AkademiEn GüncelİKÇUKültür - Sanat

Rektör Köse “Süleyman Çelebi ve Mevlid Geleneğimiz” Panelinde

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse “Süleyman Çelebi ve Mevlid Geleneğimiz” panelinde konuşmacı olarak yer aldı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Süleyman Çelebi’nin vefatının 600’üncü yıl dönümünde UNESCO’nun 2022 yılını “Süleyman Çelebi Yılı” olarak anma ve kutlama yıl dönümleri programına alması ve bunun Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile ilan edilmesi dolayısıyla Ege Üniversitesi Birgivi İslami İlimler Fakültesi tarafından düzenlenen ve Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen Süleyman Çelebi ve Mevlid Geleneğimiz” başlıklı panele konuşmacı olarak katıldı. Moderatörlüğünü EÜ Birgivi İslami İlimler Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Siyer-i Nebî ve İslâm Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Tahsin Koçyiğit’in yaptığı panelin diğer konuşmacıları ise Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız ve Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Türk İslam Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bilal Kemikli oldu. 

Mevlid Geleneği Hz. Muhammed’e Duyulan Sevgiden Kaynaklanır

En önemli temsilcisi Süleyman Çelebi olan Mevlid geleneğinin felsefesinden bahseden Prof. Dr. Saffet Köse, bu geleneğin asırlar boyu Hz. Muhammed’e duyulan sevgiden kaynaklandığını vurguladı. Prof. Dr. Köse, “Peygamberimizin sahabelerinden Ebu Süfyan’ın henüz Müslüman olmamışken ‘Ben Muhammed’in arkadaşlarının Muhammed’e olan sevgisi gibi bir başka sevgi görmedim’ diye bir sözü var. Ebu Süfyan’ın sözünü ettiği bu sevgi ileriki yıllarda şiirlere dökülmüş, söz konusu sonsuz duygulara yönelik çeşitli naatlar yazılmıştır. Tarih boyu binlerce örneği bulunan bu naatların ana noktası tıpkı Mevlid’de de olduğu gibi Peygamber efendimizdir.” şeklinde konuştu. Mevlid’i kavrayabilmenin yalnızca bu sevgi felsefesini anlamak yoluyla mümkün olacağını ifade eden Prof. Dr. Köse, “Bizlerin bu etkinlikte bir araya gelmesindeki ana neden de yine Hz. Muhammed’e duyduğumuz sevgiyle açıklanabilir” diyerek sözlerini noktaladı.