AkademiEn GüncelİKÇU

İKÇÜ’nün NEETWORK Projesi Kapsamında Madde Kullanımının Kadın İş Gücünde Oluşturduğu Tehditler Ele Alındı

Fotoğraf- Selim Karagöz

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nin İzmir Uyuşturucu ve Bağımlılıkla Mücadele Derneği ile yürüttüğü “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Uyuşturucu Bağımlılığı Riski Altındaki Kadınlar Sürdürülebilir Destek” (NEETWORK) projesi kapsamında, Madde Kullanımı ve Kadın İş Gücünde Oluşturduğu Tehditler Çalıştayı düzenlendi

İzmir’deki turizm ve gastronomi sektörünün mevcut işgücü piyasası ihtiyaçlarına dayalı olarak ne eğitimde ne istihdamda olan (NEET) genç kadınların istihdamının artırılması amacıyla İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Şentürk tarafından yürütülen NEETWORK projesi kapsamında, madde kullanımının kadın iş gücünde oluşturduğu tehditleri ele alan bir çalıştay düzenlendi. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı-Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı desteğiyle hayata geçirilen proje çerçevesinde düzenlenen çalıştay,  “Madde Kullanımı ve Kadın İş Gücünde Oluşturduğu Tehditler” başlığı altında gerçekleşti. 

İzmir Uyuşturucu ve Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Burhanettin Kansızoğlu’nun da katıldığı, farklı disiplinlerindeki bilim insanlarından oluşan proje ekibini bir araya getiren çalıştay, İKÇÜ V.İ.P Toplantı Salonunda gerçekleşti. Çalıştayın moderatörlüğünü Proje Yürütücüsü ve Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Şentürk ile Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Doç. Dr. Melike Tekindal üstlendi.

Doç. Dr. Tolga Şentürk, İzmir’de bağımlılık riski altındaki 18-29 yaş aralığındaki gençlerin istihdamına yönelik bir eğitim projesi olan ve AB tarafından 78 Bin Euro hibe edilerek desteklenen NEETWORK kapsamında, turizm alanında 100 gence, kat hizmetleri, barista, aşçı yardımcılığı ve garsonluk olmak üzere 4 başlıkta eğitim verdiklerini açıkladı. İzmir’in, yüzde 24 oranı ile Türkiye’deki genç işsizlerin en yoğun yaşadığı il olmasından ve turizm alanında büyük bir potansiyel taşımasından dolayı bu alana yöneldiklerini belirten Doç. Dr. Şentürk,  “Bağımlılıkla mücadele kapsamında turizm sektörünün konaklama, barınma imkanı sağlaması bağımlılık riski altındaki gençlerin çevrelerinden uzaklaşmasına da neden oluyor. Risk altındaki gençlerin sektöre yönlendirilmesi, olumsuz ortamlarını terk edip sosyal entegrasyona kavuşuyor olmaları çok kıymetli” dedi. Proje kapsamında 100 gence eğitim verdiklerini, bunların 95’inin kadın olduğunu; 20 kişiyi istihdam ettiklerini, 3 kişinin ise istihdam sürecinde olduğunu dile getiren Doç. Dr. Şentürk, bu anlamda projede vaat edilen sonuçlara ulaşıldığını vurguladı.

Proje kapsamında yürütülen saha araştırmaları ile ilgili detaylı bilgiler paylaşan Doç. Dr. Melike Tekindal, bu bağlamda iki ana faaliyet yürüttüklerini söyledi. Nicel araştırma yöntemiyle 400 kişiye ulaştıklarını anlatan Doç. Dr. Tekindal, 21. Yüzyıl becerileriyle kariyer algılarını araştırmaya yönelik bir diğer çalışmayla ise gençlerin yaşam deneyimlerini nitel olarak, derinlemesine incelediklerini dile getirdi. Nitel araştırmanın sürecinden bahseden Doç. Dr. Tekindal, “Proje kapsamında 41 gence ulaştık. Sosyo-demografik özellikleri hakkında bilgi aldığımız bu gençlerin özellikle eğitim ve çalışma deneyimlerine odaklanarak sonuçlara ulaştık” dedi. Doç. Dr. Tekindal, araştırmanın sonuçlarına, bulgularına ve araştırmaya dair yorumlara değinerek konuşmasını noktaladı.  

Madde Kullanımı ve Kadın İş Gücünde Oluşturduğu Tehditler Çalıştayı, Proje Araştırmacısı, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü Arş. Gör. Rabia Serttaş’ın, Türkiye’de kadınların iş gücüne katılımının önündeki engellere yönelik yapılan çalışmalarla ilgili sunumunun ardından sona erdi.