AkademiEğitimEn GüncelİKÇUSosyal

Rektör Köse’den “İyiliğe Aileden Bakmak” Konulu Konferans

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Aile Haftası dolayısıyla Karaman İl Müftülüğü tarafından, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) ev sahipliğinde düzenlenen programda “İyiliğe Aileden Başlamak” konulu bir konferans verdi

KMÜ Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda gerçekleşen ve çok sayıda kişinin katıldığı konferansta Türk aile yapısı ve karşılaştığı sorunlar hakkında değerlendirmede bulunan İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, ailenin bir milleti yaşatan en önemli kurumların başında geldiğini hatırlatarak, bu durumu en iyi idrak edebilenlerin ise Müslümanlar olduğunu, çünkü Müslümanların aileyi küçük bir devlet, devleti ve toplumu da büyük bir aile olarak gördüklerini söyledi. Bu sebeple aileye yönelik hücumların bir toplumu yok etmek için en etkili silah olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Köse, Batı dünyasında aile kurumunun çok ciddi krizler içinde olduğunu, İslam dünyasında ise yaşanan sorunlara rağmen ailenin en güçlü ve sağlam kurum olmaya devam ettiğini belirtti. 

Kur’an-ı Kerim’de aile içi ilişkilerde mutluluğu ve sürekliliği sağlayan rahmet, meveddet ve sekinet olmak üzere üç temel kavram bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Köse, “Rahmet kavramının eşler arasında nezaket ve zarafetle muamele etmek ve iyilikte bulunmak şeklinde iki unsuru bulunuyor. İyiliğin de istenileni yerinde, zamanında, kıvamında ve içtenlikle yerine getirmek şeklinde iki unsuru var. Bunların yerine getirilmesi durumunda, karşılıksız sevgi anlamına gelen meveddet ve en son bütün bunların bir araya gelmesi ile de sekinet, yani huzur oluşuyor” ifadelerini kullandı. Böyle bir atmosferin buyurgan tavrı, duyguların bencilliğini ve çatışmaları asgariye indireceğini belirten Prof. Dr. Köse, problemsiz bir ailenin olamayacağını, önemli olanın sorunları büyütmeden çözmek olduğunu dile getirdi. 

Çocukların sığındıkları en hassas ve en sıcak yuvanın huzurlu bir aile ortamı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Saffet Köse, bu ortamın sağlanması için de gerekli olan doğru davranış kurallarını şu şekilde sıraladı, “Sabırlı olup öfkeyi kontrol etmeli. Ön yargıdan uzak olmak gerekir. Alınganlık göstermemek lazım. Aile büyüklerini eleştirmekten kaçınılmalı. Geçimli olmak, çatışmacı olmamak, affedebilmek, onur kırıcı davranışlardan uzak durmak gerekir. Hata varsa özür dilemeyi bilmeli, çünkü özür dilemek hatayı onarır. Muhatap da özrü kabul etmelidir, Hz. Peygamberin emri budur. İyiliğe teşekkür edebilmek gerekir. Bu, iyiliğe yönelik motive eden bir tutumdur. Sözün yerinde, zamanında ve gerekli olduğu kadar söylenmesi gerekir.” Prof. Dr. Köse, aile kurumunun devamlılığının ve Türk Milletinin diri ve sağlam bir geleceğe taşınmasının, aile içi davranışlarda yukarıdaki tutumlara uyulması ile mümkün olabileceğini belirtti.