İKÇÜ’de Biyomed Haftası
Muhabir: Beyza Şengül
Fotoğraf: Aleyna Yıldırım
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nde Biyomed Haftası Sempozyumu başladı
İKÇÜ Hekim Hacı Paşa Konferans Salonu’nda, İKÇÜ Biyomedikal Topluluğu tarafından düzenlenen, 5-7 Aralık tarihleri arasında sürecek olan ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin ilk Biyomedikal Haftası programı olan sempozyumun ilk gününde çok sayıda öğrenci yer aldı. Tıp alanında teşhis ve tedavi amacıyla kullanılabilecek tüm madde, malzeme, aparat ve cihazların üretimi ile ilgilenen biyomedikal hakkında bilgi vermek ve alanın sektörel bağlantılarını ele almak amacıyla düzenlenen sempozyum, İKÇÜ Biyomedikal Topluluğu Başkanları Eylül Sena Ceylan ve Ceren Murat’ın açılış konuşmaları ile başladı. Topluluk Başkanları biyomedikal haftasında hazırlanan Biyomed Haftası Sempozyumu için birçok konuşmacı davet ettiklerini ve programın verimli geçeceğine inandıklarını dile getirdi. Sempozyumun ilk gününde İKÇÜ Biyomedikal, Test Kalibrasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Utku Kürşat Ercan, İzmir Demokrasi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Gizem Kaleli Can, İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Doku Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Şen ve Bakırçay Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Gök konuşmacı olarak yer aldı.
Günümüzde Biyomedikal Bölümü ve Alanı Çok Daha Avantajlı
Sempozyumun ilk konuşmacısı olan İKÇÜ Biyomedikal, Test Kalibrasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Utku Kürşat Ercan öğrencilere kendi kariyer sürecinden bahsetti. Öğrenci olduğu yıllarda Biyomedikal Mühendisliği Bölümü’nün zorluklarından söz eden Doç. Dr. Ercan, “Üniversite öğrencisi olduğum yıllarda Biyomedikal Mühendisliği çok bilinen bir bölüm değildi, bu yüzden sanırım sınırlı sayıda akademisyen vardı. Ama günümüzde Biyomedikal Mühendisliği Bölümü ve alanı çok daha avantajlı.” dedi. Ardından söz alan İzmir Demokrasi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Gizem Kaleli Can ise öğrencilik hayatını mesleki anlamda değerlendirme konusunda öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Fırsatların önemine değinen Dr. Öğr. Üyesi Can, sektörel anlamda biyomedikal alanının olanaklarını anlattı.
Biyomedikal Mühendisliği ve Biyomedikal Cihazlarda Patent
İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Doku Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Şen, Biyomedikal Mühendisliği Bölümü’nün öneminden ve biyomedikalde elektrokimyanın kullanım alanlarından söz etti. Bakırçay Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Gök ise biyomedikal cihazlarda patent konusu hakkında öğrencileri bilgilendirdi. Doç. Dr. Gök, “Birtakım biyomedikal tasarımları insanlığın yararı doğrultusunda yapmaya çalışıyoruz ve Biyomedikal Mühendisliği’nden de yararlanarak yaptığımız cihazlarda bir patent alma süreci yaşıyoruz.” dedi. Doç. Dr. Gök, konuşmasında patent alma sürecinin detaylarını aktararak konuşmasını sonlandırdı.
Sempozyumun ilk günü Merve Oğuz ve Elif Yüzer’in konuşmacı olduğu panelle birlikte sona erdi. Sempozyumun ikinci gün konuşmacıları, İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Nermin Topaloğlu Avşar, Dokuz Eylül Üniversitesi Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Güven, İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ömer Pars Kocaoğlu, Alperen Yılmaz ve Hicran Erdal (Klinik Cihazları ve Biyomedikal Mühendisliği) oldu. Sempozyumun son gününde ise konuşmalarıyla İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Doluca, İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Didem Şen Karaman, Has Medikal CEO’su Cemil Has ve İKÇÜ Biyomedikal, Test Kalibrasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ozan Karaman yer alacak. Düzenlenecek olan panelde ise Merve Oğuz, Emel Bakay ve Büşra Sirek konuşmacı olacak.