Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulundan Kalp Krizine Yönelik İlk Yardım Projesi
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu “Kalp Krizini Fark Et Hayata Müdahale Et” sloganıyla bir sosyal sorumluluk projesi düzenledi
Son yıllarda dünya genelinde giderek yaygınlaşan ve istatistiklere göre insanların ölümüne neden olan hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alan kalp krizinde ilk yardımın önemine dikkat çekmek için İKÇÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nun “Kalp Krizini Fark Et Hayata Müdahale Et” sloganıyla düzenlediği sosyal sorumluluk projesi hayata geçti. İKÇÜ Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı Öğr. Gör. Mukadder Özbek’in konuşmacı olduğu programa akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı. İlk ve Acil Yardım Programı öğrencilerinin oyunlaştırması ile kalp krizi geçiren bir hastaya yeterli bilgiye sahip olmayan kişiler tarafından ilk yardımın başlatılamamasını konu alan temsilin ardından konuşan Öğr. Gör. Özbek, kalp krizinin belirti ve bulgularını anlatarak kalp krizi geçiren kişiye nasıl müdahale edilmesi gerektiği konusunda bilgiler verdi.
Dünyadaki Her 100 Ölümden 16’sı Kalp Krizi Kaynaklı
Konuşmasına, kalp krizine ilişkin dünya ve Türkiye ölçeğindeki verileri paylaşarak başlayan Öğr. Gör. Mukadder Özbek “Dünya üzerindeki her 100 ölümden 16’sının nedeni kalp krizi olarak biliniyor. Kalp krizi, 2000’li yıllardan günümüze kadar en çok artış oranına sahip hastalık olarak karşımıza çıkıyor. 2019 yılında, dünya genelinde kalp krizi nedeniyle ölen insan sayısı 2 milyondan fazla artış göstermiş ve yaklaşık 8,9 milyon kişi bu hastalık sebebiyle yaşamını yitirmiştir. Ülkemizde ise 2022 yılı TÜİK verilerine göre ölüme neden olan hastalıkların en başında kalp krizi gelmektedir. Yine aynı veriler bizlere 39 bin 629 kişinin kalp krizi nedeni ile hayatını kaybettiğini göstermektedir” dedi. Kalp krizi geçiren bir kişi ile her yerde karşılaşılabileceğini söyleyen Öğr. Gör. Özbek, sunumunda basına yansıyan kalp krizi vakalarına ilişkin örnekler verdi. Öğr. Gör. Özbek, dünya genelinde 40’lı yaşların üzerindeki insanlarda en sık görülen ölüm nedeni olarak bilinen kalp krizi ile son yıllarda çocuk ve genç yaş gruplarında da sık karşılaşıldığını aktardı.
Kalp Krizini Tanıyıp Doğru Müdahaleyi Başlatmak Zorundayız
Kalp krizini tanıyıp doğru müdahale yapabilmek için kalp krizinin mekanizmasını bilmenin gerekli olduğuna değinen Öğr. Gör. Mukadder Özbek, insandaki kalp ve damar yapısının işleyişini detaylı bir şekilde anlatarak kalp krizinin nasıl meydana geldiğini aktardı. “Bu kadar önemli ve ölümlerin ilk nedeni olan kalp krizini bizler de vatandaşlar olarak tanıyıp, gerektiğinde doğru müdahaleyi başlatmak zorundayız” diyen Öğr. Gör. Özbek, bir ilk yardımcı için kalp krizinin en önemli belirtisinin göğüs ağrısı olduğunu, bu ağrının kalp krizi kaynaklı olup olmamasını ayırt etmenin hayati bir yaklaşım olacağını belirtti. Göğüsteki ağrının nedenini teşhis etmenin çok kolay olmadığının altını çizen Öğr. Gör. Özbek, kalp krizi kaynaklı ağrının bazı işaretlerini ise şu şekilde anlattı: “Özellikle göğüs ağrısından şikayet eden kişinin ağrısı 15 dakikadan uzun sürüyorsa ve kişi istirahat ettiğinde nispeten rahatlamış hissediyorsa veya yürütüldüğünde, efor sarf ettiğinde ağrı daha da şiddetleniyorsa; kişinin geçirilmiş bir kalp krizi öyküsü veya kalp hastalığı öyküsü varsa bu ağrıyı çok büyük bir olasılıkla kalp krizi belirtisi olarak nitelendirilip değerlendirmek gerekiyor.” Öğr. Gör. Özbek kalp krizinin diğer belirtilerini ise göğüs üzerinde ezici, sıkıştırıcı bir ağırlık çökmesi, nefes darlığı, soluk cilt, aşırı terleme baş dönmesi, bayılma, sıkıntı ve huzursuzluk hissi olarak sıraladı.
Doğru ve Yeterli Düzeyde İlk Yardım Hastanın Yaşamını Korur
Kalp krizine yönelik ilk yardımın önemini vurgulayan Öğr. Gör. Mukadder Özbek, doğru ve yeterli düzeyde bir ilk yardımın amacının kişinin yaşamını korumak ve acısını hafifletmek, daha fazla yaralanmasını engellemek ve iyileşmesini desteklemek olacağını dile getirdi. Kalp krizi şüphesiyle yaklaşılan kişilerde öncelikli olarak bilinç, solunum ve nabız gibi yaşamsal fonksiyonlara bakmak gerektiğini ifade eden Öğr. Gör. Özbek, bu kontrolleri sağladıktan sonra hastanın oturtulmasının önemli olduğunu söyledi. Ayakta kalan, yürüyen ve bir şekilde efor sarf eden kişilerde kalbin oksijen ihtiyacının daha çok artacağı bilgisini veren Öğr. Gör. Özbek, omuz sıkan kıyafetlerin gevşetilmesinin ve ortamın rahat nefes alınabilir hale getirilmesinin de önemine değindi. 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayıp, ambulans gelene kadar kalp krizi geçiren kişinin olabildiğince sakinleşmesini sağlamanın gerekliliğini kaydeden Öğr. Gör. Özbek, hastanın acil bilgileri alma amacı dışında fazla konuşturulmaması gerektiğini de aktardı.
Program, İlk ve Acil Yardım Programı öğrencilerinin oyunlaştırması ile kalp krizi geçiren bir hastaya yeterli bilgi sahibi kişiler tarafından ilk yardımın başlatılmasını konu alan temsilin ardından katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasıyla son buldu.