EğitimEn GüncelİKÇUKültür - Sanat

İKÇÜ’de Yeni Çağ’da Avusturya-Osmanlı İlişkileri Konferansı

Muhabir: Aleyna Arslanbaş

Fotoğraf: Aleyna Yıldırım

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tarih ve Kültür Topluluğu Yeni Çağ’da Osmanlı-Avusturya İlişkilerinin Dönüşümü hakkında bir konferans düzenledi

İKÇÜ Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda düzenlenen ve İKÇÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Arş. Gör. Dr. Mahmut Halef Cevrioğlu’nun konuşmacı olduğu konferansa çok sayıda öğrenci katıldı. 1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşından sonra imzalanan Zitvatorok Antlaşması ile birlikte iki ülke arasındaki değişen ilişkilerin ele alındığı konferans, Cevrioğlu’nun Osmanlı Avusturya diplomatik ilişkilerine dair mevcut kaynaklardan bahsetmesiyle başladı. Cevrioğlu, Osmanlı Devleti ve Avusturya arasında 15 yıl süren uzun savaş sonrası iki ülke arası barışı sağlamak için imzalanan Zitvatorok antlaşması ile Osmanlı Devleti’nin Avusturya karşısında sahip olduğu ayrıcalıkları kaybettiğini ve bu anlaşma sonucunda iki ülke arasındaki ilişkilerin mütekabiliyet prensibine dayalı hale geldiğini belirtti. Zitvatorok Antlaşması’nın Osmanlı Devleti aleyhine en önemli sonucunun Osmanlı Padişahının Avusturya Kralından üstün olması durumunun kaybedilmesi olduğunu söyleyen Cevrioğlu, anlaşma ile iki ülke yöneticisinin eşitlendiği mütekabiliyet prensibinin hâkim olduğunu söyledi. Zitvatorok Anlaşması ile Osmanlı-Avusturya ilişkilerinin yeni bir döneme girdiğini anlatan Cevrioğlu, bu anlaşmanın diğer önemli sonuçlarını ise şu sözlerle ifade etti: “1547 yılında Edirne Anlaşması’yla Habsburg Hanedanı Osmanlılara yıllık 30.000 sikke ödemeyi ve Osmanlı Sultanlarını “baba” olarak görmeyi kabul etmişti. Ancak Zitvatorok Antlaşması ile Avusturya’nın ödediği yıllık haraç uygulaması sona erdi ve Kaiser ile Osmanlı Sultanları denk görüldü. Büyükelçi uygulaması da tek taraflı uygularken bu antlaşma ile artık Osmanlılar da Avusturyalılar gibi hediye elçilikler göndermekle yükümlü hale geldiler.”