AkademiEğitimEn GüncelİKÇU

İKÇÜ’de Dijital Kaynak Yönetim Programı Eğitimi Verildi

Fotoğraf: Ahmoudou Mohamed

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Bilimleri Enstitüsü tarafından tez dönemindeki lisansüstü ve doktora öğrencilerine yönelik, dijital kaynak yönetim programlarından “Mendeley” eğitimi verildi

İKÇÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Toplantı Salonunda gerçekleşen, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Levent Kutlutürk tarafından verilen eğitime, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hatice Yıldırım Sarı ile birlikte çok sayıda lisansüstü ve doktora öğrencisi katıldı. 

Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hatice Yıldırım Sarı, referans kaynaklarını ve araştırma verilerini depolama, organize etme, paylaşma ve kolay bir şekilde kaynaklara atıf verme imkanı sunan bir dijital kaynak yönetim programı olan Mendeley kullanımına ilişkin verilen eğitimin Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Eczacılık Fakültesi’nin çok sayıda programında lisansüstü ve doktora eğitimi gören öğrencilerine yönelik planlandığını aktardı. Eğitimi bir gereksinim doğrultusunda düzenlediklerine değinen Prof. Dr. Hatice Yıldırım Sarı, “Sağlık Bilimleri Enstitüsü olarak öğrencilerimiz arasından düzenli bir şekilde aldığımız paydaş gruplarımızın ve mezunlarımızın görüşlerine başvuruyoruz. O görüşler doğrultusunda, öğrencilerin hangi konularda eğitime gereksinimi olduğunu saptıyoruz. Dijital kaynak yönetim programlarından ‘Mendeley’ eğitimini de bu kapsamda hazırladık. Önümüzdeki süreçte, öğrencilerimizin gereksinimleri ile paralel olarak eğitim programları düzenlemeye devam edeceğiz” dedi. 

‘Mendeley’ eğitimcisi ve danışmanı olan Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Levent Kutlutürk ise bilimsel ve akademik çalışmalarda doğru kaynaklara ulaşmanın ve referans göstermenin önemine değindi. Dr. Öğr. Üyesi Kutlutürk, “Tez yazımında, makale üretiminde veya herhangi bir bilimsel çalışmada referanslarınızı vermek ve doğru bilgi kaynaklarına ulaştığınızı kanıtlamak zorundasınız. Aksi takdirde çok büyük sorunlar yaşarsınız. Kullandığınız bilginin, kaynağının kim olduğunu ya da nereden geldiğini göstermezseniz intihal, yani kaba tabirle aşırma diyebileceğimiz durumla karşı karşıya kalırsınız. Dolayısıyla hem doğru kaynaklara ulaşmak, hem de referansları doğru bir şekilde göstermek bir bilimsel çalışmanın en önemli noktalarıdır. Bugün, Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı öğrencilerimize uygulamalı bir şekilde göstereceğimiz dijital kaynak yönetim programı ‘Mendeley’ de bu konularda bize yardımcı olacak” ifadelerini kullandı.