AkademiEğitimEn GüncelİKÇUKültür - SanatSağlık

Hemşirelik Bölümü Bergama Asklepion’una Teknik Gezi Düzenledi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, Anadolu’nun ilk sağlık merkezlerinden biri olarak kabul edilen Asklepion’un da bulunduğu Bergama’ya teknik gezi düzenledi

Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin sağlığın tarihteki izlerine ve sağlık uygulamalarının tarihsel yolculuğuna tanıklık etmelerinin amaçlandığı gezi programı Rehber-Yazar Serdar Çelenk eşliğinde, Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasemin Tokem ile öğretim üyeleri ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti. Program kapsamında Bergama Asklepion’u- Tarihi Şifa Merkezi başta olmak üzere Bergama Arkeoloji Müzesi, Bergama Arastası-Tarihi Çarşı ve Kızıl Avlu (Serapion- St. Jean Kilisesi) ziyaret edilerek sağlığın Anadolu’daki kökenleri hakkında bilgi alındı. 

Geçmişi M.Ö. 8’inci yüzyıla uzanan ve her bir köşesi tarih kokan Bergama’nın merkezindeki taş sokaklarda başlayan gezi programı Bergama Arastası da denilen bakırcılar, yorgancılar, pabuççular, manifaturacılar gibi çarşıların bulunduğu bölgenin ve Osmanlı dönemine ait geleneksel yaşam tarzını yansıtan çeşme, cami ve hamam gibi yapıların ziyaret edilmesiyle devam etti. Yunan Sağlık Tanrısı Asklepios’un yurdu Allianoi’deki kazılarda bulunan ve Bergama Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen 400 civarı tıp aleti de öğrenciler tarafından ilgiyle incelendi. 

Gezinin asıl odağında ise Antik dünyadaki en ünlü tedavi merkezlerinden biri olan ve 2 bin 400 yıllık bir tarihi bulunan Asklepion yer aldı. Rehber-Yazar Serdar Çelenk tarafından öğrencilere, günümüzde bile kullanılan bazı modern tedavi yöntemlerinin ve özellikle psikoterapi alanındaki uygulamaların kullanıldığı bir merkez olan Asklepion hakkında detaylı bilgiler verildi. Aynı zamanda Galenos gibi ünlü hekimlerin yetiştiği bir tıp okulu olan ve dünyanın ilk psikiyatri hastanesi olarak da bilinen Asklepion’da telkin ve fizyoterapi ile birlikte su-çamur banyoları, uyku odaları, müzikle tedavi, masajlar, şifalı otlar gibi tedavi yöntem ve uygulamalarının kullanıldığı da aktarıldı.