DOLAR

38,4707$% 0.08

EURO

43,9242% -0.18

GRAM ALTIN

%

ONS

%

BİST100

9.306,96%-1,33

a

İKÇÜ’de “İş’te Kadın” Paneli

Haber- Nurdan Ünlüoğlu

Fotoğraf- Nurselin Bostan

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve SKS İşletme Topluluğu “İş’te Kadın” başlıklı panel düzenledi.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi SKS İşletme Topluluğu tarafından, iş hayatındaki kadınların güçlerini, azimlerini ve karşılaştıkları engelleri aşarken nasıl dayanışma gösterdiklerini ele almak amacıyla düzenlenen panelin moderatörlüğünü İİBF Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ela Burcu Uçel üstlendi. Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleşen “İş’te Kadın” panelinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevtap Ünal, İnci Vakfı Güç Kaynağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Ece Elbirlik Ürkmez ve Avukat Gülşah Limoncuoğlu konuşmacı olarak yer aldı. Panele akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan İİBF Dekanı Prof. Dr. Sevtap Ünal, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün ortaya çıkışı 1857 yılında tekstil fabrikasında çalışan kadın işçilerin çalışma koşullarına itiraz etmeleri ve grev sırasında çıkan yangınla hayatlarını kaybetmeleriyle başladı. Bu olay unutulmadı ve kadınların iş dünyasında bazı haklara sahip olması hakkında tüm dünyada bir bilinç başladı. Resmi şekilde kutlanması ve anılması 1921 yılını buldu. 1900’lerden itibaren kadınların hakları konusunda hareketlenmeler başladı. Kadınlara seçme ve seçilme hakları tanındı. Aklınıza gelebilecek her alanda kadınların üretkenliği, katkısı var. Bir de gölgede kalan kadınlar var. Biz bu kadınları çok sonra tanıdık, kendilerine hak tanınmasa da üretmeye devam ettiler. Azimli ve kararlı kadınlar vazgeçmediler. Kadınlar bir işe başlarken başarısız olma korkusunu daha çok yaşıyor. Bir şeyleri hayata geçirmek için ihtiyacımız olan tek şey yine kendimiziz. Bizler bu tür etkinliklerle bir araya gelmeyi çok istiyoruz. Fırsat buldukça bu tür etkinlikleri yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 

Avukat Gülşah Limoncuoğlu, “Çalışma hayatında kadınları koruyan birçok yasa var. Bunların başında, eşitlik ilkesini içeren anayasamız geliyor. Sonrasında İş Kanunu, Sosyal Güvenlik Kanunu ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ise genel kanun çerçevelerimizi oluşturuyor. Bir de bunlara 2016 yılında kurulan İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu da eklenmiş durumda. İşe girerken, çalışma esnasında ve işten ayrılırken çeşitli haklarımız var. Bizi iş yaşamında koruyan pek çok mevzuat var fakat maalesef sosyokültürel eksiklikler, tamamlanmayan ihtiyaçlardan dolayı bunların uygulanması konusunda sıkıntılar yaşanıyor. O eksiklikler iş hayatında kadını gerçekten zora sokuyor. Mobbing çok popüler bir kavram mesela. Çalışma esnasında mobbinge uğradığınızda ihbar etme, tazminat alma hakkımız bulunuyor” ifadelerini kullandı.

İnci Vakfı Güç Kaynağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Ece Elbirlik Ürkmez ise, “Kadın lider sayısını arttırmanın ilk adımı kadın çalışan sayısını arttırmaktır. Halbuki ileri seviyede ya da eğitim görmüş kadınların iş hayatında yer alması karşılaştırmalı olarak daha kolay. Saha çalışanı, fabrika çalışanı, üretimde birebir çalışan kadın sayısını arttırmak önemli. Herkesin üzerine düşen sorumluluklar var. Kadının kendi sorumluluğu dediğimizde eğitim bunun ilk adımı. Üniversite öğrencileriyle çalışırken eğitimin yanı sıra, yıl boyu beraber zaman geçirmeyi ve öğrencilerin mezun olduktan sonra istihdama en kısa sürede ulaşabilmelerini sağlayacak becerileri kazanmalarını önemsiyoruz. İş yerlerinin kadın çalışana hazır olması ayrı bir önem taşıyor. Eşit maaş hakları da olmazsa olmaz” şeklinde konuştu.

İnteraktif bir şekilde gerçekleşen etkinlik, katılımcılardan gelen soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

İKÇÜ’nün “Bedenini Tanı, Sağlıklı Yaşa!” Projesi Hayat Buldu

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.