AkademiEğitimEn GüncelİKÇU

İKÇÜ Sanat ve Tasarım Fakültesinin Özel Yetenek Sınavı Yoğun İlgi Gördü

YKS sonuçlarına göre merkezi yerleştirme sistemi ile öğrenci alan Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde yüzde 100 doluluk oranını yakalayan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin, bu yıl ilk öğrencilerini alacak olan bir diğer programı Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nün özel yetenek sınavı da yoğun bir katılımla gerçekleşti

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2023-YKS) yerleştirme sonuçlarına göre yüzde 100’e yakın bir doluluk oranını yakalayarak en çok tercih edilen üniversiteler arasında yer alan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nde, bu yıl eğitime başlayacak olan Görsel İletişim Tasarımı ile Tekstil ve Moda Tasarımı bölümlerinde lisans düzeyinde ilk öğrenci alımları gerçekleşti. YKS yerleştirme sonuçlarına göre öğrenci alan Görsel İletişim Tasarımı Bölümü, 25 kişilik kontenjanına ek olarak 2 kişilik 34 yaş üstü kadın kontenjanı ile birlikte 27 öğrencisiyle eğitim öğretim hayatına başlayacak. 25 kişilik kontenjanı bulunan Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nün ise bugün gerçekleşen özel yetenek sınavına çok sayıda aday öğrenci katıldı. 

Programlar İKÇÜ’nün Stratejik Hedefleri Doğrultusunda Açıldı

4 farklı disiplindeki programıyla 3 yıldır lisansüstü düzeyde eğitim veren İKÇÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin, tasarıma yönelik iki bölümüyle lisans düzeyinde ilk öğrencilerini almasının mutluluğunu ve heyecanını yaşadıklarını söyleyen Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikri Salman, “Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde kontenjanlarımızın tam doluluk oranını yakalaması bizim için mutluluk verici. Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’ne öğrenci almak için bugün düzenlediğimiz özel yetenek sınavı da yoğun bir katılımla gerçekleşti. Tasarım ağırlıklı programlar açmamız İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin stratejik hedeflerine uygun olarak; üniversitemizin İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB)’nin hemen yanı başında konumlanması ve üniversite-sanayi işbirliğine verdiği önemle açıklanabilir. Biz de fakülte olarak bölüm önceliğimizi bu doğrultuda belirleyerek, eğitim plan ve programımızı sanayi ile yakın işbirliği içerisinde sürdürme hedefi ile oluşturduk” dedi. 

Mezun Olduklarında İşsiz Kalmayacaklar

Bünyesinde Çizgi Film ve Animasyon, Endüstriyel Tasarım, Geleneksel Türk Sanatları, Müzik, Görsel İletişim Tasarımı, Temel Sanat Eğitimi ve Tekstil ve Moda Tasarımı bölümlerini barındıran İKÇÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde, öğrencilerin mezun oldukları zaman daha kolay iş bulabilecekleri, işsiz kalmayacakları tasarım ağırlıklı iki programa öncelik verildiğini belirten Prof. Dr. Salman, fakültenin diğer bölümlerinin de akademik yeterliliğin sağlanması ve altyapı çalışmalarının tamamlanmasından sonra açılacağının bilgisini verdi. Özellikle Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nün yüksek donanım gerektiren bir program olmasından dolayı Türkiye’deki birçok üniversitede bulunmadığının altını çizen Prof. Dr. Salman, Türkiye ekonomisinde itici bir güç olan tekstil sektörüne tasarım alanında yetişmiş nitelikli insan kaynağı sağlamak amacıyla bu programı öncelediklerini vurguladı. Prof. Dr. Salman Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nün ise, günümüzde görsel iletişimin ağırlıklı olduğu her alanda hizmet verecek profesyonelleri yetiştirmek amacıyla ve özellikle web tasarımı, medya ürünleri tasarımı, basılı ve görsel medya tasarımları, İAOSB özelinde düşünülürse ambalaj sanayi ve diğer endüstri alanlarından kendilerine ulaşan tasarım desteği taleplerinin bir sonucu olarak açıldığını ifade etti. 

Öğrenciler Sürecin Her Aşamasında Yer Alacaklar 

Aynı zamanda Tekstil ve Moda Tasarımı Bölüm Başkanı olan Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salman, bölümde Tekstil Tasarımı, Moda Tasarımı ile Takı ve Aksesuar Tasarımı olmak üzere üç farklı ana sanat dalı bulunduğunu; bu üç ana sanat dalını birleştirerek ve iç içe geçmiş bir eğitim programı hazırladıklarını ve öğrencilerin bütün ana sanat dallarına hakim olarak mezun olacaklarını bildirdi. Öğrencilerin alacakları derslerle başlangıcından sonuna kadar sürecin her aşamasında yer alacaklarının bilgisini veren Prof. Dr. Salman: “Öğrencilerimiz, tekstil baskı ve dokuma tasarımı eğitimi alırken aynı zamanda kumaş üzerinde bu desenleri uygulayacak ve baskı yapmasını öğrenerek ürün ortaya çıkaracaklar. Dolayısıyla özgün desen çizimini öğrenirken baskı ve dokumayı da öğrenmiş olacaklar. Son sınıfa geldiklerinde, önceki yıllarda aldıkları derslerle giysi kalıbı çıkarmayı öğrendikten sonra tasarladıkları, dokudukları desenleri dikecek ve kıyafete dönüştürebilecekler. Mezuniyet aşamasında ise tamamen kendi ürettikleri tasarımlardan oluşan kıyafetleri ve tekstil ürünlerini, son sınıfta düzenlemeyi planladığımız bir defile sergi ile tamamlayarak mezun olacaklar” ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Salman, özel yeteneğe dayalı elle yapılan çizimlerin önemli olduğunu ifade ederek, öğrencilerin bu becerilerinin dijital ortamlarda da sürdürülmesi ve bu yönde eğitim almalarının kaçınılmaz bir şekilde çağımızın bir gereği olduğunu da dile getirdi.