Orman Endüstri Mühendisi olarak ülkemize ve dünyaya katkıda bulunma zamanınız geldi. Önünüzde büyük bir dünya ve sizi bekleyen önemli görevler var. İKÇÜ Orman Fakültesi mezunları olarak sizlerin çok iyi işler çıkartacağınıza dair güvenimiz sonsuz. Sizleri gönülden tebrik ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum” diye konuştu. Mezunların başarısında büyük payı olan mezun ailelerini tebrik ederek sözlerine devam eden Prof. Dr. Eşen, öğrencileri bilgi ve deneyimle donatan Orman Fakültesi öğretim üyelerine de emekleri için teşekkür etti. 

Hem Gururlu Hem de Derin Bir Hüzün İçerisindeyiz

Orman Fakültesini birincilikle bitiren Orman Mühendisliği Bölümü öğrencisi Adnan Atasever, “Orman Mühendisliği bilimi üzerine ülkemizin önemli bir fakültesinin birincisi olarak mezun olmanın haklı gururu içerisindeyim. Bugün, burada kocaman bir aileye veda ediyoruz. Başarı ödülünü bileğimize taktığımız için hem gururluyuz hem de derin bir hüzün içerisindeyiz. Geriye dönüp baktığımda acısıyla, tatlısıyla koca bir dört yılın hatıralarda kalan izleri, hayat boyu süreceğine inandığımız arkadaşlıklar ve bu dönemden çıkardığımız birçok hayat dersi oldu. Ancak en önemli kazanımımız, şu ana kadar kendimize kattığımız bilgi ve birikimlerimiz olmuştur” dedi. Atasever, kendisine her türlü maddi ve manevi desteği sağlayan ailesine ve başarısının mimarı olan İKÇÜ Orman Fakültesi öğretim üyelerine teşekkür ederek sözlerini noktaladı. 

İKÇÜ Orman Fakültesi mezuniyet töreni açılış konuşmalarının ardından, dereceye giren öğrencilere plaket ve belge takdimi, mezun öğrenciler anısına fakülte kütüğüne plaket çakılması ve diplomaların takdiminden sonra kep atma töreni ile son buldu.