AkademiEn GüncelİKÇU

İKÇÜ’nün E-DATA Projesi Kapsamında Almanya ve Hollanda’daki Kuruluşlara Teknik Gezi Düzenlendi

Gençleri, geleceğin mesleği olan “Veri Analisti” olarak istihdam etmek üzere İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) koordinatörlüğünde yürütülen Empowerment of Disadvantaged Young Adults Through Data Analytics/ (E-DATA) projesi kapsamında Almanya ve Hollanda’da bulunan kuruluş ve şirketlere teknik gezi düzenlendi

Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nın desteklenmeye değer bulduğu İKÇÜ Koordinatörlüğündeki E-DATA Projesi, İzmir Teknoloji ve Bilişim Derneği, Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye İş Kurumu, İzmir Kalkınma Ajansı, Ege Bölgesi Sanayi Odası ile Uluslararası Akademisyenler Birliği ortaklığında yürütülüyor.

Toplam bütçesi 7,7 Milyon Avro olan hibe programı kapsamında 250 proje teklifi arasından desteklenmeye değer bulunan 33 proje arasında yer alan E-DATA Projesi ile gençlerin, geleceğin mesleği olan “Veri Analisti” olarak istihdam edilmesi amaçlanıyor.

Gençleri, alacakları eğitimlerin sonunda insan kaynakları, finans, pazarlama, enerji verimliliği ve yenilik gibi konularda veriye dayalı çözümler sunabilecek seviyeye ulaştıracak olan E-DATA Projesi’nin verimliliğini arttırmak ve proje çerçevesinde karşılıklı görüş alış verişinde bulunmak üzere Almanya ve Hollanda’daki kuruluş ve şirketlere bir teknik gezi düzenlendi. Geziye E-DATA Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Ferhan Elmalı, Proje Yürütücü Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Agah Tekindal, Proje Araştırmacıları Doç. Dr. Tolga Şentürk ile Öğr. Gör. Dr. Berhan Çoban, Mali İşler Sorumlusu Öğr. Gör. Yaşar Aldırmaz ve Proje Asistanı Zeynep Özel katıldı.

Proje Paydaşı ILM ile Görüşüldü

Program, E-DATA Projesi’nin yurtdışı paydaşı olan ve merkezi Köln’de bulunan ILM (Uluslararası Akademisyenler Birliği) yönetim kuruluyla yapılan planlama toplantısı ile başladı. ILM yönetimi ile yapılan toplantıda projenin olası çıktıları hakkında fikir alışverişinde bulunuldu, evrensel boyutta fikir, bilgi ve çözümler üretebilmek için teknolojinin her adımının takip edilmesi, büyük verilerin iyi analiz edilmesi gereği ortaya konuldu ve geleceğin bu verilerin anlattıkları ile şekilleneceği vurgusu yapıldı.

Gezinin İlk Durağı Almanya Ruhr West Üniversitesi Oldu

Gezinin ilk durağı Almanya Ruhr West Üniversitesi’ndeki Graphworks.ai UG (Haftungbeschrankt) Start Up’ı oldu. Ruhr West Üniversitesi’nden yapay zeka girişimcisi Prof. Dr. Fatih Gedikli ile yapılan görüşmelerde yapay zekanın Alman üniversite ve bilişim dünyası ve özel sektöründeki yeri ve önemi konularında bilgi alındı. Almanya’daki akademik çalışma-iş kurma süreçleri hakkında bilgi veren ve kendi kurduğu start-up firmasını tanıtan Prof. Dr. Gedikli, katılımcılara tecrübelerini aktardı.

Dijital Dönüşüm Süreçleri Hakkında Bilgi Alındı

Ardından, Hollanda’da bulunan Aetina Europe B.V. firması yetkilileri ve temsilcileri ziyaret edilerek, E-DATA Projesinin amacı ve kapsamı hakkında bilgi verildi. Şirketin toplantı salonunda gerçekleşen görüşmelerde, yetkililerden şirketin uluslararası işbirlikleri, cirosu, ürünleri, yapay zeka alanındaki iş çözümleri hakkında bilgi alan katılımcılar, Aetina Europe B.V. şirketinin dijital dönüşüm süreçlerini yakından inceleyerek, bu süreçlerin gereklilikleri hakkında görüş alışverişinde bulundular.

Gezinin Son Durağı: Crystalloids Şirketi

Gezinin son durağı ise Hollanda Rotterdam’da faaliyet gösteren; “Tahmin Edilebilir İşletmenizi Kristalize Ediyoruz” sloganıyla 2006 yılında teknoloji dünyasına adım atan ve tahmine dayalı teknolojileri iş süreçlerine entegre ederek, işletmelerin karar alma süreçlerini optimize etmeyi ve sürdürülebilir sonuçlar elde etmeyi hedefleyen Crystalloids Şirketi oldu. E-DATA Projesi ekibi; Google Cloud Premier Partner statüsüne sahip olan, müşterilerini dijital olarak dönüştürme konusundaki başarılarıyla dikkat çeken ve büyük veri, yapay zeka, makine öğrenimi ve derin öğrenme gibi ileri teknolojilerdeki bilgi birikimi ve pazarlama alanındaki derin tecrübesiyle, müşterilerine özgün ve etkili çözümler sunan Crystalloids Şirketi’nin iş zekası geliştirme lideri Polina Salimyanova ile bir toplantı yaptı. Salimyanova’nın katılımcılara şirketin teknolojik alt yapısı ve işleyişi hakkında bilgi verdiği toplantıda, Google ile ortaklığın ve büyük veri, yapay zeka gibi yaklaşımların analiz süreçlerindeki etkilerine değinildi. Salimyanova, E-DATA Projesi katılımcılarına şirketin müşteri odaklı çalışma biçiminin detaylarını anlatarak, gerçekleştirdikleri iş çözümlerinin müşterilerin beklentilerine uygunluğu üzerine örnekler sundu.